For små bure, korthårede hunde i udendørs løbegårde uden mulighed for at få varmen og mangel på de helt grundlæggende behov: mad, vand, et tørt og blødt leje samt motion.
Ovenstående er den korte opsummering på nogle af de forhold, der har gjort sig gældende i den seneste tids sager, som dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har været ude til, når det gælder hunde.
Hvalpefabrikker i tomgang
Leder af sektionen, politikommissær Henrik Jensen, fortæller at der i nogle tilfælde er tale om det, man populært kalder ’hvalpefabrikker’.
– Det, vi ser i øjeblikket, er, at markedet har nået et mætningspunkt. Nogle af de her avlere prøver at lave nogle hurtige penge, men når det så ikke er muligt at afsætte hvalpene, kan de ende i små bure. Her har mange af dem boet under kritisable forhold. Opholdsstederne har ligeledes været snavsede og uhumske. Vi kom ind til hunde, som gik på gulve, der var dækket med afføring og urin. Det er simpelthen ikke rimeligt at holde hund i sådanne omgivelser, understreger Henrik Jensen.
Politikommissæren fortæller videre:
– De hvalpefabrikker, som vi møder, er hovedsagligt steder, hvor det er de små racer, som indgår. Herunder også de populære doodle-racer, som der har været massiv efterspørgsel på de seneste år.
Hvalpefabrikkernes eksistensgrundlag er i sagens natur de købere, som vælger at lukke øjnene for den manglende dyrevelfærd eller som lader sig narre:
– Selvom en del hvalpe strander hos de her avlere, så må vi jo konstatere, at der er et marked, hvor køberne i mange tilfælde er villige til handle med de pågældende sælgere – også selvom de kan se, at noget ikke er helt, som det skal være. Ofte hører vi, at de ønsker at ’redde’ hvalpen, men det, de gør, er i stedet at understøtte en hvalpefabrik, der ikke har det etiske kompas kalibreret. Så længe der er penge at hente og købere til hvalpene, så vil vi have rigtig svært ved at bekæmpe de her hvalpefabrikker.
Bøder og pålæg
Den seneste tids sager er alle begyndt med en anmeldelse til politiet, der så er taget på kontrol på stedet sammen med Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger.
En del af sagerne medførte pålæg efter anbefaling af embedsdyrlægerne. Et af pålæggene blev ikke opfyldt, hvorfor der skete beslaglæggelse af seks hunde. Denne sag afventer nu en juridisk behandling.
I alt har politiet beslaglagt fem hunde, mens syv andre hunde er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse.
– Vi har et rigtig godt samarbejde med alle dyreværnsorganisationer. I disse her sager var det Dyrenes Beskyttelse, som traf hurtige beslutninger og overtog hundene. Det bedste er jo, når det kan gå af frivillighedens vej, og i de konkrete sager har ejerne af de syv hunde indset, at de ikke længere kan håndtere eller magter at have hundene af forskellige årsager, forklarer Henrik Jensen.
Han fortæller også, at dyrevelfærdssager som disse som regel ender i bøder:
– Som regel kan vi på anbefaling fra dyrlægen give et pålæg, som ejeren skal efterkomme. Ligeledes vil der i de her sager blive givet bøder. Der skal ofte flere gentagelser til, før vi kan få nogen frakendt retten til at have dyr. Vi er meget opmærksomme på at følge op på sagerne for at sikre os, at ejerne følger op på de pålæg, der er blevet givet.
Behov for specialiseret politi
Dyrenes Beskyttelse fortæller på deres hjemmeside, at internatet i Nordjylland har blandt andet taget imod tre hvalpe, som er blevet fundet i en kælder, hvor de boede i en kommode, der var blevet omdannet til et bur. Hvalpene var medtagede og tilbageholdne, da de ankom til internatet, men har godt i dag og er klar til adoption. Men hvis ikke politiet havde fundet dem, ville de muligvis stadig leve i kælderen.
- Sagen understreger behovet for de specialiserede politifolk, der prioriterer at efterforske dyremishandling, hvalpefabrikker, ulovlig dyrehandel og komplicerede dyreværnssager, fortæller Yvonne Johansen, der er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.
