Historisk lovgivning skal sikre sundhed og velfærd for danske hunde

27-02-2025 08:37, af Cecilie Friis Amstrup

Ny bekendtgørelse, der sætter mindstekrav for hundeopdræt i Danmark og skal sikre bedre dyrevelfærd og sundhed for både nuværende og kommende generationer af hunde, er sendt i høring i Folketinget

Copyright Ridehesten.com
De nye regler skal gælde alle hunde i Danmark og være med til at fremme dyrevelfærden og sundheden. Foto: Adobe

Et nyt udkast til bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde er netop sendt i høring. Dansk Kennel Klub (DKK) ser med stor tilfredshed på den kommende lovgivning, som har potentiale til at hæve sundheden og velfærden for alle hunde i Danmark.

Gennem det seneste år har DKK samarbejdet med Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnet, Den Danske Dyrlægeforening og DOSO for at påvirke den nye lovgivning i en retning, der gavner hundene. I de tidlige faser var der bekymring for, at der ville blive indført forbud mod bestemte hunderacer, men i stedet er fokus nu på at forbedre sundhed og velfærd for alle danske hunde.

Sundhedskravene matcher DKK’s eksisterende regler
De erfarne opdrættere vil hurtigt bemærke, at mange af sundhedskravene i bekendtgørelsen ligner de avlskrav og etiske regler, som DKK allerede stiller til opdræt af udvalgte racehunde.

– Vi er meget tilfredse med, at både Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen har lyttet til faglige input fra dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK. Det er et stort skridt fremad for hundevelfærd i Danmark, lyder der fra DKK. 

Den store forskel er dog, at disse regler, såfremt de bliver stemt igennem i Folketinget, kommer til at gælde ALLE hunde - både med og uden stambog. 

Hvad dækker bekendtgørelsen?
Den nye bekendtgørelse vil sætte en række regler i kraft, der skal sikre bedre forhold for hunde i Danmark. Blandt de vigtigste punkter er:

  • Sunde forældredyr: Uanset om man avler hunde privat eller professionelt, skal forældredyrene være sunde, og avlstæverne skal behandles ordentligt.
  • Gælder alle hunde: Reglerne omfatter alle hunde i Danmark – både med og uden stambog.
  • Forbedret sundhed og velfærd: Formålet er at sikre sundheden og velfærden for nuværende og kommende generationer af hunde.
  • Reduktion af genetiske sygdomme: Avl skal ske med henblik på at minimere risikoen for arvelige sygdomme.
  • Ingen forbud mod racer: Bekendtgørelsen indebærer ikke et forbud mod specifikke hunderacer.

Desuden indeholder lovforslaget en række krav om obligatoriske sundhedsundersøgelser for visse racer:

  • Hunde af racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops skal gennemgå en BOAS-graduering for at vurdere eventuelle vejrtrækningsproblemer. Testen skal foretages før første parring og er gyldig i to år.
  • En række racer skal røntgenundersøges for hofteleds- og albueledsdysplasi, før de må indgå i avl. Disse undersøgelser er gyldige resten af hundens liv.
  • Gravhunde skal gennemgå en røntgenundersøgelse for tegn på diskusprolaps, inden de anvendes i avl.
  • Cavalier king charles spaniels skal undersøges for syringomyeli og myxomatøs mitralklapsygdom (MMVD), hvor gyldigheden afhænger af hundens alder.

DKK fortsætter dialogen
Selvom DKK generelt er positivt stemt over for bekendtgørelsen, er der enkelte detaljer, de mener kunne være anderledes. Disse vil blive fremført i DKK’s høringssvar for at sikre de bedst mulige forhold for danske hunde og opdrættere.

Udkastet til bekendtgørelsen kan læses her: Høringsportalen

Fødevareministerens pressemeddelelse kan findes her: Fødevareministeriets hjemmeside

Høringen er nu åben, og der forventes yderligere debat om, hvordan lovgivningen bedst kan sikre danske hundes sundhed og velfærd.

Læs også

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Nyhed: Opdrætsjournal til alle opdrættere

07-11-2024 12:33, af Cecilie Friis Amstrup

Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.

Haslev-sagen: Nu er 53 hunde overdraget til Dyrenes Beskyttelse

22-01-2013 14:45, af Tine Luther
Siden sidste tirsdag har Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde modtaget 53 hunde fra den omblæste Kennel Hof-Joy ved Haslev (ikke DKK-kennel). Nogle af hundene var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives. Se tv-indslag om sagen via denne nyhed.

DKK's registreringstal steg med 10 procent i 2020

26-01-2021 14:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Corona-pandemiens hjemmearbejde og isolation fik mange til at beslutte sig for at få hund i 2020. I DKK har det betydet en stigning i antallet af nyregistrerede hunde på ti procent - trods et fald i importer på ni procent. Sammenlagt er det den største stigning siden 2008

Dansk Racehunde Union nedlægger sig selv

03-12-2020 14:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På to ekstraordinære generalforsamlinger valgte et stort flertal af Dansk Racehunde Unions medlemmer at nedlægge DRU. Nu bydes de mange hundeejere velkommen i Dansk Kennel Klub

NOSTALGI: Ærligt dommerreferat

15-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi bringer her et ærligt referat fra DKK’s internationale udstilling i Aalborg 18-19 oktober 1969 af dommer Alexander Krasilnikoff

I dag er det hundens dage

04-06-2022 10:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fejrer vi hundens dag med en masse fine arrangementer rundt i landet. Hvordan fejrer du dagen? 

Snemanden sejrede i Herning

05-11-2016 22:41, af Kasper Larsson
Første udstillingsdag af to i Herning er overstået. Årets andensidste internationale udstilling, arrangeret af Dansk Kennel Klub sluttede med Hollandsk sejr. Best in Show blev grand basset griffon vendeen Frosty Snowman

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

01-08-2020 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er din hund bange for tordenvejr? Så er her en guide, som du kan bruge for at hjælpe den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste