At få sagt ordentlig farvel

16-08-2020 10:58, af Hanne Bindslev Gregersen

I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Lyden af hundepoter henover plankegulvet. Den sikre forventning om, at hunden altid kommer en glad i møde i entreen, når vi kommer hjem.

Alle de faste rutiner og ritualer, vi bygger op i vores dagligdag med vores hund, sidder fast i kroppen længe efter, at vi har sagt farvel til den.

Hunden er en stor del af vores hverdag, og derfor bliver afslutningen altoverskyggende.

Beslutningen om, at nu er det slut, er noget, de fleste af os hundeejere på et tidspunkt bliver nødt til at træffe, når vores elskede hund er mærket af alderdom eller svær sygdom.

Der er mange og vigtige overvejelser, hvad og hvornår skal det ske, både før og efter aflivningen. Når man har børn, er det vigtigt at de er med til at sige farvel, enten før, under eller efter aflivningen. Derefter skal det besluttes hvad der skal ske efter aflivningen. Hunden skal begraves og hvordan det skal afvikles.

 

Forstørret hjerte, med væske i lunger og bug
I slutningen af maj 2015, begyndte vores gravhund Pepper på 8 år og 9 mdr. at hoste slemt.  Han hostede vedvarende og hosten var så slem, at han havde opkastreflekser med hvidt tyktflydende slim. Udover det havde han åndenød og flappende mundvige.

1. juni var vi til dyrlæge, og efter undersøgelse og røntgen fik vi den nedslående diagnose forstørret hjerte med væske i lunger og bug med forøget bugomfang, og prognosen for Peppers fremtid lød på fra en måned til måske et par år.

 

Hvordan bliver fremtiden
Alle var optimistiske, fordi Pepper var frisk imellem sine hosteanfald. Selvom han var blevet lidt grå omkring snuden, var han flot blank sort, har fin vægt og han holdt stadig et skarpt øje og øre med alt omkring sig, både ude og inde.

Vi gik straks i gang med at behandle, det forstørrede hjerte, med hjertemedicin.

Den ophobede væske i lungerne og væsken i bugen blev behandlet med vanddrivende medicin for at få væskeophobningen væk.

Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er en sygdom, som hunden kan leve længe med, og at det derfor altid vil være et spørgsmål om livskvalitet hos hunden.

Hundeejere til en hund med en livstruende sygdom
Vi var nu nødt til nøje at planlægge Peppers dag.
Hvornår skulle han have hjertemedicin og vanddrivende piller? Hvor stor en dosis?
Pepper startede sin behandling med en hjertepille til morgenmaden, og en vanddrivende pille sammen med maden morgen og aften.
Det skulle hurtigt vise sig, at dosis skulle opjusteres og opmærksomheden omkring pille-indtagelsen nøje skulle overvågnes.
Pepper prøvede virkelig på, at undgå de grimt smagende vanddrivende piller. Vi skulle nu også være opmærksomme på mængden af vand han drak og hvor meget han tissede. Han blev aldrig urenlig.
Vi udarbejdede derfor et skema med præcise tider for, hvilke piller og hvornår. I en travl hverdag kan der hurtig ske ting, som gør at tiden skrider, og vi fandt hurtig ud af, det i høj grad påvirkede Peppers helbred, hvis han ikke fik pillerne på de rette tidspunkter.

Udover det, var det vigtigt, at pillerne blev indtaget med noget Pepper godt kunne lide.
Med hjertemedicinen gik det fint i begyndelsen, for hjertemedicinen var tilsat smag, så pillerne blev spist.
Men efter 1½ måneds tid fik Pepper ”pille-lede”, selvom pillerne blev skjult i vådfodret, blev hjertepillerne nu diskret spyttet ud igen. Og efter to gange hvor han diskret havde lagt pillen under skålen, fik han det mærkbart værre.

Dyrlægen kom og efter drøftelser blev Peppers dosis sat op. 

De vanddrivende piller var ikke tilsat smag, men de blev også givet i en skefuld velsmagende leverpostej, med efterfølgende et par godbidder (mini Frolic), så vi var helt sikre på, at de forblev indenbords.
Vi mærkede tydeligt, hvilken fantastisk virkning de vanddrivende piller gjorde for Peppers trivsel og helbred.

