1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Copyright Ridehesten.com
Fra 1. april til 30. september er det nødvendigt at lade snoren blive på hunden, når du lufter den på stranden; netop nu er vi på vej ind i ynglesæsonen, og fugle og andet dyreliv risikerer at blive stresset af løse hunde. Samtidig er en del danskere bange for hunde, og de skal også have mulighed for at nyde landets kyster uden at frygte løsgående hunde. Foto: AdobeStock

Nu er der ikke mange dage, til vi igen må bladre frem til 1. april. Men heller ikke i år er det en aprilsnar, at det i perioden 1. april til 30. september er nødvendigt at holde snoren på hunden, når du lufter den på stranden. Og strandture er noget, langt de fleste hunde er vilde med: Der er masser af sanseindtryk og gode muligheder for stimulering og aktivering - på land såvel som over og under vandet.

– Selv om du måske ikke har opdaget det, har vores hunde ofte - som de rovdyr, de i realiteten er – fuldstændig styr på det, hvis der ligger ynglefugle eller andre dyr og trykker sig i nærheden, når I er ude at gå, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers. 

Hun opfordrer derfor til, at hundeejere i den kommende tid sætter snor på hunden eller helt undgår at lufte hund på steder, der er yngleplads for fugle og andet vildt.

– Med foråret kommer yngletid, og naturen er snart fuld af fugleunger og andre dyrebørn, men hvert år risikerer mange hundeejere, at deres løsgående hunde får fat i en harekilling eller skræmmer ynglefugle væk fra deres reder, for uanset at det er de færreste hunde, der i dag har behov for at jage, før de kan spise sig mætte, vil næsten alle vores hunde udvise et eller andet niveau af jagtinstinkt, mener Lotte Evers.

– Jagtinstinktet er en af de mest almindelige - og for nogle ejere, uforudsigelige – adfærdsformer hos vores hunde. Det kan vise sig ved, at hunden løber efter blade, der blæser i vinden, svømmer efter fugle på vandet, jagter egernet op i træet eller følger færten efter rådyr i skoven, siger Lotte Evers.

”Den gør ikke noget!”

Det er ikke kun hundeejerne og deres hunde, der har glædet sig til at tage hul på strandsæsonen – i den kommende tid vil mange andre forårsglade strandgæster besøge de danske kyster, men ikke alle vil være lige så vilde med din hund, som du er. Faktisk er der en del danskere – både børn og voksne, der er direkte bange for hunde, forklarer Lotte Evers. 

– Angst er ikke en rationel følelse, så derfor nytter det ikke at forklare eksempelvis et forskrækket barn, at din hund ikke gør noget; Det er ikke DIN hund, barnet er bange for, men selve idéen om hunde. Så selv om det kan være svært at forstå, når man har en flink og rar hund, der aldrig gør eller hopper op af fremmede på gaden, tjener det alle parter bedst at respektere, at ikke alle elsker hunde. Som hundeejer må man tage ansvar og undgå konflikter, så vi alle fremover kan nyde godt af at gå ture i den smukke danske natur.

Lotte Evers fortæller, at der findes alternativer i form af særlige hundestrande og hundeskove, som du og din hund kan benytte, hvis du og din hund elsker det våde element og helst nyder gåturen uden snor. Husk, at der er forskellige former for afmærkning på strandene. Det blå flag er nok det mest kendte, og det betyder i reglen, at her er hunde ikke tilladt. Men det er klogt at tjekke, inden I tager hjemmefra, hvad der er tilladt dér, hvor I gerne vil hen. En simpel søgning i Google Maps på ”hundestrand” eller ”hundeskov” kan hjælpe.

Fakta
5 tips til efter strandturen

Agria giver her fem tips til, hvordan du kan passe godt på din hund efter en tur på hundestranden:

1. Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i forårs- og sommertiden – så finder du også flåter og andre ubudne gæster.
2. Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.
3. Sørg for, at hunden er ordentligt tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.
4. Hold øje med, om din hund får små sår på kroppen efter flåtbid eller andet, da de kommende måneder og sommeren er højsæson for ”hot spots”, en akut hudbetændelse, der hurtigt breder sig under pelsen. En fugtig pels giver nemlig den slags hudproblemer gode betingelser.

Læs også

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Inspiration og fællesskab ved årets DKK inspirationsdage

23-03-2025 13:15, af Cecilie Friis Amstrup

Solskin, faglighed og fællesskab prægede en weekend hvor DKK kredse og specialklubber fra hele landet blev samlet om ny viden og stærkere relationer

NU må hunde igen være løse på stranden

01-10-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.

Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Vind flotte præmier til din hund

14-09-2012 16:13, af Simone Strandet Sørensen
Du kan nu deltage i Best Friends konkurrence om lækre godbidder fra den populære WellDone familie.

Fotografering af DKK-racevindere

20-09-2013 08:18, af Tine Luther
Spring køen i Herning over! Er din hund sikker DKK-racevinder 2013, så kan du få den fotograferet gratis i Ballerup den kommende weekend.

Hvordan elsker din hund dig?

23-01-2018 15:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ens egen hund er selvfølgelig altid den bedste, og man elsker den meget højt. Men er kærligheden egentlig gengældt, og hvordan viser hunden, at den elsker en?

Hundeejer tildelt bøde på 8.000 kr.

06-02-2015 13:21, af Tine Luther
En hund har bidt to personer samt en anden hund. Episoderne takseres til en bøde på 8.000 kr.

HUND I FOKUS: Store oplevelser venter i dag

04-09-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Igen i dag er der gået hund i Vilhelmsborg. Alt hvad hundehjertet kan begære er at finde, når dag to af årets Hund i Fokus kører fra morgen til aften

Agria fortsætter som hovedsponsor for Dansk Kennel Klub frem til og med 2020

10-02-2015 08:10, af Tine Luther
Sammen er vi stærkere! Agria Dyreforsikring og Dansk Kennel Klub har allerede nu forlænget vores strategiske samarbejdsaftale, så den løber til udgangen af 2020.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.