I 2024 kunne Dyrenes Beskyttelses kilder i politiet berette, at regeringen ville nedlægge de regionale dyrevelfærdsenheder, men efter pres fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse valgte regeringen at trække besparelserne tilbage. Ifølge Yvonne Johansen er det et vigtigt skridt i den rigtige retning, men der er behov for yderligere sikring af disse enheder i politiet, når politiforligsaftalerne finder sted senere i år.
- Det er vigtigt, at politikerne holder fast i dyrevelfærdsenhederne. Men hvis vi for alvor vil den organiserede kriminalitet til livs og beskytte dyrene, er det afgørende, at dyrepolitiet bliver styrket, siger hun.
Har du mistanke om uforsvarlig behandling af dyr?
Hvis du mistænker, at en hund – eller andre dyr – bliver behandlet uforsvarligt, så er det vigtigt, at du handler på det.
Nordjyllands Politi anbefaler, at du eksempelvis kontakter følgende instanser:
Husk: Det er vigtigt at dokumentere dine mistanker, hvis det er muligt, for eksempel ved at tage billeder eller videooptagelser.
Er du hvalpekøber?
Politiet får mange henvendelser fra personer, som har indgået køb af hvalpe og efterfølgende har fortrudt. Både på grund af moralske skrupler, men også fordi de mener, at de ikke har fået det, de har betalt for. Nogle har købt hunde, som efterfølgende har vist sig at være syge med store dyrlægeregninger til følge. Enkelte hvalpe er aflivet efter anbefaling af dyrlæger, uden det er lykkedes at få erstatning. Mange er gået forgæves, når de har forsøgt at få sælgeren til at påtage sig et ansvar.
Ved henvendelse til politiet oplever mange at blive skuffede, idet en handel mellem to private parter ikke er en sag, som politiet behandler.
Politikommissær Henrik Jensen har en appel til kommende hvalpekøbere:
– Mange gode råd er givet til hvalpekøbere i gennem tiden: Orienter dig på internettet og læs grundigt igennem, hvad de forskellige danske dyreorganisationer og hundeorganisationer skriver om gode råd til købere, inden du anskaffer sig ny hund eller hvalp. Og frem for alt: Vær skeptisk. Vi har eksempler på, at sælgerne kører hvalpene hen i et andet hjem, hvor de så vises frem under mere ordentlige forhold.
Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00.
Det får ikke konsekvenser for den politihund, der mandag aften bed en kvinde, der var blevet væk. Tidligere har Nordjyllands Politi fortalt, at hunden i værste fald kunne risikere aflivning, men efter undersøgelser af handlingsforløbet bliver dette ikke tilfældet
Torsdag blev en jagthund angrebet af en ulv vest for Svenstrup. Politiet opfordrer hundeluftere til at holde hunden i snor
Den nyoprettede specialiserede Dyrevelfærdsenhed i Nordjyllands Politi rykkede på baggrund af en borgerhenvendelse i går, 4. juli 2019, ud til en adresse i Hadsund. Her fandt man flere hunde af racen fransk bulldog, staffordshire bull terrier under forhold, der peger på systematisk avl
Fire store hundesager har lagt pres på internaterne hos Dyrenes Beskyttelse den sidste måned, hvor 113 hunde er blevet overdraget. I alt er 219 hunde overdraget i 2018. Dyrenes Beskyttelse efterlyser nye ejere til hundene
Syd- og Sønderjyllands Politi har fundet en tæve på Sønderborgvej i Tumbøl i Aabenraa Kommune.
15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.
Da den nye dyreværnsenhed i Nordjyllands Politi slog til mod en adresse i Hadsund, mente man, der kunne være tale om en hvalpefabrik. Leder af enheden holder fast i opfattelsen
Dagens kommunalvalg er også et valg om dyrevelfærd. Dyrenes Beskyttelse har lavet en undersøgelse, som viser, at hver tredje vælger er tilbøjelig til at stemme dyrevenligt til kommunalvalget
I Frankrig har politiet fundet 23 stjålne hunde, og de mangler ejerne til 17 af dem. Stjålne hunde sendes ofte ud af landet, og derfor kan det være, du genkender en af hundene
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse