Det er ikke altid en fordel at være nabo til en stor festival. Det kan Mie Munck fra Roskilde Dyreinternat skrive under på. Siden gæsterne til årets Roskilde Festival begyndte at ankomme for 5 dage siden, er hun blevet nødt til at lukke ned for internatets udendørs arealer, fordi gæsterne smider skrald derind og larmer, så hundene bliver stressede.
– Det er ganske forfærdeligt. Vi er på femtedagen nu, og vi kæmper for at få gæsterne til at forstå, at der altså er hunde herinde, som har brug for ro. Det har de absolut ikke fået den sidste tid, fortæller Mie Munck, der er hundeansvarlig på Roskilde Dyreinternat.
Hun erkender blankt, at man som nabo til festivalen må finde sig i noget larm, og det har man også gjort på internatet i årevis. I år er det bare meget værre end før.
– Vi plejer at have en parkeringsplads udenfor vores internat, og det er helt fint. I år har festivalen etableret ventezone i stedet. Det betyder, at alle de gæster, der kom inden dørene åbnede lørdag, lå lige udenfor vores hegn og spillede så høj musik, at hundeboksene stod og vibrerede indenfor, siger hun.
Flere gange har hun forsøgt at bede folk om at skrue ned, men det har de fleste gæster haft svært ved at forstå.
– Jeg blev truet på livet, fordi jeg bad en person om at skrue ned, fordi vi har en tæve med små hvalpe, som har brug for ro, fortæller hun og afslører, at det ikke er den eneste gang, hun har oplevet voldelig adfærd i år.
– Den anden aften, da jeg skulle hjem, bad jeg en kvinde om at flytte hendes kuffert lidt, så jeg kunne komme forbi. Det resulterede i, at hun kastede en dåseøl mod bilen. Og det er altså en bil, som er plastret til med Dyrenes Beskyttelse, fortæller hun.
Stressede hunde
30 gange om dagen må folkene fra internatet ud og rydde skrald væk fra udendørsarealerne, og det har man nu taget konsekvensen af.
– Jeg har måttet afgrænse mine folde til hundene. Det er altså der, vi har agility og alle de andre fede ting. Men vi kan jo bare ikke tage nogen chancer, hvis en eller anden smider noget ind, som er skidt for hundene, lyder det fra Mie Munck, der er tydeligt mærket af de fem dages hårde arbejde.
– Vi prøver at gøre det så godt, vi kan. Vi arbejder i døgndrift lige nu og spæner frem og tilbage, mens vi forsøger at berolige vores hunde, som stort set alle har diarre på grund af den megen stress, de oplever, siger hun.
Fredag modtog internatet to shih tzu hunde fra en større dyreværnssag. Deres pels var så filtret, at det tog 4 timer at klippe dem ned.
– Det stod vi og gjorde, mens bassen drønede lige udenfor internatet. Sådanne hunde har brug for ro og omsorg, og det kan vi bare ikke give dem i denne tid, siger Mie Munck.
Mistet troen på mennesker
Det er ikke kun larmen, der er et problem. Faktisk er den ikke det store problem, når først festivalen for alvor går i gang, og musikken spiller fra de store scener. Det er de mange gæster tæt op ad internatet med deres store anlæg, der brager og brumler med basvibrationer, der går lige gennem pels og ben.
Det er også det skrald, som folk smider over hegnet. Det er alt fra cheeseburgere til pizzabakker og cigaretskod. Særligt det sidste fylder i hovedet hos Mie Munck.
– Det er jo ekstremt tørt, så jeg frygter virkelig, at der på et tidspunkt går ild i et eller andet herinde. Det ville jo være en katastrofe, siger hun.
Faktisk er hun chokeret over den ligegyldighed gæsterne udviser. For det er gæsterne, der er problemet. Roskilde Festival har forsøgt at hjælpe internatet, men det har bare ikke været nok overfor folk, der smider store mængder skrald ind til syge hunde efter at have drukket hjernen ud et par minutter tidligere.
– Det er voksne mænd, der står og råber af hundene og det er alle de her mennesker, der bare smider skraldet ind over hegnet. Jeg bliver flov og pinlig over menneskeheden over, at man vil nedlade sig til at gøre sådan noget. Når man så på samme tid modtager nogle hunde som de to shih tzu’er, der virkelig har haft et trist liv, så er det bare lidt svært at holde et positivt syn på mennesket, siger hun.
Udover placeringen af en ventezone lige udenfor internatet, har Mie Munck en enkelt kritik af Roskilde Festivalen, og det er, at deres vagter ikke er opgaven voksen.
– I går var her en meget fuld kvinde, som skabte sig og kastede med skrald. Det viste sig så at være vores vagt. Derudover synes jeg, at mange er vagterne er meget unge og dårligt forberedte. Hver gang, der er vagtskifte skal vi gå op og fortælle, at hvis vi skal ud at køre, så skal det nogle gange gå stærkt, og så skal vi altså have lov at køre ud, fortæller hun.
Det er dog ikke kun dårlige oplevelser det hele. Den anden dag gik Mie Munck ud for at bede en ung dreng om at skrue ned.
– Han havde ikke været opmærksom på, at vi var her, så han skruede øjeblikkeligt ned og undskyldte, og så brugte han ellers to timer på at gå rundt og bede andre om at skrue ned. Det var en dejlig oplevelse. Desværre er der ekstremt langt mellem disse, siger Mie Munck og glæder sig over at være en del af et team, som arbejder hårdt på at få hundene gennem festivalen på bedst mulige måde.
– Vi prøver virkelig på at gøre, hvad vi kan, og igen er det ikke Roskilde Festival, vi er trætte af. Det er gæsterne, der har så svært ved at sætte sig i vores og dyrenes sted, at det er skræmmende, siger hun.
Hunden.dk har været i kontakt med Roskilde Festival for at forholde dem kritikken fra Roskilde Dyreinternat. På grund af travlhed havde de dog ikke tid til et interview, men sendte i stedet følgende udtalelse fra divisionschef Henrik Bondo Nielsen:
Vi kan godt forstå, at det skaber frustration, at nogle kaster affald ind over hegnene til festival naboer. Det er dog ikke vores generelle indtryk, at vores 130.000 gæster ikke udviser det fornødne hensyn til naboerne.
Vi har været i dialog med ejeren af internatet før festivalen, hvor vi sammen har aftalt, hvordan vi mest hensigtsmæssigt skærmer hans dyr og arealer af fra campingområderne. Vi har i år opsat ekstra belysning på internatets gårdsplads og også ekstra hegn inde på grunden, så vi undgår, at hundene kan komme ud til det yderste hegn.
Det betyder meget for os at opretholde et godt naboskab til beboerne omkring festivalpladsen, og vi vil også tage kontakt til internatets ejer igen for at sikre, om vi kan gøre yderligere for at sikre et godt naboskab.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.
Endnu en fantastisk, solskinsrig dag i Roskilde er veloverstået på DKK's internationale udstilling.
Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!
Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I 25 billeder
Når Lars Løkke trykker på valgknappen, skal politikerne være klar med nogle gode forslag til dyrevelfærd, da det er et af de punkter, der betyder noget for vælgerne. Det skriver Dyrenes Beskyttelse
Da en ældre mand lå for døden, og nægtede at forlade sine dyr, trådte kredsformand for Dyrenes Beskyttelse til og hjalp den aldrende mand og hans dyr
Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.
Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund