BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

Copyright Ridehesten.com

Da jeg for 6 år siden fik Sally, en blanding, blev hun skønnet til at være ca. 2 år. Jeg kendte intet til hendes baggrund, men jeg bemærkede dengang godt, at hun trak lidt på det ene bagben. Men hun var en glad hund, der altid var med på lange vandreture op til 6 timer uden, at det gav hende problemer. Selvfølgelig ville jeg gerne kende årsagen til Sallys gang, så jeg fik hende røntgenfotograferet. Røntgenbilledet viste, at det venstre ben var 7 cm. kortere, da der havde været et brud i lårbenet, der var vokset helt forkert sammen.

 

Copyright Ridehesten.comFoto: Vivian BirlieLeve et normalt liv
I samråd med dyrlægen valgte jeg, at Sally skulle leve et normalt liv sammen med de 2 andre hunde. Hellere have en glad og aktiv hund, der måske ikke ville leve så længe end en trist hund, der skulle leve et meget begrænset liv. Selvfølgelig tog jeg hensyn, så hun fx ikke kom med på løbeture osv., og det var et must, at hun ikke havde smerter. Hun fik derfor smertestillende i et godt stykke tid for at se om hun på nogen måde ændrede adfærd, men da det ikke var tilfældet, så stoppede hun den smertestillende medicin.

Gik på 3 ben
Men så for 3 år siden gik det voldsomt galt. Efter hun havde løbet og leget ville hun ikke støtte på det korte ben, så hun gik på 3 ben. Derfor fik Sally så ugentlige behandlinger med kiropraktik, akupunktur, laser og massage af en virkelig dygtig dyrlæge på Universitetshospitalet i København (tidl. Landbohøjskole). Hun blev holdt i ro og fik kun meget korte gåture. Samtidig kom hun både på smertestillende og nervemedicin, men intet hjalp desværre – hun blev ved med at gå på 3 ben.

 

Scannet og røntgenfotograferet

En dygtig ortopædkirurg mistænkte en korsbåndsskade og anbefalede, at Sally blev undersøgt for det, hvilket det så ikke var. Hun blev både scannet og røntgenfotograferet i ryg, hofte, ben og knæ.

Dyrlægen havde aldrig set noget lignende: hun havde massiv gigt i knæet samt et brud, og det hele var vokset fuldstændig umuligt sammen. Derudover havde hun selvfølgelig også lårbensbruddet, der var samlet en masse arvæv omkring. Da Sallys tilfælde var helt unikt, kom hendes billeder med på forskellige konferencer i Europa og de bedste indenfor feltet vurderede hendes billeder for at bedømme, hvad der kunne gøres. Kunne man evt. operere, så lårbenet blev forlænget og var et nyt knæ en mulighed?

 

Amputation

Men der var bred enighed om, at det ikke lod sig gøre med et godt resultat, og derfor var anbefalingen amputation. En forfærdelig besked – var hun så ikke bedre tjent med at få fred? Jeg researchede på det sammen med en dyrlæge og besluttede derefter, at en i øvrigt super sund og glad hund som Sally skulle have chancen. Jeg vidste hvem den bedste var til at amputere, så efter en konsultation med ham, hvor han undersøgte Sally igen, bestilte jeg tid til amputation.  Inden amputationen skulle Sallys smerter reduceres så meget som muligt for at undgå evt. fantomsmerter. Derfor fik hun forskellig medicin i ca. 1 måned op til amputationen, men jeg kunne ikke se, at det hjalp på smerter, da hun stadig gik på 3 ben.

 

Zoneterapi og akupressur

Sallys tilfælde var så svært, at jeg slet ikke havde overvejet zoneterapi og akupressur. Men inspireret af en af mine dygtige elever gik jeg i gang med en virkelig intensiv behandling. Hver dag fik hun både zoneterapi og akupressur, og 2 dage før amputationen gik hun på 4 ben, og jeg kunne afbestille tiden. Denne historie er så vild, og jeg har ikke rigtig turde skrive om den før. Du kender måske følelsen: ”Jeg er næsten bange for at sige det højt for hvad så hvis….”.

 

Sally får stadig zoneterapi og akupressur

Men nu er der altså gået 3 år, og jeg synes, det er på tide, at hendes historie kommer ud. I det første år fik hun stadig zoneterapi og akupressur hver dag, men efterhånden har jeg afpasset det med, hvor meget hun belastes. Fx hvis vi er ude at vandre 2 timer, hvilket er det maksimale for hende, så får hun lige nogle dages behandling i træk. Hun har været på librela et halvt års tid for at se, om det har kunnet ændre noget for hende, men jeg har ikke set nogen forskel.

Ellers får hun nu 2-3 gange om ugen, og hun er medicinfri. Hun er en glad hund, der er den første til at løbe hen til døren for at komme ud at gå tur. 

 

Zoner og punkter

Copyright Ridehesten.com
Foto: Vivian Birlie

Sally får professionel zoneterapi og akupressur af mig, og det omfatter mange zoner og punkter, som jeg ikke kan vise jer her. Det er jo en hel uddannelse, men jeg kan plukke de vigtigste ud til jer.

Ryggens muskulatur og knogler er meget vigtige, da de belastes, når man går skævt. Punktet -grønt- sidder på bagpotens inderside og her masseres 3-5 minutter i små bevægelser hele vejen langs den inderste knogle fra tå til maleol (knyst). Det blå punkt er et knæpunkt, som der masseres rundt i 3-4 minutter. Det røde er bagben, som går fra knæpunktet op mod underkanten af knysten på indersiden. Massér 2-4 minutter her.

Husk begge bagpoter for alle punkter.

De næste punkter tages efter hinanden og de sidder direkte på ydersiden af og lidt ovenpå bagpoten . Massér 2-3 minutter i hvert punkt på begge bagpoter.

De 2 grønne: knæpunkter

Rødt punkt: hofteled/bagpote: på underkanten af knysten.

Lyseblåt: hofteområde

Lilla: bagben

Gule: albue, forben og skulder, der naturligvis også bliver belastet hos Sally.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Vivian Birlie

Men for 1 måned siden skete der noget………………

Fortsættes i del 2, hvor du også lærer flere punkter og nogle øvelser.

Du kan læse mere om zoneterapi og akupressur på www.sanocanis.dk og har du spørgsmål om Sally, så er du velkommen til at kontakte mig på: vivian@sanocanis.dk

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

VIDEOBLOG: Pas på din hunds tænder

27-01-2021 12:10, af Vivian Birlie

Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge

Ditte Young indgår samarbejde med dyreklinikker

18-09-2019 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere dyreklinikker har indgået et samarbejde med Ditte Young for at bygge bro mellem den konventionelle medicinske verden og den mere alternative

Vivian Birlie: Zoneterapi mod nytårsangst

30-12-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde

Zoneterapi reddede Kiwis liv

24-01-2019 08:36, af Vivian Birlie

Vi har modtaget  dette indlæg fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her fortæller hun om en hund, der fik hjælp til sin allergi gennem zoneterapi

Nyt fra Vivian Birlie, Sano Canis: Hjælp selv din hund med rygproblemer

08-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Zoneterapi får accept af forsikring

06-03-2019 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Snart bliver det muligt at få dækket zoneterapi til sin hund af forsikringen. Vivian Birlie står bag sammenslutningen, som har gjort det muligt

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.