Få et godt besøg hos dyrlægen

01-11-2017 12:09, af Astrid Gerd Holtet

Vil du gerne gøre dyrlægebesøgene behagelige? Her får du 3 gode råd til at forebygge dyrlægeangst hos din hund! 

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde er bange for dyrlægen, og besøgene på klinikken bliver hurtigt en ubehagelig oplevelse for både hund og ejer. Man kan dog mindske sandsynligheden for at hunde udvikler en angst for dyrlægen ved at tage fat om det fra starten. 

Dårlige associationer

Hunde er rigtig gode til at koble ubehagelige oplevelser sammen med mennesker, steder eller lugte. Det vil sige at oplever de noget ubehageligt, fx smerte eller stress, kan de hurtigt koble det til det lokale de er i, den person, der står ved siden af dem, eller lugten i lokalet. Næste gang de møder personen, lokalet eller duften, vil de huske det ubehag de oplevede.

Hvordan kan man forebygge dyrlægeangst?

Desværre er dyrlægebesøg en gang i mellem ubehagelige, og for nogle hunde kan selv ting som en vaccination, en mikrochipning, eller blot en undersøgelse være stressende. For at mindske den stress, der er forbundet med besøget, er det en god idé at vænne hvalpen til dyrlægebesøgene helt fra starten af på en god og behagelig måde. Jo mere hvalpen er vandt til rutinerne omkring et besøg, jo mindre er sandsynligheden for, at de udvikler problemer senere i livet.

3 god råd til at forebygge dyrlægeangst:

1. Kom på besøg for sjov

Det er rigtig godt hvis hvalpen kan vænnes til at besøge dyrlægen fra den er helt lille – og uden at der sker noget ubehageligt. Langt de fleste dyreklinikker synes det er hyggeligt, hvis hvalpen kommer på besøg i venteværelset, også selvom man ikke har en tid den dag - så kig forbi dyrlægen og udforsk venteværelset en gang imellem.

Ofte vil receptionisten eller veterinærsygeplejersken oven i købet have lidt godbidder hvalpen kan få. Tag også gerne selv nogle lækre godbidder med, som du giver hvalpen, imens den er i venteværelset. På den måde lærer hvalpen, at dyrlægens venteværelse er forbundet med noget godt – nemlig flinke mennesker og lækre godbidder. 

2. Lær hunden at blive håndteret

For at dyrlægen kan udføre sit arbejde, skal han/hun kunne undersøge hunden, eksempelvis kigge den i ørene, åbne munden og røre ved poterne – alt sammen noget som ikke er naturligt for hunden. Det er derfor vigtigt at den lærer at det ikke er farligt. Det gøres bedst ved at den først vænnes til det i trygge omgivelser med mennesker den kender.

Lær derfor din hvalp at det ikke er farligt at blive ”undersøgt” ved lige så stille at røre ved ører, tænder og poter. Gå stille og roligt frem – hvalpen må aldrig virke utilpas med situationen, og giv den gerne godbidder imens.

3. Slap af ved dyrlægebesøget

Når hvalpen så skal til ind i konsultationsrummet er det vigtigt at det foregår stille og roligt. Lad hvalpen komme ind og undersøge omgivelserne i ro og mag. Giv den gerne godbidder derinde, så den synes det er lidt ekstra sjovt. Lad den hilse på dyrlægen inden den kommer op på undersøgelsesbordet, og lad gerne også dyrlæge give den lidt godbidder. De fleste dyrlæger har en skål med godbidder stående til netop dette formål.

Slap af når du er der inde, også selvom du synes det er ubehagelig at hvalpen eksempelvis skal stikkes. Hvalpen kan mærke, hvis du er nervøs og det kan let få den til at føle sig utryg ved situationen.   

Hellere forebygge end behandle

Har hunden først udviklet en angst for dyrlæger, er det svært at få den til at synes det er rart, derfor er det vigtigt at få trænet hvalpen helt fra starten. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Ny app: Nu kan kæledyr gå til dyrlægen online

31-03-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er nu muligt at gå til dyrlægen digitalt ved hjælp af en ny app udviklet af AniCura. Appen giver kæledyrsejere mulighed for at møde dyrlægen hjemmefra via mobilen og skal blandt andet være med til at gøre dyrlægebesøg mere fleksible og tilgængelige – også på den anden side af coronakrisen

2 ud af 3 hvalpe bliver syge i deres første leveår

13-10-2020 08:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme

Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Mindre stress ved dyrlægebesøg

10-06-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Dyrlægebesøg kan være en stressende oplevelse for mange hunde, men heldigvis kan du gøre en del for at hjælpe din hund

Bailey brækkede benet efter fald fra sofa

28-11-2017 15:45, af Lina Porsborg Laursen

Den 10 uger gamle dværgpinscher Bailey faldt ned fra sofaen og brækkede benet. Der skulle to dyrlægebesøg og adskillige røntgenbilleder til før bruddet blev konstateret, men nu er benet opereret, og Bailey er klar igen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.