Hotspot, retriever eksem eller fugtig hudbetændelse?

20-06-2018 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem er allesammen navne på en akut fugtig hudbetændelse, der kan være særdeles plagsom for hunden   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Akut fugtig hudbetændelse kaldes blandt andet for hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem, og er en voldsomt kløende og smertefuld hudbetændelse, der især ses i sommerhalvåret.

Hudbetændelsen opstår typisk hvis hunden får et insektstik, lille rift eller noget andet, der kan give kløe eller irritation i huden. Når hunden klør eller slikker sig i området, ødelægges huden og dermed bliver den modtagelig over for bakterier, der slår sig ned og det udvikler sig til en hudbetændelse.  Hudbetændelsen giver endnu mere kløe, og hunden vil derfor fortsat slikke eller klø sig i området, også selvom den oprindelige skade for længst er forsvundet. Betændelsen ses i starten som et lille rødt og fugtigt sår, men kan på ingen tid komme til at dække store områder. Ofte vil håret omkring såret være vådt og sammenklistret. Så længe hunden klør eller slikker i såret, vil den holde det åbent og holde liv i betændelsen.

Fugt hæmmer hudens normale forsvar og hunde, der bader meget eller går længe med en våd pels, vil derfor være i særlig risiko for at udvikle en fugtig hudbetændelse.

Hvordan behandles det?

Akutte hudbetændelser er ofte voldsomt ubehagelige for hunden og kan være svære at komme til livs – og oftest vil det kræve et besøg hos dyrlægen. Normalt vil dyrlægen klippe såret fri for pels og rense det grundigt. Derudover kan det være nødvendigt med medicinske cremer, antibiotika eller kløestillende behandling. Det er vigtigt at hunden ikke slikker på såret, og derfor skal hunden måske have en krave eller en sok på – alt efter hvor betændelsen er placeret.

Hvordan forebygges tilstanden?

  • Tør din hund grundigt, hver gang den har været våd. Saltvand eller urent vand kan være generende for huden, og derfor kan det være nødvendigt at skylle hunden efter den har badet.
  • Søg for at hunden er fri for utøj, som lus og lopper.
  • Red hunden i fældeperioden, så du får redt de døde  hår ud

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Hvordan undgår man hot spots?

06-07-2023 09:07, af Astrid Gerd Holtet

I varmt og vådt vejr er risikoen for hot spots høj – men hvad er det egentlig, og hvordan undgår du problemet?

Hotspot i sommervarmen

18-07-2017 14:23, af Anne Ekenberg

”Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig”. Sådan indledes en af vores elskede sange nemlig ”Sommervisen” fra 1923 af Thøger Larsen. Og sådan tegner denne sommer da også til at blive. Det ene øjeblik skinner solen, men det næste øjeblik står det ned i stænger. Alligevel tager vi til stranden med vores hunde og nyder en dejlig dukkert. Og så kan der efterfølgende opstå problemer med ”hotspots”. 

Højsæson for hot spot - hunde med lang pels i risikogruppen

15-07-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hot spot er inficerede sår der dukker op i varmt og badevenligt vejr. Hunde er især udsat, der hvor pelsen er tæt - på kinder, under ører, ved hals og på lænden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste