Symptomer – gulsot

12-03-2019 15:00, af Astrid Holtet

Gulsot er en betegnelse for at hundens hud og slimhinder bliver gullige, og kan ses ved en lang række sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Betegnelserne gulsot eller ikterus bruges om en tilstand, hvor hundens hud, slimhinder og det hvide i øjnene bliver gulligt. Den gullige misfarvning opstår, hvis galdepigmentet bilirubin ophobes i kroppen på hunden, og er altid et tegn på at hunden er syg. Ser man det hos sin hund, bør man derfor altid kontakte sin dyrlæge.

Hvorfor får hunde gulsot? 
Galdepigmentet bilirubin er et nedbrydningsprodukt, der dannes når hundens røde blodcellerne går i stykker. Da de røde blodceller i hundens kredsløb har en begrænset levetid, vil de gamle blodceller løbende dø og gå i stykker, og bilirubin vil blive dannet. Dermed er der altid et mindre niveau af bilirubin i hunden. Leveren fjerner det fra hundens blod, og fører det over i galden. Via galden udskilles pigmentet til tarmen, og er med til at give hundens afføring den naturlige mørke farve.

Forskellige sygdomme kan forstyrre denne dannelse, og udskillelse af bilirubin fører til ophobning af pigmentet. Overordnet set kan der være tre forskellige årsager til ophobningen; 1) en øget nedbrydning af røde blodceller, 2) sygdomme i leveren, eller 3) problemer med galdeudskillelsen.

En øget nedbrydning af røde blodceller
Hundens eget immunforsvar kan pludseligt begynde at nedbryde blodcellerne. Det kan blandt andet ske uden nogen umiddelbar årsag, som følge af infektioner med visse blodparasitter eller som en uhensigtsmæssig reaktion på visse typer af medicin.

Sygdomme i leveren
Sygdomme i leveren kan nedsætte dens evne til at optage bilirubinen og dermed ophobes det gradvist i blodet. Det kan blandt andet ske ved betændelse i leveren, kræft i leveren eller ved leversvigt.

Problemer med galdeudskillelsen
Galden udskilles via galdegangene til tarmen og blokering af disse fører til en ophobning af bilirubin. Galdegangene kan blandt andet blokeres ved betændelse i galdegangene, kræft i galdegangene, bugspytkirtelbetændelse eller galdesten

Gulsot er altid et tegn på alvorlig sygdom, og ser du det hos din hund, bør du altid straks kontakte din dyrlæge.

Læs også

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Symptom - muskelatrofi

30-08-2022 08:18, af Astrid Gerd Holtet

Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom

 

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.