Omvendt nysen kendes også under det engelske navn ”reverse sneezing”. Tilstanden, der ikke er et nys, opstår hvis den bløde del af hundens gane lægger sig hen over, og delvis dækker for, åbningen i hundens strube så vejrtrækningen begrænses, når hunden trækker luft ned i lungerne.
Det kan lyde som en snorken, og hundens vejrtrækning er tydeligt besværet. Et anfald af omvendt nysen kan tage mellem få sekunder og op til flere minutter. Efter et anfald er hunden oftest upåvirket og uden efterfølgende symptomer.
Hvorfor får hunden omvendt nysen?
Omvendt nysen kan have mange forskellige årsager. Blandt de mest almindelige er:
1. Anatomiske forhold i svælget
Kortsnudede racer har en øget tendens til at få omvendt nysen. Det har de blandt andet fordi deres bløde gane ofte er lang. Har de for snævre næsebor, kan de derudover have en tendens til at skabe undertryk i svælget – og det kan også få den bløde gane til at skabe problemer.
2. Hævede slimhinder i svælget, næsen og bihulerne
Hævede slimhinder i området omkring ganen og svælget, kan medvirke til at hunden begynder at lave omvendt nysen.
3. Ophidselse
Ophidselse, især hvis halsbåndet samtidig trykker på strubeområdet, kan også medvirke til at hunde får et anfald af omvendt nysen.
4. Næsemider
Den lille parasit, som kaldes næsemide, og som lever i hundens svælg, kan også være årsag til omvendt nysen.
5. Infektioner
Infektioner i svælg eller næsehule kan også udløse omvendt nyseanfald.
6. Fremmedlegemer eller kræftknuder
Omvendt nysen kan også forekomme, hvis noget generer i området omkring svælget. Det kan eksempelvis være fremmedlegemer, altså ting som ikke bør være der, eller kræftknuder.
Har din hund pludseligt flere anfald af omvendt nysen, bør du kontakte din dyrlæge for at få det undersøgt. Nogle gange er tilstanden harmløs, men andre gange kan den være behandlingskrævende.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten
Det varmere vejr er over os, og med varmen kommer insekterne. Hver sommer bliver danske hunde stukket af både bier og hvepse. Det kan være en smertefuld og potentiel farlig oplevelse
Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet