Agility er måske en af de mest fysisk krævende discipliner, der findes i hundesporten. Med hurtighed og præcision skal hundene bevæge sig igennem fysisk krævende baner, og som tilskuer, kan man ikke andet end at blive betaget af den måde hundene arbejder på.
Det er tydeligt at nogle racer, som border collier og sheltier, dominerer agilitybanerne, og derfor er det oplagt at se på hundenes gener, når man skal forstå hvad der skaber en god agilityhund – og som del af et større forskningsprojekt i genetikken bag hundes fysiske formåen, har en amerikansk forskergruppe gjort netop det.
59 gener koder for hundens fysiske kapacitet
Man har længe forstået hvordan mindre komplekse egenskaber, som venlighed og hårtype, nedarves hos hunde. Andre egenskaber, som fysisk kapacitet, er langt mere komplekse, og vi har indtil nu ikke kendt så meget til genetikken bag disse. Det ville de amerikanske forskere godt lave om på, og ved at sammenligne forskellige racer med forskellig fysisk formåen, fandt de frem til 59 gener, der koder for hundens fysisk. Forskerne fandt at generne påvirkede en lang række egenskaber som blodcirkulationen, hjertefrekvensen, muskelstyrken og endda smerteopfattelsen.
For at forstå disse geners betydning, så de derefter nærmere på agilityhunde.
Et gen adskiller agilitystjernen fra de andre
Ved at kigge på agilityresultater fra hele USA, fandt forskerne frem til de racer, der klarede sig bedst i sporten – og det var måske ikke så overraskende netop border collierne og sheltierne. I den anden ende, som dem der klarede sig dårligst, lå newfoundlænderen samt de forskellige bulldogs og mastiffer.
Forskerne undersøgte derfor hvordan disse to grupper adskilte sig fra hinanden, når det kom til de nyfundne 59 gener – og det de kom frem til var, at der kun var en tydelig forskel at finde på ét gen, nemlig genet ROBO1.
ROBO1-genet koder for evnen til at lære – og dermed tyder deres forskning altså på at dét, der skaber en god agilityhund, ligger mellem ørene på hunden. For at kunne klare sig godt i sporten, kræver det noget særligt af hundens indlæringsevner – og det er tilsyneladende mere vigtigt end fysiske egenskaber som muskelstyrke eller hjertets ydeevne.
Du har nok hørt om agility og lydighed, men kender du Heelwork to Music? En enormt underholdende disciplin, hvor hund og fører danser sammen i en imponerende koreografi
Du har nok hørt om lydighed, rally og agility, men har du hørt om Obreedience? En holdbaseret konkurrence, hvor lydighed og samarbejde går hånd i hånd
Én enkelt dag om året er det tilladt at tage sin pelsede ven med i Tivoli. Det er på Hundens Dag, som i år finder sted søndag den 18. august, hvor Tivoli åbner portene og byder alle flinke hunde i snor velkommen i forlystelseshaven. Gæster kan blandt andet opleve raceparade, show på Plænen, agility-opvisning og så er der mulighed for, at nuværende eller kommende hundeejere kan få gode råd i Dansk Kennel Klubs informationstelt. Årets tema er ”Hunde OL – i disciplinerne form og funktion” og hunde har (selvfølgelig) gratis entré i følgeskab med en betalende gæst.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I et opslag på Facebook fortæller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at hans hund Beauty er død. Hunden blev landskendt, da den i nytåret 2021 løb væk
Ny forskning viser, at hunden ikke forstår os helt så godt, som vi måske går og tror
Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?
Måske har du allerede set videoen af hvalpen med en hale i panden. Nu er der måske en forklaring på, hvordan halen kan være endt der
Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet