Betegnelserne gulsot eller ikterus bruges om en tilstand, hvor hundens hud, slimhinder og det hvide i øjnene bliver gulligt. Den gullige misfarvning opstår, hvis galdepigmentet bilirubin ophobes i kroppen på hunden, og er altid et tegn på at hunden er syg. Ser man det hos sin hund, bør man derfor altid kontakte sin dyrlæge.
Hvorfor får hunde gulsot?
Galdepigmentet bilirubin er et nedbrydningsprodukt, der dannes når hundens røde blodcellerne går i stykker. Da de røde blodceller i hundens kredsløb har en begrænset levetid, vil de gamle blodceller løbende dø og gå i stykker, og bilirubin vil blive dannet. Dermed er der altid et mindre niveau af bilirubin i hunden. Leveren fjerner det fra hundens blod, og fører det over i galden. Via galden udskilles pigmentet til tarmen, og er med til at give hundens afføring den naturlige mørke farve.
Forskellige sygdomme kan forstyrre denne dannelse, og udskillelse af bilirubin fører til ophobning af pigmentet. Overordnet set kan der være tre forskellige årsager til ophobningen; 1) en øget nedbrydning af røde blodceller, 2) sygdomme i leveren, eller 3) problemer med galdeudskillelsen.
En øget nedbrydning af røde blodceller
Hundens eget immunforsvar kan pludseligt begynde at nedbryde blodcellerne. Det kan blandt andet ske uden nogen umiddelbar årsag, som følge af infektioner med visse blodparasitter eller som en uhensigtsmæssig reaktion på visse typer af medicin.
Sygdomme i leveren
Sygdomme i leveren kan nedsætte dens evne til at optage bilirubinen og dermed ophobes det gradvist i blodet. Det kan blandt andet ske ved betændelse i leveren, kræft i leveren eller ved leversvigt.
Problemer med galdeudskillelsen
Galden udskilles via galdegangene til tarmen og blokering af disse fører til en ophobning af bilirubin. Galdegangene kan blandt andet blokeres ved betændelse i galdegangene, kræft i galdegangene, bugspytkirtelbetændelse eller galdesten
Gulsot er altid et tegn på alvorlig sygdom, og ser du det hos din hund, bør du altid straks kontakte din dyrlæge.
Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af
Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom
Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.