Halsbånd eller sele? Hvad er det rigtige for din hund?

21-07-2016 14:11, af Kasper Larsson
Der findes et hav af diverse halsbånd og seler, der alle reklamerer med at være det bedste for netop din hund. Nogle hundeejere mener, at det er sværere at styre hunden med sele, mens andre siger, at hundene får ondt i nakken af at bruge halsbånd. Men hvad skal man overveje, når man træffer sit valg?
Copyright Ridehesten.com
Man skal lytte til sin egen mavefornemmelse, når man skal vælge mellem sele eller halsbånd. Små hunde og hvalpe har dog fordel af en sele, da deres nakke er naturligt svagere end større hundes. (Foto: Shutterstock)

Hvad passer bedst til netop din hund? I diskussionen om, hvorvidt henholdsvis selen eller halsbåndet er det bedste valg, findes der lige så mange meninger, som der findes folk. En tommelfingerregel er, at uanset hvad så skal man tage udgangspunkt i sin egen hund og vælge det, der føles rigtigt. – Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den, siger hundeadfærdsbehandler Fredrik Steen til Agria Dyreforsikring. Har man en hund, der trækker meget, kan en sele eller et bredere halsbånd være den rigtige vej frem. Det samme gør sig gældende, hvis man har en lille hund eller en hvalp, der naturligt har en svagere nakke end større, voksne hunde. Kvælerhalsbåndet hjælper ikke Har man en hund der trækker, skal man være yderst forsigtig med kvælerhalsbåndet. Hvis halsbåndet strammes i en længere periode, kan blodtilstrømningen til hjernen stoppes, og det kan være meget skadeligt for hunden. Udover smerter kan kvælerhalsbåndet også medføre stress. Men der findes også visse ”fordele” ved kvælerhalsbåndet. For eksempel kan hunden ikke bakke ud af halsbåndet, og det kan derfor føles som en ekstra sikkerhed for ejeren, hvis hunden har tendens til at stikke af, eller ikke har fået lært basiske lydighedsøvelser som indkald, sit eller dæk. Der findes imidlertid alternativer til kvælerhalsbåndet – en slags mellemting mellem et kvælerhalsbånd og et almindeligt halsbånd, hvor båndet strammes når hunden trækker, men har en stopfunktion der bevirker, at hunden ikke kvæles, men samtidig ikke kan komme ud af halsbåndet. – Jeg er generelt imod kvælerhalsbånd. Det eneste tilfælde, hvor jeg selv kunne finde på at bruge et kvælerhalsbånd, skulle være hvis det var absolut nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis hunden har kvælerhalsbånd på, kan den ikke krænge sig ud af halsbåndet. I helt specielle og ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt, men ellers vil jeg sige absolut nej, siger Fredrik Steen til Agria. Kilde: Agria.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige