Smitsom leverbetændelse er en sygdom, som forårsages af en virus. Den kan ramme alle hunde, men hvalpe, der smittes, bliver oftest mere syge end de voksne hunde. Virussen udskilles i kropsvæsker, og derfor kan hunde smittes med leverbetændelsen, hvis de kommer i kontakt med eksempelvis urin, spyt eller afføring fra en syg hund. Smitten kan overleve i omgivelserne i lang tid, og derfor kan hunde også smittes, hvis de færdes i områder med smittede hunde. Da de fleste danske hunde vaccineres mod sygdommen, er sygdommen heldigvis forholdsvis sjælden.
Sygdommen kan give en lang række forskellige symptomer, lige fra milde luftvejsproblemer til alvorlige forløb med dødelig udgang. Symptomer kan blandt andet være feber, sløvhed, nedstemthed, blødninger, blege eller gule limhinder (gulsot), mavesmerter, diarré og opkast. Hos drægtige tæver, kan virussen give dødfødte hvalpe, selvom tæven ikke selv viser symptomer på sygdommen.
Der findes ingen helbredende behandling for de hunde, der bliver syge, og hundens krop må derfor selv bekæmpe sygdommen. For at hjælpe de syge hunde, bliver de oftest indlagt og givet støttende behandling, som eksempelvis væske direkte ind i blodårene, smertebehandling og eventuelt også blodtransfusion.
Har man konstateret smitsom leverbetændelse, bør omgivelserne desinficeres grundigt med et middel, der kan dræbe virussen. I et udendørsmiljø kan denne desinficering være nærmest umulig at udføre fuldstændigt, og der vil derfor altid være en risiko for at smitten ligger i miljøet i lang tid.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på herpesvirus.
Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
DKK’s sundhedsudvalg uddeler hvert år støtte til projekter med fokus på sundhed hos hund. For mange veterinære specialestuderende er det en unik mulighed for at gennemføre studier, der ellers ikke ville have været mulige
Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.