4 gode råd: Sådan skaber du en god og tryg jul for dit kæledyr

09-12-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig med hastige skridt, hvor mange danskere har tradition for at samles om nærvær, julegodter, forkælelse, gaver og meget mere. Desværre kan flere af julens fristelser dog indebære livsfare for familiens firbenede medlemmer, og chefdyrlæge hos AniCura deler derfor ud af sine bedste tips til at sikre en god og tryg jul for vores kæledyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

Julen er lige rundt om hjørnet, som traditionen tro byder på indendørshygge, afslapning og ikke mindst julegodter i massevis. Også vores kæledyr har tradition for at blive ekstra forkælet i højtiden, men ifølge chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler, er der flere af julens fristelser, der kan være farlige for vores pelsede familiemedlemmer:

- Julen er er en fantastisk tid for både dyr og mennesker. Vores kæledyr nyder, at vi er mere hjemme og således bruger mere tid sammen med dem end normalt. Der er dog en række ting, man skal være opmærksom på for at undgå, at julen bliver en ubehagelig oplevelse for vores kæledyr, som desværre kan komme galt af sted med nogle af højtidens fristelser som eksempelvis for fedtrig mad og giftige juleplanter, forklarer Sanne Ross. Hun kommer her med fire gode råd til at skabe en tryg og god juletid for vores kæledyr.

 

Hold igen med julegodterne

Andesteg, juleslik, sauce og kartofler. December måned er ofte spækket med lækkerier, og særligt julemiddagen den 24. december byder som regel på fedtholdige delikatesser. I mange familier hænder det, at kæledyret også får lov til at nyde et ekstra lækkert måltid denne aften, men for hunde og katte kan julemiddagen desværre få alvorlige konsekvenser. Fedtrig mad kan blandt andet føre til mave-tarm-problemer samt pankreatit, som er en inflammationstilstand i bugspytkirtlen.

- Udover at julegodterne direkte kan være faretruende for vores kæledyr, så er det også generelt vigtigt at være opmærksom på, at hunden eller katten ikke bliver overvægtig hen over julen, blot fordi man synes, at dyrene også skal forkæles lidt ekstra. Husk på, at særligt vores hunde bliver mindst lige så lykkelige over en frisk, lang gåtur som et lækkert måltid, siger Sanne Ross.

 

Pas på glitter og gavebånd

Juleaften står i de fleste danske hjem på åbning af julegaver, som ofte er pakket godt ind i festligt papir, glitter og gavebånd, der undervejs samles i en bunke på gulvet. Mange kæledyr – særligt katte – finder det sjovt at lege med gavebånd, glitter, og hvad de ellers kan finde på gulvene, og det betyder, at de let kan risikere at få farlige genstande ned i mave og tarme. Det er derfor en god idé at pakke papir og bånd hurtigt væk, når gaverne er åbnet, og i øvrigt være opmærksom på ikke at have for fristende julepynt stående på gulvet hen over julen. 

 

Vær opmærksom på juletræer og planter

Planter er for mange katte og hunde spændende at tygge i, men faktisk er en del af julens populære planter giftige for vores kæledyr. Det gælder blandt andet julestjernen, amaryllis, hyacinter, krokus, mistelten, vedbend og taks. Hvis dit dyr bliver forgiftet af en plante, er det vigtigt straks at kontakte dyrlægen.

 

Skab et trygt rum

Jule- og nytårstiden resulterer ofte i, at huset fyldes med gæster, når de festlige højtider skal fejres. En forsigtig hund eller kat kan let blive stresset og overvældet, hvis intet er som det plejer, og huset fyldes med mange gæster. Sanne Ross anbefaler derfor afslutningsvis at sørge for, at kæledyret har et trygt sted at gå hen med fred, ro og eventuelt lidt mad og drikke.

Læs også

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.