BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Copyright Ridehesten.com

 

Del 2:

Men en dag for et par måneder siden løb hun af sted på stranden, og jeg så ikke hvad der skete. Men det var tydeligt, at hun derefter havde problemer med benene. Hun gik dog ikke på 3 ben, men fx havde hun rigtig svært ved at rejse sig fra liggende stilling, og i siddende trak hun det dårlige ben ind under sig på midten. Jeg gik selvfølgelig i gang med at give intensiv zoneterapi igen, men det forandrede ikke situationen – der måtte ske noget ekstra.

Derfor gik jeg til Dogtimize ved Zita Birlie. Hun er dyrlæge, kiropraktor og CCRT (certified canine rehabilitation therapist) med særlig interesse i sportsmedicin/sportsskader. Hun udredte Sally, og forklarede:

- Når det ene ben er 7 cm kortere end det andet, kan man ikke undgå kompensationer som typisk starter i modsatte bagben, bevæger sig frem til forbenene og i sidste ende påvirker hele ryggen. Et 7 cm kortere ben vil også medføre, at Sally naturligt kan ende med at fravælge brugen af dette ben, da det simpelthen er kortere og i værste fald, kan man risikere, at hun helt stopper med at bruge det. Derfor var første mål for behandlingen at få løsnet op i kompensationsspændingerne i hele kroppen.

Copyright Ridehesten.com
Her giver Zita Sally kiropraktisk behandling. Med det dårlige venstre knæ og lårben, så påvirker det selvfølgelig resten af kroppen. Når Sally aflaster sit dårlige ben, vil hun automatisk belaste de resterende 3 ben og dele af ryggen. Derfor er det også vigtigt at tage hånd om kompensationerne for at mindske risikoen for at udvikle flere problemer.

- Derudover har Sally udviklet svære gigtforandringer i sit knæ grundet det tidligere traume. Ved gigtforandringer vil man oftest se en nedsat ledbevægelighed, og i Sallys tilfælde betød det, at hun ikke kunne bøje knæet optimalt – faktisk langt fra. Når man ikke kan bøje sit knæ, er det fuldstændig umuligt at indtage en korrekt sit eller dæk position, og igen vil hunden begynde at kompensere, når den eksempelvis skal rejse sig fra en position til en anden. Her havde Sally mistet sit fraskub fra bagbenene og endte med at trække sig op i ståposition ved brug af forbenene. Næste mål var altså at øge bøjeligheden af knæet. Dette gøres bedst med fysioterapeutiske behandlingsteknikker, som kan mindske irritationen i leddet. Den øgede bevægelighed skal straks bruges, og derfor igangsættes flere øvelser. Ellers går det nemlig tilbage til som det altid har været.

Copyright Ridehesten.com
Zita måler her Sallys knæbøjning: - Måling af et kompromitteret leds bøje-strækkeevne kan være en god indikator for om ens behandlingsplan virker. Ved første besøg kunne Sallys venstre knæ bøje 85 grader. De fleste hunde kan normalvis bøje knæet 30-40 grader, så der var tale om en væsentlig funktionsnedsættelse. Efter 4 ugers intensiv behandling og øvelser kan Sally nu bøje knæet 65 grader, så vi er altså på rette vej med vores behandlingsplan, fortæller Zita

- Det sidste mål, vi arbejder på, at er genopbygge styrke: både i det skadede ben, men også det modsatte ben, som har været under hårdt pres længe og selve coremuskulaturen, som for de fleste hunde ikke er stærk nok. Med øget styrke, bedre ledbevægelighed og færre kompensationsmønstre vil Sally på lang sigt kunne holde smerterne i skak, få et mere normaliseret bevægemønster. Hendes krop vil også være i stand til at holde til de aktiviteter, som indebærer et godt hundeliv for hende.

Zita gik i gang med at behandle hende ugentlig, og jeg fik øvelser til at understøtte hendes behandlinger. Sally måtte også kun luftes kortere ture – og i snor.

Zita gav mig øvelser, jeg skulle lave med Sally. Jeg har plukket et par stykker ud, som jeg tænkte, at du og din hund kunne have glæde af – dog forudsat at din hund ikke har bevægeapparat-problemer, så skal der vejledning til. 

Status pt.: Sally har fået en bedre gang, og hun har ikke længere besvær med at rejse sig og sidder nu mere korrekt.

Hun får stadig behandling af Zita, men nu kun hver 3. uge. Der kommer nye øvelser til samtidig med at de øvelser, vi plejer at lave, nu kan sættes op i gentagelser og sværhedsgrad, fordi Sally allerede har fået det så meget bedre og er blevet så meget stærkere. Og vi er nu oppe på at kunne gå 3 ture om dagen á 40 minutters varighed – dog stadig i snor.

Jeg er ikke i tvivl om, at det der først og fremmest har gjort udslaget for Sallys fremgang, er at Zita på baggrund af sin udredning af Sally, har kunnet udvælge de øvelser, der helt præcist kunne hjælpe hende. Så vi kommer til at skulle træne øvelser resten af livet, og det gør ikke spor for udover at det hjælper Sally, så er hun så glad, når vi laver øvelserne – det er virkelig noget hun godt kan lide! 

Sally får naturligvis stadig zoneterapi, og her får du et par punkter, der er gode for gigt, og som jeg derfor behandler særligt omhyggeligt på Sally.

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

Vivian Birlie: Zoneterapi mod nytårsangst

30-12-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde

Blog: Min hund er bange for fyrværkeri og torden

20-12-2022 07:52, af Vivian Birlie

Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her

Zoneterapi: Se videoen om painkillers

19-06-2018 08:36, af Vivian Birlie

Igen har zoneteraput Vivian Birlie doneret et lille trick til os. Denne gang handler det om painkillers

BLOG: Sommerferien med hundene var både god og uhyggelig

14-09-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I år gik sommerferien til ødegården i Sverige med mine 3 hunde. Heldigvis deler mine hunde mange af mine interesser, og det er jo nok så vigtigt, hvis ferien skal blive en succes for alle parter. Jeg vil gerne dele nogle af vores oplevelser – gode som chokerende

Nyt fra Vivian Birlie, Sano Canis: Hjælp selv din hund med rygproblemer

08-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

BLOG: Professionel hunde-zoneterapi contra ejer trykker i punkter

30-10-2020 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?