Uden Molly ville Mette ikke være her i dag

10-02-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Mette i 2016 fik konstateret en tumor i hovedet, blev hendes liv forandret for altid. Hunden Molly har hjulpet hende igennem den svære tid

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi siger ofte, at netop vores egen hund er den mest fantastiske. For Mette forholder det sig også sådan. For hende er hunden Molly ikke bare et kæledyr. Molly er også en ven, Molly er også en terapeut, Molly er hendes redning.

Tilbage i 2016 begyndte den dengang 31-årige Mette at få nogle føleforstyrrelser på underlæben. Mette var en meget social og spontan pige, som ikke havde tid til at bekymre sig om den slags småting, så hun slog det hen som værende et forkølelsessår. Langsomt udviklede det sig, og til sidst havde hun svært ved at drikke uden at savle fra den ene mundvig.

Hun endte derfor med at tage til lægen med det, og efter en rygmarvsprøve blev det helt store beredskab sat i værk.

– De kunne konstatere, at jeg havde en tumor i hovedet, der trykkede på lillehjernen og hjernestammen fortæller hun.

Den tumor, hun havde, opereres der 52 af om året i Danmark. Langt de fleste kan helbredes med stråler, idet tumoren ofte opdages tidligt på grund af de mange gener.

– Men jeg havde ingen gener. Der var kun lige det der med læben, så jeg havde ikke mange chancer for at opdage det, siger hun.

På grund af de få tilfælde, er der kun en kirurg og en professor, der kunne operere tumoren. Derfor blev Mette indlagt på Rigshospitalet.

Efter næsten 400 minutters operation er tumoren fjernet, men den vellykkede operation fjernede også andre ting.

 

Molly og skæbnen
I dag er Mette døv på det ene øre, hun har store problemer med balancen, hun har nervesmerter i ansigtet, og hun bliver hurtigt træt.

Efter operationen måtte Mette ikke løfte noget i tre måneder. Derfor flyttede hun hjem til sin mor og bonusfar i Løsning. Imens hun boede der, gik hun til genoptræning hos en fysioterapeut og en ergoterapeut.

– Vi snakkede blandt andet om, at jeg var lidt nervøs ved at skulle flytte hjem til mig selv, da jeg jo ikke kan høre noget på det ene øre. Jeg synes, det var utrygt. Hun foreslog mig at anskaffe mig en hund, fortæller Mette, som også tidligere havde haft hund.

Efter en del research faldt Mette og hendes mor Susanne over en opdrætter med et kuld hvalpe, som de ville ud at besøge.

– Jeg havde allerede udset mig en sort hanhvalp, og det var den, jeg ville ud at se på, husker hun.

– Ja men vi snakkede også om, at vi ikke skulle falde for den første, den bedste hund. Alle hvalpe ser jo søde ud, så vi skulle huske at være fornuftige, supplerer Susanne.

Da de kom frem, måtte Susanne støtte sin datter, der endnu ikke havde helt styr på at gå. Derudover han hun klap for det ene øje og så faktisk en smule farlig ud. Med det samme hun satte sig ned i nærheden af hvalpene, kom en lille uldtot vraltende hen mod dem. Den var ikke sort, og den var ikke en hanhund. Det var Molly.

– Vi plejer at sige, at Molly valgte Mette, fortæller Susanne.

Men de skulle jo ikke bare købe den første hvalp, de så. Det var ret udfordrende.

– Det var bare kærlighed ved første blik. Hun lagde sig også til at sove på mit ben. De andre kom overhovedet ikke hen til mig. Så jeg valgte altså Molly, fortæller hun og fortsætter:

– Måske nåede opdrætterne også at blive en smule trætte af os. For i de uger, der gik, til Molly var stor nok til at komme med os hjem, besøgte vi hende hver anden dag. Vi kunne bare ikke holde os væk.

Da dagen kom, hvor Molly skulle hentes, var der ingen hjerteskærende afskedsceremoni med hvalpemoren og Mollys søskende. Hun gik bare lige så stille med Mette og hendes mor.  

Det var 6. januar 2017, og den dag startede et eventyr, hvor både Mette og Molly startede fra nul.

– Vi startede med at gå ned gennem indkørslen og tilbage igen. Men langsomt begyndte vi at gå længere og længere ture. Vi er kommet så langt sammen, at vi går mellem 10-15000 skridt om dagen, fortæller Mette.

 

En fantastisk hund
Molly viste sig at være lige netop den hund, som Mette havde brug for.

– Hun er helt fantastisk. Hun tilpasser sig bare helt vildt. Hun er meget en udehund, og hun har et shelter ude i haven, hvor hun ligger og holder øje. Hun elsker at gå lange ture, men når jeg har en dag, hvor jeg bare ligger og har det dårligt, så finder hun sig i det. Så er hun bare tæt på mig. Jeg er sikker på, hun kan mærke, at det er det, jeg har brug for, siger hun og fortsætter:

– Ja man skal ikke tro, at Molly lider nogen nød, fordi Mette ikke altid kan overskue så meget. Faktisk er hun en rigtig forkælet hund, og hvis hun var et barn, ville hun være en rigtig møgunge, griner Susanne.

Alligevel har Mette dårlig samvittighed over de ting, hun ikke kan med Molly. Hun kan ikke tumle med hende og lege alt for voldsomt. Men den slags har hun venner til. De kommer ganske enkelt en gang i mellem og tager legen med Molly.

Mette oprettede også et lille socialiseringsprojekt, da Molly var hvalp, så hun kunne møde andre hunde og på den måde blive socialiseret. Det fungerede sådan, at der kom et par mennesker med hvalpe over i Mettes have, når hun havde overskud til det.

Udover Mollys evne til at tilpasse sig, så er hun også god at have med på gåtur. Det sker stadig nogle gange, at Mette ikke kan holde balancen og falder. Sker det, sætter Molly sig stille og roligt ned og venter på, Mette kommer på benene igen.

– Jeg tror altså, at Molly helt fra hvalp kunne fornemme, at Mette havde brug for noget ekstra tryghed og derfor gik hen til hende, siger Susanne.

Et andet eksempel på deres specielle bånd er, at Mette fra starten ikke ville have Molly op i sengen. Men en dag, da Mette havde det ekstra dårligt og bare lå i sin seng, hoppede Molly for første gang op til hende i sengen, lagde sig i hendes arm, og så faldt Mette i søvn.

– I de 3 år jeg har haft Molly, har vi kun haft en nat, hvor vi ikke har sovet sammen. Det var i forbindelse med, at min mor blev syg, hvor jeg sov på sygehuset hos hende. Den nat var Molly min bonusfar. Vi er meget uadskillelige. Sidste år takkede jeg nej tak til en ferie i Tunesien, fordi jeg ikke kunne have Molly med, siger hun.

 

Frygten for at miste Molly
Sideløbende med at vende tilbage til livet med hjælp fra Molly, har Mette desværre skullet kæmpe en kamp med kommunen. For selvom man har haft en tumor, kan man jo ikke bare forvente, at man kan tage den lidt med ro.

– Jeg fik bogstavelig talt at vide, at jeg havde 22 uger og det var uanset, om jeg havde haft en tumor eller havde brækket et ben. Så det endte med, at jeg røg på ressourceforløb, hvor jeg fik en ydelse, der svarer til kontanthjælp. Da min husleje oversteg 50 procent af min indkomst, fik jeg en paragraf 34, som betyder, at jeg kunne få lidt ekstra hjælp, fortæller hun.

På grund af denne paragraf 34 skulle Mette hver 3. måned aflevere et kontoudtog.

– Jeg havde en konto, som bare hed Molly. Derpå stod 3000 kroner, som skulle dække selvrisikoen på forsikringen, hvis der skulle ske noget med hende, fortæller Mette.

Den konto fik kommunen til at sige, at Molly jo også var en udgift for Mette, og at de derfor mente, at hun skulle skille sig af med den.

– Da de sagde det, fortalte jeg dem, at hvis de tog Molly fra mig, så ville jeg gå ud i skoven og hænge mig selv. Jeg vil hellere leve af havregryn og spaghetti end at skulle skille mig af med hende.

Heldigvis fik Mette og hendes mor fysioterapeuten til at sige til kommunen, at en hund var den bedste træning for hendes balance, og derefter hørte Mette ikke mere til, at hunden skulle fjernes.

 

Hundevenner
Vi sidder i køkkenet på en virksomhed i Løsning. Hendes bonusfar ejer virksomheden, der producerer maskiner til grafiske virksomheder. Her arbejder Mette nu seks timer om ugen fordelt på tre dage. Hun har fået flexjob, da hun ikke kan overkomme et almindeligt arbejde.

– Jeg bliver enormt hjernetræt. Bare det at sidde her og snakke, gør mig virkelig træt, og jeg har også sørget for at sove ekstra meget, inden denne snak, men alligevel ved jeg, at jeg kører direkte hjem og sover bagefter. Jeg lider stadig af nervesmerter, og har fået følgesygdommen, der hedder trigeminusneuralgi, og som kaldes selvmordssygdommen. Jeg har kraftig tinnitus, og jeg har en dårlig balance. Faktisk bruger jeg al min energi på bare at være oprejst, fortæller hun.

Hendes liv er i den grad vendt på hovedet. Hun har ikke overskud til at være social. Hun trækker sig, og de fleste venner fra før, hun blev syg er forsvundet. Nu har hun næsten kun hundevenner.

– Det er befriende, at de ikke ved, hvordan jeg var før. De kender mig kun, som jeg er i dag, og det er faktisk ret dejligt, siger hun.

Lige inden hun blev opereret, var hun ifølge sin mor, næsten ikke påvirket af at skulle gennem den store operation. Men her på den anden side af sygdommen, ved Mette kun alt for godt, hvad det har krævet af hende at komme tilbage til livet.

– Havde jeg vist det på forhånd, tror jeg ikke, jeg havde haft mod på at tage kampen. Så havde jeg nok foretrukket, at jeg ikke var vågnet efter operationen, siger hun.

Den slags kan hendes mor ikke lide at høre, men hun ved, det er rigtigt, og hun kan jo godt forstå, at Mette har det svært.

– Det kan jeg da virkelig godt forstå. Men det er ikke rart, når ens datter siger sådan. Jeg er bare så taknemmelig for, at Molly er kommet ind i vores liv, da hun virkelig har givet Mette noget glæde og tryghed i livet, siger hun.

– Ja jeg kan helt sikkert takke min familie og Molly for, at jeg stadig er her, konkluderer Mette, som ikke har kontakt til sin biologiske far, og det havde hun heller ikke under sygdomsforløbet. Han kendte til det, men viste ingen interesse i det.

Mette og hendes mor har ikke ønsket at få deres efternavne med i artiklen.

Læs også

Hjernetumorer hos hunde

23-01-2022 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hjernetumorer, eller kræftknuder i hjernen, kan forekomme hos hunde og kan sjældent helbredes. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvordan kræften påvirker hunden

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Hunde hjælper bedst på eksamensstress

17-05-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I takt med, at foråret springer ud, begynder eksamensnerverne også at pible frem. Ny amerikansk forskning viser nu, at det bedste middel mod stress til eksamen er hunde

Mødet med Fie

03-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går kom en nyhed, der rystede denne journalist. Influenceren Fie Oppenhagen Arildsen havde erkendt, at hun ikke har og aldrig har haft cancer. I det seneste nummer af Magasinet HUNDEN havde vi en lang artikel om hende

Mor: Min datter chikaneres for sin servicehund

14-02-2021 13:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag på Facebook fortæller Eva Andersen, hvordan hendes datter oplever at blive skældt ud, fordi hun har sin hund Kia med i butikker. Sagen er bare den, at Kia er hendes servicehund

Epilepsihunden Gaia modvirker epileptiske anfald

20-11-2017 10:46, af Marie Helene Rigård Rohleder

Før Jacob fik sin epilepsihund, Gaia, havde han i gennemsnit 7 epileptiske anfald om ugen. Nu har han været anfaldsfri i halvandet år, og han er overbevist om, at det er Gaias fortjeneste 

Superhunde på DR i aften

15-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klokken 20 i aften kan du se første afsnit af en programrække om servicehunde

Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

Hund hjælper sexmisbrugt kvinde af med mareridt

30-01-2020 13:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bentley har lært at vække sin ejer, når hun har mareridt. Mareridt, der stammer fra forfærdelige oplevelser i barndommen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader