Det menes at hundens domesticering er sket så tidligt som for 14.000 år siden, men forklaring på hvordan og hvorfor er der fortsat ikke enighed om. Et dansk-engelsk studie, bidrager nu med ny viden, der kan hjælpe til forståelsen af de tidligste hundes betydning for hvordan mennesker levede, og hvordan hunden bevægede sig væk fra sin vilde forfar og blev til en værdsat samarbejdspartner.
Dyreknogler gør os klogere på hvordan hundene levede
Arkæologer fra Københavns Universitet og University College London, er i en udgravning i Mellemøsten stødt på fund, der peger på at hunde har været brugt til jagt tidligere i historien, end man hidtil har antaget. De har netop udgivet deres fund i det videnskabelige tidsskrift Journal of Anthropological Archaeology.
I en undersøgelse af dyreknogler fra en 11.500 år gammel boplads, i det område vi nu betegner som det nordøstlige Jordan, har arkæologerne fundet tegn på at hunde levede og spiste helt tæt på menneskene i området. Det tyder altså på at hunde allerede på dette tidspunkt var en integreret del af samfundet, og ikke blot halvvilde dyr, der levede af affald på kanten af datidens bopladser, som andre teorier om hundens domesticering foreslår.
Tegn på tidlig brug af hunde i jagten
Ud over at finde tegn på en tæt sameksistens mellem hunde og mennesker, fandt arkæologerne også, at der med hundens tilstedeværelse fulgte en markant stigning i mængden af knogler fra harer i fundene fra området – hvilket arkæologerne mener tyder på en ændring i, hvilke dyr datidens mennesker jagtede, formentlig som følge af, at man begyndte at bruge hundene i jagten.
Fundene fra Jordan tyder dermed på at hunde allerede på dette tidspunkt levede og arbejdede tæt sammen med mennesker, og dermed kan fundene være en vigtig brik i forståelsen af, hvordan hunden kom til at være det den er i dag.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Vejen står i hundenes tegn i denne weekend, og vi vil gerne fortælle alle de gode historier
Lørdag var der coronasikker hundeprøve hos Sanne og Annes online hundetræning. Mange deltog og du kan se videoerne
Sidste uge bragte vi en historie om de mærkelige ting, hunde kan finde på at gøre. Vi opfordrede i den forbindelse vores læsere til at komme med eksempler på underlig adfærd fra deres egne hunde. Dem har vi samlet her, og vi har fået Lise Lotte Christensen til at give et bud på årsagen
I Kroatien er der så stor utilfredshed med ulvebestanden, at der visse steder er startet ulovlig jagt på dyret. Det kan vise sig at være noget af et selvmål
PowerDog er i den grad i gang med at skrive sig ind i den helt centrale historie i den danske hundeverden. Nu præsenterer de en uddannelse i nosework
Ja vi kryber til korset og bekender, at vi tidligere har haft artikler som denne. Men nu søger vi nogen, der gerne vil deltage i en podcast
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse