BLOG: Vixens anden markprøve

22-05-2021 09:01, af Elisabeth Schrøder

Allerede dagen efter Vixens første markprøve var vi afsted igen - På den ene side med lidt mere ro i maven, da hun jo allerede havde en præmiering i bagagen, men også på samme tid lidt mere på udebane, da vi nu skulle dømmes af en dommer, som jeg ikke kendte i forvejen, og knapt så mange kendte ansigter blandt de andre deltagere

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Vi parkerer ved en gård, som ligger for enden af en enorm rapsmark. Marken skal vise sig at fortsætte næsten i det uendelige, og vi ender med at tilbringe næsten hele prøven her, da der er rigeligt plads til mange slip. Vi er stadig i starten af marts måned, så vejret er lidt skiftende, men der er god vind og ind imellem titter solen også frem og varmer kinderne lidt.

Vixen og en tysk korthårstæve, der heller ikke har så meget prøveerfaring, er ude sammen som de allerførste. I starten fjoller de en del med hinanden, men slår sig efterfølgende løs og begynder at arbejde mere selvstændigt i hver deres side af marken. Jeg synes selv, at Vixen kommer bedre fra start end til prøven i går og hun kommer ud i nogle fine, gode slag. Et stykke oppe af marken buldrer hun ind i et par agerhøns, som hun ikke når at opnå stand for og - ligesom dagen før - jagter hun hønsene meget langt, og får endda stødt endnu et par høns på vejen. Det ærgrer jeg rigtigt meget over, da en anden hund jo kunne have brugt de høns, men det lader jo til at der er mange agerhøns på terrænet, så forhåbentlig er der nok til alle, selvom Vixen misbruger et par stykker.


Jeg er ikke selv særligt stolt ved situationen, men dommeren belønner os med en pæn kritik for Vixens stil, søgsoplæg og jagtlyst, og minder os igen om, at tingene altså ikke skal være så perfekte så længe man er i unghundeklassen.

I andet slip arbejder hun lidt mere svingende. Hun har nogle store slag, hvor hun virkeligt får dækket noget terræn, men midt i slippet går hun lidt ned i fart og roder lidt rundt i det samme område. Måske er der noget gammel fært. Hvem ved? I sådan en situation er der lidt delte meningen om, hvad man skal gøre. Nogle hundeførere anbefaler, at man selv begynder at løbe for ligesom at løbe hunden i gang. Min erfaring og mavefornemmelse siger mig dog, at tingene plejer at fungere bedst hvis jeg blander mig mindst muligt. Senere i slippet slår hun sig også mere løs igen, og hun tager stand i bunden af marken, lige op til en sø. Jeg synes selv, at standen ser overbevisende ud, men vi finder intet vildt, så det har nok været et gammelt sæde. Det er en del af unghundens udvikling at få “kalibreret” næsen til kun at markere på fugle, og ikke gamle sæder, harefært, mus eller andet. Nogle hunde tager “tomme” stande hele livet, og Vixen mor Sansa gør det ofte, hvis hun er ved at være træt eller bliver usikker.

I tredje slip er vi ude med korthårstæven igen, men denne gang er de begge to mere fokuserede på opgaven fra starten, og de kaster sig begge ud i fine, selvstændige søg. I starten af en markprøve har man mest fokus på, at hunden skal vise et godt, tiltrækkeligt bredt og velanlagt søg i marken, løbe i en god stil med en god galopaktion og højtbåret hoved. Sidst på dagen er der derimod en tendens til, at hundeførerne skifter fokus, for nu handler det om at få en god fuglesituation så man har chance for at få en præmiering me hjem! Derfor begynder man at gå mere målrettet efter de steder i terrænet, hvor fuglene erfaringsmæssigt godt kan lide at sidde. Vores makker vælger derfor venstre side af marken, som er op af en lille nåletræsskov, og Vixen og jeg går i højre side, hvor rapsmarken fortsætter. Jeg har egentlig en oplevelse af, at Vixen søger fint i terrænet, selvom dommerens beskrivelse i kritikken senere er lidt mere lunken.

I bunden af marken opnår hun pludselig stand, og jeg løfter armen for at melde standen til dommeren. Vi skynder os frem imod Vixen og dommeren hæver pistolen. Ud af øjenkrogen bemærker jeg, at den anden hundefører ikke har stoppet sin hund, som man ellers gør, når makkeren har stand. Før jeg kan nå at give Vixen kommando til at rejse fuglen, roder makkerhunden ind foran Vixen og får agerhønsene på vingerne. Dommeren affyrer signalpistolen. Vixen - ja, I har måske allerede gættet det - forfølger igen fuglene meeeeget langt.

I markprøvesporten er det næsten en dødssynd, hvis en hund ødelægger en fuglesituation for en anden hund. Der er historier om, at hundeførere er gået fuldstændigt bananas over det, og næsten er blevet voldelige, fordi det - i de højere klasser - kan koste en eftertragtet præmiering eller titel. Desværre ved jeg fra træning, at Vixen sagtens kan finde på det, så da den anden hundefører skynder sig at undskylde, siger jeg med det samme, at det kunne ligeså godt have været omvendt. No hard feelings!

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto


Vixen bliver belønnet med en 3. præmie for dagens indsats. Min egen oplevelse er egentligt, at hendes præstation havde været bedre end dagen før, hvor hun fik en 2. præmie, men der kan være lidt forskel på hvad en dommer opfatter som et godt søgsoplæg, nogle gange præget af hvilken race dommeren selv har, eller også har han bare haft fokus på den anden hund på de “forkerte” tidspunkter. Der kan også være lidt forskel på hvornår en dommer synes at selv en unghund forfølger vildtet FOR langt. Ikke desto mindre er jeg stadig super tilfreds med Vixen, og vi har haft en dejlig dag i et fedt terræn med masser af vildt, og fået nogle nye hundevenner til samlingen.

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Hold jagthunden i form både før, under og efter jagten

14-10-2014 09:11, af Tine Luther
Jagt|
Hunden er en trofast arbejdskammerat i skoven, men hvordan træner man bedst jagtteamets vigtigste medlem op til årets opgaver? Hvornår skal jeg introducere hunden for vildt? Hvor ofte kan jeg gå på jagt, og hvordan tager jeg bedst hånd om min trætte kammerat efter dagens jagt?

Stigende problem: Løse hunde jagter rådyr

12-05-2021 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge Naturstyrelsen er det et stigende problem, at løse hunde jagter rådyr. Problemet er steget kraftigt i coronatiden

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

Politihund fandt indbrudstyv i træ

24-01-2022 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag midnat var Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på jagt efter en indbrudstyv, og de havde deres bedste politihund, Gaston, med

Tyv jagtet 15 km af politihund

14-12-2012 11:26, af Tine Luther
En særdeles ihærdig politihund med en lige så ihærdig fører fandt en indbrudstyv efter 15 iskolde kilometers jagt.

Se billederne: Jagt og Outdoormesse i Odense

01-04-2022 19:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I denne weekend er der Jagt og Outdoor messe i Odense Congress Center. Der er rigtig meget for hundefolket. Her får du lidt billeder fra fredagen

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

DKK skærper fokus på dopingregler i hundesport

12-03-2025 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen