Sådan får du en god start som hundeejer, selvom landet er lukket ned

05-03-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danskerne blev mere end vanligt hundeglade i 2020, da coronakrisen ramte landet, og mange danskere skal nu vænne sig til et liv med hund, gåture og godbidder. Men det kan være svært at vide, hvordan man får en tryg og glad hund, når man er helt ny i hundefaget, og køen til en plads på hundeskolerne er blevet længere på grund af corona. Heldigvis er der mange ting, man kan gøre, mens man venter. TrygFonden Besøgshunde og deres hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved hjælper de nye hundeejere på vej

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Titusindvis af firbenede væsner med store hundeøjne fik i 2020 et nyt hjem. Coronakrisen fik nemlig danskernes interesse i at få hund til at eksplodere, og fra 2019 til 2020 steg antallet af nyregistrerede hunde i Danmark med 10 procent.

Men corona-restriktionerne fortsætter, og de ny hundeejere må kigge langt efter en plads på hundeskolerne, hvor holdene er blevet mindre. Derfor kan det være svært for hundeejerne at blive helt kloge på, hvordan man bedst får en glad og tryg hund, der trives i sit nye hjem og i verden generelt. Og derfor deler TrygFonden Besøgshunde nu ud af deres viden i en pressemeddelelse.

– En god familiehund er en glad og tryg hund, der er tryg ved at møde verden og nye mennesker og som forstår de mest basale lydighedskommandoer. Det er jo også det, der kendetegner en god besøgshund. Derfor vil vi gerne hjælpe de nye hundeejere, mens de venter på en plads på hundeskolerne. Det gør vi ved at dele ud af vores hundeviden, fx på vores hjemmeside. For det kræver en indsats at få en god familie- og besøgshund, og det betyder træning og opdragelse fra dag et, siger Galina K. W. Plesner, projektchef i TrygFonden Besøgshunde.

På hjemmesiden besøgshunde.dk kan hundeejere finde foldere og viden om besøgshunde og om hunde generelt, deres sprog og om en god og aktiv hverdag med en hund. TrygFonden Besøgshunde har eksisteret siden 2010 og består nu af et korps på knap 800 hunde og deres frivillige ejere, der hvert år besøger ældre og udsatte på landets plejecentre – når coronaen ikke spænder ben.

Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, Irene Jarnved

 

Lær at forstå hundesprog
Først og fremmest er det vigtigt at tilbringe tid med hunden, for den positive kontakt og gode oplevelser er guld værd. Både derhjemme og på gåture. Det er også vigtigt, at man lader sin hund tage egne valg. Fx ved at lade den bestemme, hvornår den er færdig med at snuse til noget, eller hvor den skal ligge og hvile.

Desuden er det vigtigt, at man sætter tid af til at lære sin hunds signaler at kende. For de fleste hunde er gode til at fortælle deres ejere, hvordan de har det. Men det hjælper kun, hvis ejeren forstår, når hunden taler med både halen, blikket og kroppen. Og som med alle nye sprog: øvelse gør mester.

Fakta
En god start med din hund
  • Sæt dig ind i hundens signaler – og sæt tid af til at lære dem at kende hos netop din hund
  • Tilbring tid med din hund – masser af positiv kontakt er guld værd for jeres forhold
  • Saml på gode oplevelser – masser af små, positive oplevelser gør din hund robust
  • Giv din hund valg – hvornår den er færdig med at snuse til noget på gåturen, hvor den vil ligge og sove, om den vil hilse, etc.
  • Træn med din hund – problemløsning og lydighedstræning er vigtig mental stimulation
  • Gå ture og vær aktiv med din hund
  • Lad din hund møde andre hunde under gode forhold
  • Husk at bevare din egen ro – det smitter af på hunden

 

– Det er nemt for de fleste af os at se, når en hund er meget glad eller modsat meget bange eller aggressiv, mens det kan være sværere at tolke de små nuancer. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter, gør det relationen mellem hund og ejer meget bedre, siger Irene Jarnved, der er TrygFonden Besøgshundes hundeadfærdskonsulent.

Hunde bruger de såkaldt dæmpende signaler til at kommunikere deres hensigter. Det gør de, så snart de møder andre dyr eller mennesker. Nogle af de dæmpende signaler er meget tydelige, fx når hunden snuser til jorden eller logrer i store, bløde bevægelser. Andre signaler er meget små, fx en spænding eller afslapning i hundens ansigt, et lille slik om munden eller en let stivnen i kroppen. Det er vigtigt at lære alle signalerne, så man kan reagere på dem. Hvis hunden fx viser tegn på utryghed, kan man støtte og hjælpe sin hund ved at flytte fokus eller helt fjerne hunden fra en situation, der ellers kunne eskalere.

– Det er vigtigt at understrege, at en bestemt adfærd kan betyde flere ting, afhængigt af hundens øvrige adfærd. Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, siger Irene Jarnved.

Fakta
En familiehund skal helst lære
  • At nyde eller acceptere håndtering og berøring
  • At kunne hilse høfligt på både mennesker og andre hunde
  • At komme ved indkald
  • At have lyst til at samarbejde
  • At kunne udvise selvkontrol og tolerere frustration
  • At kunne være i ro
  • At kunne være alene

 

Hvis du er en af landets nye hundeejere, er det altså en rigtig god ide at bruge nedlukningen på at lære, hvordan din hund kommunikerer med dig. Og det er vigtigt at få startet op på en god og aktiv hverdag, hvor I lærer at arbejde sammen. Fx gennem små lette øvelser og anden lydighedstræning.

 

 

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Julen er særlig farlig for hund og kat

05-12-2013 10:41, af Tine Luther
Se julen fra en hund eller kats synspunkt – den er hverken nem eller tryg. Når familien har travlt med gaveindkøb, julepyntning og andesteg bliver danskernes firbenede familiemedlemmer ofte overladt til sig selv. Madrester, julepynt og gavebånd kan i værste tilfælde være dødbringende, så der er god grund til at tage sine forholdsregler under juleræset.

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Har du en god nyhed eller historie?

16-01-2024 10:51, af Anne Cecilie Sohl

Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Pas på Fido i december - julemad er ikke hundeæde

11-12-2017 09:46, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?

12 gravhunde overdraget til Dyrenes Beskyttelse

13-12-2017 13:06, af Pressemeddelelse/ Dyrenes Beskyttelse

Opgaven var vokset ejeren over hovedet. 12 gravhunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelse, hvoraf to hvalpe var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives

Depression rammer også kæledyr

16-12-2017 19:26, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.