Med en masse glæde kommer også sorg – for lige så stor en glæde det er at have hvalpene. Lige så hårdt er det også at skulle sige farvel til dem, når de rejser videre ud i verden.
Nu tænker mange sikkert, hvordan det kan være hårdt, når man kun har de små væsner i 8 uger? Men de kryber ind under huden på mig, jeg bruger jo næsten også alle mine vågne timer sammen med dem. Nogle kæmper man for, da de måske er mindre end de andre og har brug for de gode patter, andre kan være lidt mere tilbageholdne, så er det op til mig i de 8 uger at få dem med frem i bussen. Jeg sover med dem, spiser med dem og har bare utrolig mange varme, sjove og fantastiske øjeblikke med dem.
Men det er bestemt ikke lutter lagkage, for der er bestemt også meget arbejde i det at have hvalpene. Jeg står op om natten for at lufte dem, så jeg kan være med til at få dem renlige, inden de flytter. Der er rengøringen af deres hvalpegård mange gange om dagen, ikke mindst når man kommer hjem fra job, der kan det jo nærmest ligne en krigszone. Så er der alle de ting, de skal nå at opleve, ikke på de 8 uger, men faktisk kun på de sidste 3-4 uger. Så ikke meget søvn eller rolige øjeblikke. Har man haft en hård eller dårlig dag, så er der ikke noget at gøre ved det, for hvalpene venter ikke til dagen efter bare fordi jeg er træt. Så er det godt, at den bedste medicin til en dårlig dag, er at sætte sig ned i hvalpegården sammen med alle hvalpene og bare lade sig overfalde. Blive slikket på, hoppet på og bidt i. det kan KUN få latteren frem og humøret tilbage i top.
Så selv om det kun er 8 uger man har dem, så bruger man utrolig meget tid sammen med dem, og man lærer hver enkelt af dem utrolig godt at kende.
Hvordan bliver man så klar til at sige på gensyn? Først og fremmest er det yderst vigtigt for mig at finde de hjem, der rammer mig i hjertet, dem jeg har en utrolig god kemi med og som har de samme tanker om, hvad det indebærer at have en border collie. For mig er det også rigtig vigtigt, at man ønsker et tæt bånd, for jeg er bestemt ikke interesseret i ikke at kunne følge hvalpen tæt i dens videre liv og oplevelser. Jeg siger nej tak til rigtig mange hjem. Det føler jeg mig bestemt forpligtet til, da jeg jo er hvalpens ambassadør Og når jeg har det helt perfekte hjem til hver og en, så er det ikke SÅ slemt, når vi siger på gensyn. Det skal ikke forstås sådan, at jeg så ikke er en tudemarie. Jeg er heldigvis blevet bedre til at styre det på selve dagen, hvor de flytter hjemmefra, men dagene op til, de er ikke sjove. Jeg kan blive overvældet af følelserne, når jeg kører bil, sidder med dem om aftenen og natten inden er der ikke meget søvn, for har jeg fundet de rette hjem til dem alle, er hvalpene delt rigtigt ud og hvad nu hvis og hvis og hvis?
Vi gør alt, vi kan for at gøre afskedsdagen hyggelig, ikke kun for os, men bestemt også for vores børn, der jo også skal undvære hvalpene. Vi hyggede os og fik æbleskiver med de nye ejere og da det var ved at være tid, så blev bilerne pakket. Når man arbejder et sted som jeg gør, så kan det til tider være svært at holde igen med ting til hvalpene. Så de fik utrolig mange ting med, så det var lige før der var brug for en trailer.
Da alt var klar, tog vi alle hvalpene med over på marken og fik dem rigtig krudtet af, så de var klar til at sove i bilen på vej hjem, hjem til deres nye ejere og en helt ny verden.
Alt går godt lige indtil det er NU. Så skal jeg både sige ”pas nu godt på den, skriv hvis der er noget, ring endelig, send billeder og sørg for at elske den” alt imens jeg kysser og krammer den på gensyn med tårerne trillende ned ad kinderne. Fy for den det er ikke sjovt – og lige der er det at jeg siger ”jeg gør det ikke igen, for det er så svært og gør så ondt”.
Når man har vinket farvel til hvalpene og deres nye ejere, så burde man stoppe med at bekymre sig om dem, men sådan er det så langt fra for mig. Denne gang havde vi desværre en lille hvalp der fik et maveonde den første nat i dens nye hjem og blev indlagt. Jeg var helt færdig og sov ikke hele natten og slappede først af igen, da jeg fik besked om at hun var ok og vel hjemme igen et par dage efter.
Vi siger altid til vores hvalpekøbere, at de har livtidspasning hos os. Det betyder, at vi ALTID er villige til at passe dem, hvis de skal på ferie, har travle perioder eller er syge. Det er den bedste måde at følge hvalpene på, og den bedste måde at se, hvad det egentlig er for nogle hvalpe, vi har avlet.
Det betyder, at vi lige nu har fornøjelsen af Bundy, en af hvalpene fra kuldet. Jeg har ham med på arbejde hver dag, super måde at få han socialiseret og aktiveret, og han nyder det lige så meget som jeg. Det betyder jo nok også, at det bliver ekstra hårdt at skulle sige på gensyn til ham, men på gensyn er jo slet ikke så slemt. For det betyder jo at vi skal ses igen.
Det er jo 100 gange værre den dag vi skal sige FARVEL! Farvel til vores bedste ven igennem så mange år, vores børns elskede kammerater og når vi ved at vi ikke skal ses igen – det farvel må vel være det værste? Det farvel har desværre ramt os i år.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Så blev det nytårsaften, og vi kan snart vinke farvel til 2020, men husk nu stadig at holde afstand og gør ikke som disse to labradorhvalpe. Billedet er taget af Susanne Hemmingsen
Jeg bliver tit spurgt om vi nogen sinde kommer på ferie og om det overhovedet er afslappende med så mange hunde
Det blev en rigtig god dag for Susanne og Roine Lindberg fra Finland, som udstillede deres to pyrenæiske mastiffer.
Mange børn længes efter sne. Denne schæfer har det sikkert på samme måde lige nu. Billedet er taget af Susanne W. Søgaard
- når man får oplevelsen lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt
Rally er en hyggelig og sjov hundesport for stort set alle typer hunde og mennesker. Det er en form for orienteringsløb for hunde, hvor hund og ejer/fører går rundt på en bane opbygget af skilte, der hver symboliserer en øvelse
Hvad gør man egentlig når lysten svigter? Lysten til at træne med sine hunde og lysten til at deltage til konkurrencer. Når man hele ens hundeejerliv har været aktiv træner og konkurrencehundefører, så er det som at miste en stor del af en identitet, når man ikke kan finde glæde i det mere – og hvad gør man så?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde