BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Copyright Ridehesten.com

 

Del 2:

Men en dag for et par måneder siden løb hun af sted på stranden, og jeg så ikke hvad der skete. Men det var tydeligt, at hun derefter havde problemer med benene. Hun gik dog ikke på 3 ben, men fx havde hun rigtig svært ved at rejse sig fra liggende stilling, og i siddende trak hun det dårlige ben ind under sig på midten. Jeg gik selvfølgelig i gang med at give intensiv zoneterapi igen, men det forandrede ikke situationen – der måtte ske noget ekstra.

Derfor gik jeg til Dogtimize ved Zita Birlie. Hun er dyrlæge, kiropraktor og CCRT (certified canine rehabilitation therapist) med særlig interesse i sportsmedicin/sportsskader. Hun udredte Sally, og forklarede:

- Når det ene ben er 7 cm kortere end det andet, kan man ikke undgå kompensationer som typisk starter i modsatte bagben, bevæger sig frem til forbenene og i sidste ende påvirker hele ryggen. Et 7 cm kortere ben vil også medføre, at Sally naturligt kan ende med at fravælge brugen af dette ben, da det simpelthen er kortere og i værste fald, kan man risikere, at hun helt stopper med at bruge det. Derfor var første mål for behandlingen at få løsnet op i kompensationsspændingerne i hele kroppen.

Copyright Ridehesten.com
Her giver Zita Sally kiropraktisk behandling. Med det dårlige venstre knæ og lårben, så påvirker det selvfølgelig resten af kroppen. Når Sally aflaster sit dårlige ben, vil hun automatisk belaste de resterende 3 ben og dele af ryggen. Derfor er det også vigtigt at tage hånd om kompensationerne for at mindske risikoen for at udvikle flere problemer.

- Derudover har Sally udviklet svære gigtforandringer i sit knæ grundet det tidligere traume. Ved gigtforandringer vil man oftest se en nedsat ledbevægelighed, og i Sallys tilfælde betød det, at hun ikke kunne bøje knæet optimalt – faktisk langt fra. Når man ikke kan bøje sit knæ, er det fuldstændig umuligt at indtage en korrekt sit eller dæk position, og igen vil hunden begynde at kompensere, når den eksempelvis skal rejse sig fra en position til en anden. Her havde Sally mistet sit fraskub fra bagbenene og endte med at trække sig op i ståposition ved brug af forbenene. Næste mål var altså at øge bøjeligheden af knæet. Dette gøres bedst med fysioterapeutiske behandlingsteknikker, som kan mindske irritationen i leddet. Den øgede bevægelighed skal straks bruges, og derfor igangsættes flere øvelser. Ellers går det nemlig tilbage til som det altid har været.

Copyright Ridehesten.com
Zita måler her Sallys knæbøjning: - Måling af et kompromitteret leds bøje-strækkeevne kan være en god indikator for om ens behandlingsplan virker. Ved første besøg kunne Sallys venstre knæ bøje 85 grader. De fleste hunde kan normalvis bøje knæet 30-40 grader, så der var tale om en væsentlig funktionsnedsættelse. Efter 4 ugers intensiv behandling og øvelser kan Sally nu bøje knæet 65 grader, så vi er altså på rette vej med vores behandlingsplan, fortæller Zita

- Det sidste mål, vi arbejder på, at er genopbygge styrke: både i det skadede ben, men også det modsatte ben, som har været under hårdt pres længe og selve coremuskulaturen, som for de fleste hunde ikke er stærk nok. Med øget styrke, bedre ledbevægelighed og færre kompensationsmønstre vil Sally på lang sigt kunne holde smerterne i skak, få et mere normaliseret bevægemønster. Hendes krop vil også være i stand til at holde til de aktiviteter, som indebærer et godt hundeliv for hende.

Zita gik i gang med at behandle hende ugentlig, og jeg fik øvelser til at understøtte hendes behandlinger. Sally måtte også kun luftes kortere ture – og i snor.

Zita gav mig øvelser, jeg skulle lave med Sally. Jeg har plukket et par stykker ud, som jeg tænkte, at du og din hund kunne have glæde af – dog forudsat at din hund ikke har bevægeapparat-problemer, så skal der vejledning til. 

Status pt.: Sally har fået en bedre gang, og hun har ikke længere besvær med at rejse sig og sidder nu mere korrekt.

Hun får stadig behandling af Zita, men nu kun hver 3. uge. Der kommer nye øvelser til samtidig med at de øvelser, vi plejer at lave, nu kan sættes op i gentagelser og sværhedsgrad, fordi Sally allerede har fået det så meget bedre og er blevet så meget stærkere. Og vi er nu oppe på at kunne gå 3 ture om dagen á 40 minutters varighed – dog stadig i snor.

Jeg er ikke i tvivl om, at det der først og fremmest har gjort udslaget for Sallys fremgang, er at Zita på baggrund af sin udredning af Sally, har kunnet udvælge de øvelser, der helt præcist kunne hjælpe hende. Så vi kommer til at skulle træne øvelser resten af livet, og det gør ikke spor for udover at det hjælper Sally, så er hun så glad, når vi laver øvelserne – det er virkelig noget hun godt kan lide! 

Sally får naturligvis stadig zoneterapi, og her får du et par punkter, der er gode for gigt, og som jeg derfor behandler særligt omhyggeligt på Sally.

 

Læs også

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

Stress - Sådan hjælper du din hund

26-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

BLOG: Skal din hund være vores eksamenshund

29-06-2022 08:32, af Vivian Birlie

Din hund får 6-8 gange gratis zoneterapi, hvis vi vælger jer ud.

BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

Giardia er ikke et lokalt problem

26-03-2021 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vores læser Vivian Jespersen fortæller, at hun flere gange hører folk sige, at Giardia ikke er et problem i deres område. Men Giardia findes overalt

 

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

BLOG: Sommerferien med hundene var både god og uhyggelig

14-09-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I år gik sommerferien til ødegården i Sverige med mine 3 hunde. Heldigvis deler mine hunde mange af mine interesser, og det er jo nok så vigtigt, hvis ferien skal blive en succes for alle parter. Jeg vil gerne dele nogle af vores oplevelser – gode som chokerende

BLOG: Professionel hunde-zoneterapi contra ejer trykker i punkter

30-10-2020 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?