Reportage: Første hundeoperation i Frynseklinikken

12-04-2018 09:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da den nye mobile dyreklinik onsdag ramte Randers, blev den første hundeoperation i bilen foretaget. Hunden.dk var med til operationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Gizmo, en smuk hvid blanding af en labrador og en dansk svensk gårdhund på 9 år, ligger på operationsbordet i Frynseklinikken i Randers og kæmper mod bedøvelsesmidlet stærke kræfter.

Rundt om ham står hans ejer, der i denne artikel gerne vil være anonym, veterinærsygeplejerske Sofie Pless, Dyrlæge Pia Nielsen og Dyreværnets udrykningsleder Nina Amdi.

Alle venter de på, at Gizmo lukker sine øjne og slapper af. Hans ejer står roligt i baggrunden og stiller enkelte spørgsmål til dyrlægen. Hun bliver forsikret om, at det er helt normalt, hendes hund spjætter lidt, inden den falder helt i søvn.

Vi står i Danmarks første mobile nonprofit dyreklinik. Den er i disse dage på vej rundt i landet for at møde de mennesker, som ikke har råd til at sende deres dyr til dyrlæge.

– Vi skal ikke være en konkurrent til den private dyrlæge. Vi skal derfor have fat i de helt rigtige mennesker, og det er dem, der ellers ikke ville have råd til at besøge dyrlægen. I andre lande, hvor man har en lignende klinik, oplever man, at flere kommer til deres egen dyrlæge, når først de har været i den mobile klinik, fortæller Nina Amdi.

 

Fætter tandløs
Gizmos ejer er en af de mennesker, som man gerne vil have fat på med den nye klinik. Hun har fået Gizmo undersøgt ved en dyrlæge, da hunden ikke rigtigt ville spise. Det viser sig, at den har et par dårlige tænder, og det ville koste 6000 kroner at få lavet.

På operationsbordet lukker Gizmo sine øjne. Han overgiver sig for den bedøvelse, der langsomt trykkes ind i hans ene forben.

– Man bliver simpelthen så stolt over, at han er så dygtig, lyder det fra hans ejer.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Gizmo er blevet undersøgt i Frynseklinikken tidligere på eftermiddagen og her vurderede Sofie Pless og Pia Nielsen, at tænderne var så dårlige, de skulle rykkes ud med det samme.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da den smukke hund er faldet i søvn får den en slange ned i halsen. Fra nu af høres hvert af hans åndedrag som bip fra en maskine.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sofie Pless går i gang med at rense Gizmos tænder med en ultralydsrenser. Imens klipper Pia Nielsen dens kløer, selvom den ikke trænger voldsomt til det.

– Vi kan lige så godt gøre det, når han nu er i narkose, siger hun og ejeren er enig.

Da Sofie Pless har renset tænderne i den ene side, træder Pia Nielsen til og hiver med største lethed to af hundens tænder ud, en kindtand og en fortand.  Det er tydeligt, at tænderne er dårlige.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Gizmo vendes rundt, Sofie Pless renser resten af tænderne, hvorefter Pia Nielsen igen trækker et par tænder ud. Denne gang med lidt mere besvær.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

– Det er altså bare lige de her tænder, den er gal med. Resten af tænderne ser rigtig fine ud, forsikrer Pia Nielsen ejeren om.

 

Godmorgen Gizmo
Herefter følger en længere seance, hvor Gizmo skal ud af den dejlige narkose. Den har det tydeligvis fint med at sove lidt fra det hele, så det tager lidt tid at overbevise den om, at øjnene egentlig bør åbnes.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ejeren sætter sig på hug foran dens hoved og snakker sødt til den. Kærligheden til hunden lyser ud af hende, et billede man gerne ville tage, men må holde sig fra på grund af hendes ønske om at være anonym.

Gennem det lille vindue øverst i døren slår solen sine forårstråler ind i hovedet på Gizmo, der langsomt kommer til sig selv.

Nina Amdi henter et tæppe og pakker ham ind i det.

Gizmos tunge kører lidt rundt om snuden. Det føles vist ikke, som det plejer.

– Vil du betale for det i dag, spørger Pia Nielsen

– Ja vi har tjekket budgettet og fundet ud af, at vi kan undvære 600 kroner. Dem vil jeg gerne give til jer, fordi de går til så godt et formål, svarer hundens ejer.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kvinderne fra Dyreværnet takker for det generøse bidrag. Herefter mangler ejeren bare at skrive under på, at hun er i en situation, som gør, at hun ikke ville kunne betale en almindelig dyrlæge.

– Vi bliver simpelthen nødt til at stole på folks ærlighed. Vi kan jo ikke gå ind og tjekke deres økonomi. Derfor beder vi dem skrive under på dette, lyder det fra Nina Amdi.

 

En travl hverdag
Mens Gizmo er blevet opereret som den første hund i Frynseklinikken, er der mødt flere mennesker op udenfor den mobile klinik.

Nina Amdis kollega Bonnie Brill har været ude at hente nogle hunde hos en familie, som ikke selv kan komme ind til klinikken og som ikke har råd til at komme til dyrlægen.

– Det er en familie, vi kender, og så tager vi gerne ud og henter dem, når vi nu er i området. Vi ved, at hundene i familien har nogle hudproblemer, som skal tjekkes og så har de også nogle katte, der skal tjekkes efter, siger Nina Amdi.

Som udrykningsleder for Dyreværnet er hun vant til at se lidt af hvert, og hun oplever, at der bliver flere og flere sager.

– Vi er kun Bonnie og mig i udrykningsafdelingen, og vi dækker hele landet, så vi har ret travlt. Der bliver nemlig flere og flere, der ikke kan passe deres dyr, fordi opgaven simpelthen vokser dem over hovedet, siger hun og fortsætter:

– Og det kan jo ramme hvem som helst. Vi ser jo også de gode opdrættere, som pludselig er kommet i økonomiske vanskeligheder, og så vælter læsset bare. Det er vigtigt, at pointere, at det ikke er dårlige mennesker, vi er ude til. Det er altid en grund til, det er endt, som det er endt, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læs mere om Frynseklinikken her

Læs også

Dyreværnet åbner endnu en frynseklinik

10-11-2021 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

6.794 kæledyr har allerede fået hjælp: Nu udvider Dyreværnet hjælpeindsatsen til socialt udsatte borgeres kæledyr med endnu en Frynseklinik

Frynseklinikken triller igen

06-05-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens Danmark langsomt åbner op, er der nu igen mulighed for, at de udsatte borgere kan få deres dyr tjekket i Frynseklinikken

Gavmild donation: Dyreværnet åbnede ny Frynseklinik

10-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to

 

Åbent Hus Dyreværnet 2019

23-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag den 24. og d. 31. august afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i hhv. Kolding og Rødovre

Dyreværnet jubler

13-11-2019 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sagen om de to serbiske shih-tzu hvalpe er der nu godt nyt for hundene og for Dyreværnet

Dennis Knudsen: Dejligt at få lov at gøre en forskel

06-03-2019 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På vores besøg hos Dansk Dyreværn Århus fik vi også en snak med Dennis Knudsen om hans nye titel som protektor for organisationen

Giardia i randersområdet

27-02-2021 13:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag kom det frem, at der er Giardia i Assentoft ved Randers

Pippi boede på internat i mere end et år

22-08-2019 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har snakket med Dyreværnet om nogle af de hunde, som er svære at komme af med. Her får du historien om PIppi, som endte med at bo hos Dyreværnet i mere end et år

Farvel til Dansk Dyreværn Aarhus

21-01-2020 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Dyreværn Aarhus og Trinitas går nu sammen for at styrke indsatsen for psykisk sårbare personer gennem kæledyr. Det nye samarbejde har fået navnet, The Voice of Pets

Mesterskabets store dag

06-10-2018 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Verdensmesterskabet for schæferhunde går nu ind i den afgørende fase. Lørdag er dagen, hvor meget bliver afgjort og hvor Schæferhundeklubben også fejrer 100 års jubilæum

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.