En dag på dyreinternatet (video)

18-12-2017 08:31, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dansk Dyreværn i Aarhus er både et dyreinternat og en hundepension. Her ankommer alle slags hunde med vidt forskellige baggrunde. Hunden.dk tog med en dag på dyreinternatet, hvor de hver dag kæmper for at skabe de bedst mulige livsbetingelser for deres firbenede beboere 

Copyright Ridehesten.com
Maria Granner fra Dansk Dyreværn Aarhus arbejder med internathunden Mille, som er en 8 måneder gammel schnauzer-blanding.

Dansk Dyreværn i Aarhus er været hjem for alle typer af hunde. Lige fra den lille søde fransk bulldog Gismo med de betændte ører, til den energiske schnauzer-blanding Mille på 8 måneder, som er igang med at lære af stresse af. Hundene som bliver overdraget i internatets varetægt har typisk en tung bagage med sig. Sygdom hos ejeren, stress hos hunden og skiftende hjem er blot nogle af de historier, som hundene bærer rundt på.

– Det skal være for hundens skyld, at den er hos os. Ikke for ejerens. Når vi får en hund ind, gør vi os det klart, hvad det er for en hund, og hvad vi kan gøre for at forbedre dens tilstand. Hvis vi får lavet en god og stabil hverdag, hvor den trives, så er hunden nemmere at videreformidle. Det er i virkeligheden det, som det handler om at få hundene ud i nye blivende hjem, siger Karina Hindborg, som er en del af hundeteamet på dyreinternatet. Karina er uddannet hundeadfærdstræner og instruktør, og hun har arbejdet hos Dansk Dyreværn Aarhus i over 10 år.

Er internat den rigtige løsning for hunden?
Hos Dansk Dyreværn Aarhus kan man både indlevere hunde til internat og i almindelig hundepension.Og her er de ikke blege for at stille spørgsmål. Personalet vil vide alt om hunden, specielt internathundene, fordi de derigennem kan danne sig et bedre indtryk af hunden og finde det bedst mulige match.

– Når vi får en hund overdraget, er det ofte aftalt på forhånd. For os handler det om at vurdere om hunden er egnet til at stå på et internat, og at ejer har en god mavefornemmelse med, at de overdrager ansvaret til os. Det er okay, at hunden er nervøs, når den kommer ind til os. Men hvis den  falder fuldstændig fra hinanden, så er det selvfølgelig en del af overvejelserne, om hunden egner sig til at bo på et internat, siger Karina Hindborg.

Copyright Ridehesten.com
Schnauzer-blandingen Mille er klar til at komme ud i en ny familie.

Dagligdagen på internatet
Det koster et fast indleveringsindgebyr på 550 kr. at overdrage hunden. Desuden kan der forekomme ekstra betaling, hvis hunden ikke er vaccineret eller chippet. Pengene går til et sundhedstjek af dyrlægen. Derefter starter dagligdagen for internathunden.

– Vi har en stor tavle, hvor der bliver lavet en individuel ugeplan for hver hund. Der er tidspunkter, hvor der sker noget og tidspunkter, hvor der ikke sker noget, og her skal der være ro.Vi har altid fokus på at nedsætte stress hos hundene, og genkendelighed giver ro. Derudover går vi lange ture hver dag, træner hundene i haven med balanceøvelser, og går spor i marken, fortæller Karina Hindborg.

Mange af de hunde som bliver indleveret har både sundhedsproblemer og adfærdsproblemer. Så det kræver tid og træning at få hundene på ret køl igen. Karina og hendes hundeteam fokuserer meget på hundens bevægapparat, for hvis der er noget, som kan give anledning til problemadfærd, så er det smerter i kroppen, fortæller Karina.

Copyright Ridehesten.com
Den lille franske bulldog Gismo har haft meget svær ørebetændelse og sprængte trommehinder, men den er under behandling og i klar bedring.

– Vi har et samarbejde med en dygtig kranio-sakrall terapeut og massør. For jeg kan godt gå ind og adfærdsbehandle, men hvis hunden har ondt i kroppen, så kommer jeg ingen vegne. Derudover har vi fokus på foderet, fordi vi ofte har stressede hunde, og stress er ligemed tynd mave. Det kræver fokus på fordøjelsen og et godt immunforsvar for at komme det til livs, og derfor giver vi blandt andet alle hunde kosttilskud, siger Karina Hindborg.  

Nyt hjem igen
Når hunden er klar til at blive videreformidlet, kommer den på hjemmesiden. Alle kan komme ud og møde hundene, men ikke alle får en hund med hjem. Det er en kunst at finde det rigtige match, og det vigtigste for Karina er, at begge parter er ærlige om, hvad de kan tilbyde hinanden. En hund fra Dansk Dyreværn Aarhus koster 2100 kr.

–  Nu har jeg været herude i så mange år, så jeg har hører også det, som interesserede købere ikke siger til mig, når vi stiller dem vores mange spørgsmål. I det hele taget bruger vi en del tid på at tale med folk, og finde ud af om kemien er der mellem hund og menneske, siger Karina Hindborg.

Internatet kunne ikke fungere uden alle de frivillige, som kommer og lægger rigtig mange timer hos dyrene. Maria Granner startede som frivillig, så kom hun senere i praktik, og nu er hun tilkaldevagt og hjælper til med at aktivere de forskellige hunde.

Se en video med interview med Maria og film af internathunde her:

Læs også

Dansk Dyreværn Aarhus er reddet

20-08-2021 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Dyreværn Århus bliver en del af Dyrenes Beskyttelse og kan dermed fortsætte med at redde efterladte og nødstedte kæledyr i Aarhus. 46 ud af 47 stemmeberettigede på gårsdagens ekstraordinære generalforsamling stemte for fusionen. 

Voice of Pets mangler viden om død hvalp

24-06-2021 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags fandt en medarbejder fra Voice of Pets en død hundehvalp tæt på internatet. Nu efterlyser organisationen mere viden om hvalpen

Voice of pets tæt på lukning

09-06-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Konkursen kommer nærmere og nærmere for den over 70 år gamle dyreværnsorganisation, der tidligere gik under navnet Dansk Dyreværn Aarhus

P1 søger hundemenneske .... Opdatering: Hundemennesket er fundet

01-12-2020 11:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Elsker du din hund over alt på jorden, så er det måske lige dig P1 leder efter

Skal det fortsat være tilladt at skyde hunde i Danmark?

28-03-2012 09:55, af Tine Luther
Fødevareministeren vil nu se på loven, der giver ret til at skyde naboens hund.

Hund som ægtemand

06-09-2014 09:27, af Tine Luther
For at bryde en forbandelse, der skulle hvile over hendes familie, sagde en ung indisk kvinde ja til at blive gift – med en hund! Se video i denne nyhed.

Pulsen falder når hunden snuser

29-01-2022 08:38, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie viser at pulsen falder, når hunden bruger sin næse på gåturen – og jo mere intenst hunden snuser, jo større effekt har det på pulsen

Dyr hund på eventyr

17-06-2013 15:14, af Maja Golles
Det er dyrt ikke at have helt styr på, hvor ens hund befinder sig. Det må en mand med sommeradresse i Aalborg erkende efter en bøde på 9200 kr.

Dansk perdiguero de burgos har skrevet historie

25-09-2022 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien

På spor efter kanin

24-10-2017 12:31, af Maja Schmidt-Mogensen

Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.