BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

Copyright Ridehesten.com

Da jeg for 6 år siden fik Sally, en blanding, blev hun skønnet til at være ca. 2 år. Jeg kendte intet til hendes baggrund, men jeg bemærkede dengang godt, at hun trak lidt på det ene bagben. Men hun var en glad hund, der altid var med på lange vandreture op til 6 timer uden, at det gav hende problemer. Selvfølgelig ville jeg gerne kende årsagen til Sallys gang, så jeg fik hende røntgenfotograferet. Røntgenbilledet viste, at det venstre ben var 7 cm. kortere, da der havde været et brud i lårbenet, der var vokset helt forkert sammen.

 

Copyright Ridehesten.comFoto: Vivian BirlieLeve et normalt liv
I samråd med dyrlægen valgte jeg, at Sally skulle leve et normalt liv sammen med de 2 andre hunde. Hellere have en glad og aktiv hund, der måske ikke ville leve så længe end en trist hund, der skulle leve et meget begrænset liv. Selvfølgelig tog jeg hensyn, så hun fx ikke kom med på løbeture osv., og det var et must, at hun ikke havde smerter. Hun fik derfor smertestillende i et godt stykke tid for at se om hun på nogen måde ændrede adfærd, men da det ikke var tilfældet, så stoppede hun den smertestillende medicin.

Gik på 3 ben
Men så for 3 år siden gik det voldsomt galt. Efter hun havde løbet og leget ville hun ikke støtte på det korte ben, så hun gik på 3 ben. Derfor fik Sally så ugentlige behandlinger med kiropraktik, akupunktur, laser og massage af en virkelig dygtig dyrlæge på Universitetshospitalet i København (tidl. Landbohøjskole). Hun blev holdt i ro og fik kun meget korte gåture. Samtidig kom hun både på smertestillende og nervemedicin, men intet hjalp desværre – hun blev ved med at gå på 3 ben.

 

Scannet og røntgenfotograferet

En dygtig ortopædkirurg mistænkte en korsbåndsskade og anbefalede, at Sally blev undersøgt for det, hvilket det så ikke var. Hun blev både scannet og røntgenfotograferet i ryg, hofte, ben og knæ.

Dyrlægen havde aldrig set noget lignende: hun havde massiv gigt i knæet samt et brud, og det hele var vokset fuldstændig umuligt sammen. Derudover havde hun selvfølgelig også lårbensbruddet, der var samlet en masse arvæv omkring. Da Sallys tilfælde var helt unikt, kom hendes billeder med på forskellige konferencer i Europa og de bedste indenfor feltet vurderede hendes billeder for at bedømme, hvad der kunne gøres. Kunne man evt. operere, så lårbenet blev forlænget og var et nyt knæ en mulighed?

 

Amputation

Men der var bred enighed om, at det ikke lod sig gøre med et godt resultat, og derfor var anbefalingen amputation. En forfærdelig besked – var hun så ikke bedre tjent med at få fred? Jeg researchede på det sammen med en dyrlæge og besluttede derefter, at en i øvrigt super sund og glad hund som Sally skulle have chancen. Jeg vidste hvem den bedste var til at amputere, så efter en konsultation med ham, hvor han undersøgte Sally igen, bestilte jeg tid til amputation.  Inden amputationen skulle Sallys smerter reduceres så meget som muligt for at undgå evt. fantomsmerter. Derfor fik hun forskellig medicin i ca. 1 måned op til amputationen, men jeg kunne ikke se, at det hjalp på smerter, da hun stadig gik på 3 ben.

 

Zoneterapi og akupressur

Sallys tilfælde var så svært, at jeg slet ikke havde overvejet zoneterapi og akupressur. Men inspireret af en af mine dygtige elever gik jeg i gang med en virkelig intensiv behandling. Hver dag fik hun både zoneterapi og akupressur, og 2 dage før amputationen gik hun på 4 ben, og jeg kunne afbestille tiden. Denne historie er så vild, og jeg har ikke rigtig turde skrive om den før. Du kender måske følelsen: ”Jeg er næsten bange for at sige det højt for hvad så hvis….”.

 

Sally får stadig zoneterapi og akupressur

Men nu er der altså gået 3 år, og jeg synes, det er på tide, at hendes historie kommer ud. I det første år fik hun stadig zoneterapi og akupressur hver dag, men efterhånden har jeg afpasset det med, hvor meget hun belastes. Fx hvis vi er ude at vandre 2 timer, hvilket er det maksimale for hende, så får hun lige nogle dages behandling i træk. Hun har været på librela et halvt års tid for at se, om det har kunnet ændre noget for hende, men jeg har ikke set nogen forskel.

Ellers får hun nu 2-3 gange om ugen, og hun er medicinfri. Hun er en glad hund, der er den første til at løbe hen til døren for at komme ud at gå tur. 

 

Zoner og punkter

Copyright Ridehesten.com
Foto: Vivian Birlie

Sally får professionel zoneterapi og akupressur af mig, og det omfatter mange zoner og punkter, som jeg ikke kan vise jer her. Det er jo en hel uddannelse, men jeg kan plukke de vigtigste ud til jer.

Ryggens muskulatur og knogler er meget vigtige, da de belastes, når man går skævt. Punktet -grønt- sidder på bagpotens inderside og her masseres 3-5 minutter i små bevægelser hele vejen langs den inderste knogle fra tå til maleol (knyst). Det blå punkt er et knæpunkt, som der masseres rundt i 3-4 minutter. Det røde er bagben, som går fra knæpunktet op mod underkanten af knysten på indersiden. Massér 2-4 minutter her.

Husk begge bagpoter for alle punkter.

De næste punkter tages efter hinanden og de sidder direkte på ydersiden af og lidt ovenpå bagpoten . Massér 2-3 minutter i hvert punkt på begge bagpoter.

De 2 grønne: knæpunkter

Rødt punkt: hofteled/bagpote: på underkanten af knysten.

Lyseblåt: hofteområde

Lilla: bagben

Gule: albue, forben og skulder, der naturligvis også bliver belastet hos Sally.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Vivian Birlie

Men for 1 måned siden skete der noget………………

Fortsættes i del 2, hvor du også lærer flere punkter og nogle øvelser.

Du kan læse mere om zoneterapi og akupressur på www.sanocanis.dk og har du spørgsmål om Sally, så er du velkommen til at kontakte mig på: vivian@sanocanis.dk

Læs også

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

BLOG: Crazy Dog Days på Lilleskov Slot

20-05-2022 08:29, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, som du kan møde på Crazy Dog Days ved Give

Er din hund sund

20-07-2018 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed

Zoneterapi til varme hunde

07-06-2018 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Zoneterapeut Vivian Birlie giver her et godt tip til at køle hunden lidt ned her i varmen 

Nyt fra Vivian Birlie, Sano Canis: Hjælp selv din hund med rygproblemer

08-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Giardia er ikke et lokalt problem

26-03-2021 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vores læser Vivian Jespersen fortæller, at hun flere gange hører folk sige, at Giardia ikke er et problem i deres område. Men Giardia findes overalt

 

BLOG: Skal din hund være vores eksamenshund

29-06-2022 08:32, af Vivian Birlie

Din hund får 6-8 gange gratis zoneterapi, hvis vi vælger jer ud.

Vivian Birlie: Jeg modtog et dejligt brev

14-09-2018 15:22, af Vivian Birlie

Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?