Desværre havde virkningen ikke en længerevarende effekt. Så efter to måneder blev dosis sat op, Pepper fik nu fem stk. vanddrivende piller i døgnet, for at holde ham hostefri. Nu kunne han ikke længere, selv, hoppe op i sofaerne. Han satte forpoterne op, kiggede på os. Det var nu blevet en vane, at vi løftede bagdelen op. Ned, kunne og ville han selv klare. På gode dage, viste Pepper, han var en rigtig gravhund og gravede efter mus eller gav hals, når han hørte en fremmed lyd inde ved siden i naturreservatet. Men efterfølgende fik han anfald med store vejrtrækningsproblemer, med flappende mundvige og han hev efter vejret.

 

Den endelige og definitive beslutning
Det er forfærdeligt, at være den der skal vælge dagen hvor man skal sige farvel til ens bedste ven, et familiemedlem.

Det ville være meget nemmere at vores kæledyr selv sov stille ind, men det sker desværre (alt for) sjældent.

Hver dag hvor Pepper var frisk og i vigør var en gave. Men det var hårdt at skulle tælle og opveje antallet at gode dage, med antallet af dårlige dage, og vurdere om hans livskvalitet var så god, at vi med respekt for os selv, ikke endte med at være dyreplagere fordi vi elskede for meget, og ikke kunne give slip. Hver gang han hostede krummede ens mave sig sammen, og tanken kom, om det var nu, vi skulle ringe til dyrlægen. Vi havde besluttet at Pepper skulle sove ind herhjemme i sin kurv ved brændeovnen, omgivet af os han kendte.

 

Tre ekstra måneder
Pepper, fyldte 9 år d. 31.8, - to dage efter blev hans hjerte og vandet i lungerne så slemt, at selv med mere hjertemedicin og vanddrivende piller, kunne han ikke trække vejret. Det var forfærdelig at være vidne til, at ens elskede hund ikke kunne trække vejret og nærmest blev kvalt. Pepper, der altid havde peppet os op, når vi kom trætte hjem.

Dagen efter Peppers død blev han begravet under et dække af Dahliaer og hvor der vokser høstanemoner.

Pepper, hviler nu i vores have under den store hjerteformet marksten, som vores søn havde fundet og skrevet ”Pepper 2006-2015” på.

Pepper og sønnen Niels deltog i 2011 i en DKK-video, som du kan se herunder.

 

Læs også

Farvel til verdens ældste hund

25-10-2023 12:40, af Anne Cecilie Sohl

Verdens ældste hund, Bobi, af racen Rafeiro do Alentejo, er afgået ved døden. Han nåede den bemærkelsesværdige alder af 31 år og 165 dage.

Godt nytår

31-12-2022 10:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så siger vi farvel til 2022 og goddag til 2023

Dronning Elizabeths død: Farvel til de kongelige corgier

09-09-2022 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag døde Dronning Elizabeth. Vi genudgiver denne artikel for at mindes den hundeglade regent:

Søndag den 15. april døde den sidste af Dronning Elisabeths corgier. Hermed blev det til 85 år med den lavbenede hund i det britiske kongehus

BLOG: Vixens anden markprøve

22-05-2021 09:01, af Elisabeth Schrøder

Allerede dagen efter Vixens første markprøve var vi afsted igen - På den ene side med lidt mere ro i maven, da hun jo allerede havde en præmiering i bagagen, men også på samme tid lidt mere på udebane, da vi nu skulle dømmes af en dommer, som jeg ikke kendte i forvejen, og knapt så mange kendte ansigter blandt de andre deltagere

En alsidig dommer

09-02-2019 15:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde- og hestedommer, det er en sjældenhed, men Helle Juul Pedersen er en af dem, der dømmer i begge verdner

Fredagsquiz: Hvad ved du om siberian husky

29-05-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Pinsen står for døren. Det er tid til en fredagsquiz

FCI’s tidligere formand er afgået ved døden

08-07-2022 11:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rafael De Santiago, der var formand for FCI 2013 – 2019 er afgået ved døden. Det skriver FCI på deres hjemmeside

Dyreværnet vinder sag om mishandling af hund

11-01-2024 14:14, af Anne Cecilie Sohl

I dag blev dommen stadfæstet og ejeren af schæfferblandingen Liv dømt 60 dages ubetinget fængsel for mishandling af hunden.

MyDOG åbner dørene

02-01-2020 07:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen starter MyDOG i Gøteborg. En fantastisk udstilling med hunde i alle afskygninger

Lise Nørgaard var en powerdame

02-01-2023 14:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går døde den folkekære Lise Nørgaard. En kvinde som i den grad har sat sit aftryk i dette land, og som også har sat op til flere aftryk i hundeverdenen. For hun var en hunde- og dyreelsker

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader