Titusindvis af firbenede væsner med store hundeøjne fik i 2020 et nyt hjem. Coronakrisen fik nemlig danskernes interesse i at få hund til at eksplodere, og fra 2019 til 2020 steg antallet af nyregistrerede hunde i Danmark med 10 procent.
Men corona-restriktionerne fortsætter, og de ny hundeejere må kigge langt efter en plads på hundeskolerne, hvor holdene er blevet mindre. Derfor kan det være svært for hundeejerne at blive helt kloge på, hvordan man bedst får en glad og tryg hund, der trives i sit nye hjem og i verden generelt. Og derfor deler TrygFonden Besøgshunde nu ud af deres viden i en pressemeddelelse.
– En god familiehund er en glad og tryg hund, der er tryg ved at møde verden og nye mennesker og som forstår de mest basale lydighedskommandoer. Det er jo også det, der kendetegner en god besøgshund. Derfor vil vi gerne hjælpe de nye hundeejere, mens de venter på en plads på hundeskolerne. Det gør vi ved at dele ud af vores hundeviden, fx på vores hjemmeside. For det kræver en indsats at få en god familie- og besøgshund, og det betyder træning og opdragelse fra dag et, siger Galina K. W. Plesner, projektchef i TrygFonden Besøgshunde.
På hjemmesiden besøgshunde.dk kan hundeejere finde foldere og viden om besøgshunde og om hunde generelt, deres sprog og om en god og aktiv hverdag med en hund. TrygFonden Besøgshunde har eksisteret siden 2010 og består nu af et korps på knap 800 hunde og deres frivillige ejere, der hvert år besøger ældre og udsatte på landets plejecentre – når coronaen ikke spænder ben.
Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, Irene Jarnved
Lær at forstå hundesprog
Først og fremmest er det vigtigt at tilbringe tid med hunden, for den positive kontakt og gode oplevelser er guld værd. Både derhjemme og på gåture. Det er også vigtigt, at man lader sin hund tage egne valg. Fx ved at lade den bestemme, hvornår den er færdig med at snuse til noget, eller hvor den skal ligge og hvile.
Desuden er det vigtigt, at man sætter tid af til at lære sin hunds signaler at kende. For de fleste hunde er gode til at fortælle deres ejere, hvordan de har det. Men det hjælper kun, hvis ejeren forstår, når hunden taler med både halen, blikket og kroppen. Og som med alle nye sprog: øvelse gør mester.
– Det er nemt for de fleste af os at se, når en hund er meget glad eller modsat meget bange eller aggressiv, mens det kan være sværere at tolke de små nuancer. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter, gør det relationen mellem hund og ejer meget bedre, siger Irene Jarnved, der er TrygFonden Besøgshundes hundeadfærdskonsulent.
Hunde bruger de såkaldt dæmpende signaler til at kommunikere deres hensigter. Det gør de, så snart de møder andre dyr eller mennesker. Nogle af de dæmpende signaler er meget tydelige, fx når hunden snuser til jorden eller logrer i store, bløde bevægelser. Andre signaler er meget små, fx en spænding eller afslapning i hundens ansigt, et lille slik om munden eller en let stivnen i kroppen. Det er vigtigt at lære alle signalerne, så man kan reagere på dem. Hvis hunden fx viser tegn på utryghed, kan man støtte og hjælpe sin hund ved at flytte fokus eller helt fjerne hunden fra en situation, der ellers kunne eskalere.
– Det er vigtigt at understrege, at en bestemt adfærd kan betyde flere ting, afhængigt af hundens øvrige adfærd. Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, siger Irene Jarnved.
Hvis du er en af landets nye hundeejere, er det altså en rigtig god ide at bruge nedlukningen på at lære, hvordan din hund kommunikerer med dig. Og det er vigtigt at få startet op på en god og aktiv hverdag, hvor I lærer at arbejde sammen. Fx gennem små lette øvelser og anden lydighedstræning.
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her
En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp
Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse
Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.
Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.
Founder af iVet, Christina Aggerholm, ønsker at gøre dyrelægekonsultationer til en let tilgængelig og tryg oplevelse for både dyrene og deres ejere.
Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.