Halsbånd eller sele? Hvad er det rigtige for din hund?

21-07-2016 14:11, af Kasper Larsson
Der findes et hav af diverse halsbånd og seler, der alle reklamerer med at være det bedste for netop din hund. Nogle hundeejere mener, at det er sværere at styre hunden med sele, mens andre siger, at hundene får ondt i nakken af at bruge halsbånd. Men hvad skal man overveje, når man træffer sit valg?
Copyright Ridehesten.com
Man skal lytte til sin egen mavefornemmelse, når man skal vælge mellem sele eller halsbånd. Små hunde og hvalpe har dog fordel af en sele, da deres nakke er naturligt svagere end større hundes. (Foto: Shutterstock)

Hvad passer bedst til netop din hund? I diskussionen om, hvorvidt henholdsvis selen eller halsbåndet er det bedste valg, findes der lige så mange meninger, som der findes folk. En tommelfingerregel er, at uanset hvad så skal man tage udgangspunkt i sin egen hund og vælge det, der føles rigtigt. – Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den, siger hundeadfærdsbehandler Fredrik Steen til Agria Dyreforsikring. Har man en hund, der trækker meget, kan en sele eller et bredere halsbånd være den rigtige vej frem. Det samme gør sig gældende, hvis man har en lille hund eller en hvalp, der naturligt har en svagere nakke end større, voksne hunde. Kvælerhalsbåndet hjælper ikke Har man en hund der trækker, skal man være yderst forsigtig med kvælerhalsbåndet. Hvis halsbåndet strammes i en længere periode, kan blodtilstrømningen til hjernen stoppes, og det kan være meget skadeligt for hunden. Udover smerter kan kvælerhalsbåndet også medføre stress. Men der findes også visse ”fordele” ved kvælerhalsbåndet. For eksempel kan hunden ikke bakke ud af halsbåndet, og det kan derfor føles som en ekstra sikkerhed for ejeren, hvis hunden har tendens til at stikke af, eller ikke har fået lært basiske lydighedsøvelser som indkald, sit eller dæk. Der findes imidlertid alternativer til kvælerhalsbåndet – en slags mellemting mellem et kvælerhalsbånd og et almindeligt halsbånd, hvor båndet strammes når hunden trækker, men har en stopfunktion der bevirker, at hunden ikke kvæles, men samtidig ikke kan komme ud af halsbåndet. – Jeg er generelt imod kvælerhalsbånd. Det eneste tilfælde, hvor jeg selv kunne finde på at bruge et kvælerhalsbånd, skulle være hvis det var absolut nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis hunden har kvælerhalsbånd på, kan den ikke krænge sig ud af halsbåndet. I helt specielle og ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt, men ellers vil jeg sige absolut nej, siger Fredrik Steen til Agria. Kilde: Agria.dk

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Sjovt adventsløb for hund og ejer

29-11-2023 12:00, af Anne Cecilie Sohl

Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet