Historisk lovgivning skal sikre sundhed og velfærd for danske hunde

27-02-2025 08:37, af Cecilie Friis Amstrup

Ny bekendtgørelse, der sætter mindstekrav for hundeopdræt i Danmark og skal sikre bedre dyrevelfærd og sundhed for både nuværende og kommende generationer af hunde, er sendt i høring i Folketinget

Copyright Ridehesten.com
De nye regler skal gælde alle hunde i Danmark og være med til at fremme dyrevelfærden og sundheden. Foto: Adobe

Et nyt udkast til bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde er netop sendt i høring. Dansk Kennel Klub (DKK) ser med stor tilfredshed på den kommende lovgivning, som har potentiale til at hæve sundheden og velfærden for alle hunde i Danmark.

Gennem det seneste år har DKK samarbejdet med Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnet, Den Danske Dyrlægeforening og DOSO for at påvirke den nye lovgivning i en retning, der gavner hundene. I de tidlige faser var der bekymring for, at der ville blive indført forbud mod bestemte hunderacer, men i stedet er fokus nu på at forbedre sundhed og velfærd for alle danske hunde.

Sundhedskravene matcher DKK’s eksisterende regler
De erfarne opdrættere vil hurtigt bemærke, at mange af sundhedskravene i bekendtgørelsen ligner de avlskrav og etiske regler, som DKK allerede stiller til opdræt af udvalgte racehunde.

– Vi er meget tilfredse med, at både Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen har lyttet til faglige input fra dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK. Det er et stort skridt fremad for hundevelfærd i Danmark, lyder der fra DKK. 

Den store forskel er dog, at disse regler, såfremt de bliver stemt igennem i Folketinget, kommer til at gælde ALLE hunde - både med og uden stambog. 

Hvad dækker bekendtgørelsen?
Den nye bekendtgørelse vil sætte en række regler i kraft, der skal sikre bedre forhold for hunde i Danmark. Blandt de vigtigste punkter er:

  • Sunde forældredyr: Uanset om man avler hunde privat eller professionelt, skal forældredyrene være sunde, og avlstæverne skal behandles ordentligt.
  • Gælder alle hunde: Reglerne omfatter alle hunde i Danmark – både med og uden stambog.
  • Forbedret sundhed og velfærd: Formålet er at sikre sundheden og velfærden for nuværende og kommende generationer af hunde.
  • Reduktion af genetiske sygdomme: Avl skal ske med henblik på at minimere risikoen for arvelige sygdomme.
  • Ingen forbud mod racer: Bekendtgørelsen indebærer ikke et forbud mod specifikke hunderacer.

Desuden indeholder lovforslaget en række krav om obligatoriske sundhedsundersøgelser for visse racer:

  • Hunde af racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops skal gennemgå en BOAS-graduering for at vurdere eventuelle vejrtrækningsproblemer. Testen skal foretages før første parring og er gyldig i to år.
  • En række racer skal røntgenundersøges for hofteleds- og albueledsdysplasi, før de må indgå i avl. Disse undersøgelser er gyldige resten af hundens liv.
  • Gravhunde skal gennemgå en røntgenundersøgelse for tegn på diskusprolaps, inden de anvendes i avl.
  • Cavalier king charles spaniels skal undersøges for syringomyeli og myxomatøs mitralklapsygdom (MMVD), hvor gyldigheden afhænger af hundens alder.

DKK fortsætter dialogen
Selvom DKK generelt er positivt stemt over for bekendtgørelsen, er der enkelte detaljer, de mener kunne være anderledes. Disse vil blive fremført i DKK’s høringssvar for at sikre de bedst mulige forhold for danske hunde og opdrættere.

Udkastet til bekendtgørelsen kan læses her: Høringsportalen

Fødevareministerens pressemeddelelse kan findes her: Fødevareministeriets hjemmeside

Høringen er nu åben, og der forventes yderligere debat om, hvordan lovgivningen bedst kan sikre danske hundes sundhed og velfærd.

Læs også

Fra HUNDEN: Historisk hundevelfærdslov på vej

29-05-2025 07:43, af Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent og pressekontakt i Dansk Kennel Klub

Fødevareminister Jacob Jensen viser vejen med ”den danske model for sund hundeavl”. – Vi skal have bedre dyrevelfærd for hunde, og det får vi bl.a. ved at fokusere på at vælge at bruge de sundeste avlsdyr samt at give avlstæven gode betingelser. Det skal gælde for alle hunde, der opdrættes i Danmark og ikke kun i den organiserede del af hundeopdrættet, lyder det resolut fra Jacob Jensen, minister for landbrug, fødevarer og fiskeri.

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Nyhed: Opdrætsjournal til alle opdrættere

07-11-2024 12:33, af Cecilie Friis Amstrup

Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.

Sluttede udstillingsåret med maner

03-11-2013 19:32, af Tine Luther
I dag sluttede Dansk Kennel Klub udstillingsåret af i Herning med en kæmpemæssig udstilling med næsten 8500 hunde. Sejren gik - igen, igen - til storpudlen Abicas Miles Ahead.

Dødsfald: Søren E. Sørensen er død

18-12-2019 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går fik DKK nyheden om, at Søren E. Sørensen desværre er død. Her kan du læse Jørgen Hindses mindeord

Foredrag: Viden om Racekendskab

16-02-2014 08:58, af Tine Luther
Den 24. februar afholder DKK kreds 3 foredrag om hunderacer. Det sker i Odense og koster kun 50 kr. pr. snude.

Roskilde 2019: Nordisk rally i Roskilde

10-05-2020 09:25, af Paul Lysholdt

I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen

Hvad skal Herning hedde

13-11-2019 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub har netop lanceret en offentlig brainstorm. De vil gerne have hjælp til, hvad udstillingen i Herning skal hedde fremover

Vejen: Strålende start på DKK’s store udstillingsweekend

20-06-2025 11:26, af Cecilie Friis Amstrup

Solskin, blå himmel og kølig brise rammer Vejen Idrætscenter – en frisk kontrast til sidste års regnvejr

Nu udkommer årets sidste nummer af HUNDEN

16-12-2021 09:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage modtager alle medlemmer af Dansk Kennel Klub årets sidste udgave af HUNDEN. Her kan du se, hvad du kan læse om i bladet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.