Nordjyllands Politi slår alarm: Hundehold under kritisable forhold

30-01-2025 10:10, af Cecilie Friis Amstrup

Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.

Copyright Ridehesten.com
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”. Foto: Adobe

For små bure, korthårede hunde i udendørs løbegårde uden mulighed for at få varmen og mangel på de helt grundlæggende behov: mad, vand, et tørt og blødt leje samt motion.

Ovenstående er den korte opsummering på nogle af de forhold, der har gjort sig gældende i den seneste tids sager, som dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har været ude til, når det gælder hunde.

Hvalpefabrikker i tomgang
Leder af sektionen, politikommissær Henrik Jensen, fortæller at der i nogle tilfælde er tale om det, man populært kalder ’hvalpefabrikker’. 

– Det, vi ser i øjeblikket, er, at markedet har nået et mætningspunkt. Nogle af de her avlere prøver at lave nogle hurtige penge, men når det så ikke er muligt at afsætte hvalpene, kan de ende i små bure. Her har mange af dem boet under kritisable forhold. Opholdsstederne har ligeledes været snavsede og uhumske. Vi kom ind til hunde, som gik på gulve, der var dækket med afføring og urin. Det er simpelthen ikke rimeligt at holde hund i sådanne omgivelser, understreger Henrik Jensen. 

Politikommissæren fortæller videre: 
– De hvalpefabrikker, som vi møder, er hovedsagligt steder, hvor det er de små racer, som indgår. Herunder også de populære doodle-racer, som der har været massiv efterspørgsel på de seneste år.

Hvalpefabrikkernes eksistensgrundlag er i sagens natur de købere, som vælger at lukke øjnene for den manglende dyrevelfærd eller som lader sig narre:

– Selvom en del hvalpe strander hos de her avlere, så må vi jo konstatere, at der er et marked, hvor køberne i mange tilfælde er villige til handle med de pågældende sælgere – også selvom de kan se, at noget ikke er helt, som det skal være. Ofte hører vi, at de ønsker at ’redde’ hvalpen, men det, de gør, er i stedet at understøtte en hvalpefabrik, der ikke har det etiske kompas kalibreret. Så længe der er penge at hente og købere til hvalpene, så vil vi have rigtig svært ved at bekæmpe de her hvalpefabrikker.

Bøder og pålæg
Den seneste tids sager er alle begyndt med en anmeldelse til politiet, der så er taget på kontrol på stedet sammen med Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger.

En del af sagerne medførte pålæg efter anbefaling af embedsdyrlægerne. Et af pålæggene blev ikke opfyldt, hvorfor der skete beslaglæggelse af seks hunde. Denne sag afventer nu en juridisk behandling. 

I alt har politiet beslaglagt fem hunde, mens syv andre hunde er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. 

– Vi har et rigtig godt samarbejde med alle dyreværnsorganisationer. I disse her sager var det Dyrenes Beskyttelse, som traf hurtige beslutninger og overtog hundene. Det bedste er jo, når det kan gå af frivillighedens vej, og i de konkrete sager har ejerne af de syv hunde indset, at de ikke længere kan håndtere eller magter at have hundene af forskellige årsager, forklarer Henrik Jensen. 

Han fortæller også, at dyrevelfærdssager som disse som regel ender i bøder:
– Som regel kan vi på anbefaling fra dyrlægen give et pålæg, som ejeren skal efterkomme. Ligeledes vil der i de her sager blive givet bøder. Der skal ofte flere gentagelser til, før vi kan få nogen frakendt retten til at have dyr. Vi er meget opmærksomme på at følge op på sagerne for at sikre os, at ejerne følger op på de pålæg, der er blevet givet.

Behov for specialiseret politi
Dyrenes Beskyttelse fortæller på deres hjemmeside, at internatet i Nordjylland har blandt andet taget imod tre hvalpe, som er blevet fundet i en kælder, hvor de boede i en kommode, der var blevet omdannet til et bur. Hvalpene var medtagede og tilbageholdne, da de ankom til internatet, men har godt i dag og er klar til adoption. Men hvis ikke politiet havde fundet dem, ville de muligvis stadig leve i kælderen. 

- Sagen understreger behovet for de specialiserede politifolk, der prioriterer at efterforske dyremishandling, hvalpefabrikker, ulovlig dyrehandel og komplicerede dyreværnssager, fortæller Yvonne Johansen, der er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.  

I 2024 kunne Dyrenes Beskyttelses kilder i politiet berette, at regeringen ville nedlægge de regionale dyrevelfærdsenheder, men efter pres fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse valgte regeringen at trække besparelserne tilbage. Ifølge Yvonne Johansen er det et vigtigt skridt i den rigtige retning, men der er behov for yderligere sikring af disse enheder i politiet, når politiforligsaftalerne finder sted senere i år. 

- Det er vigtigt, at politikerne holder fast i dyrevelfærdsenhederne. Men hvis vi for alvor vil den organiserede kriminalitet til livs og beskytte dyrene, er det afgørende, at dyrepolitiet bliver styrket, siger hun.  

Har du mistanke om uforsvarlig behandling af dyr? 
Hvis du mistænker, at en hund – eller andre dyr – bliver behandlet uforsvarligt, så er det vigtigt, at du handler på det. 

Nordjyllands Politi anbefaler, at du eksempelvis kontakter følgende instanser: 

  • Dyrenes Vagtcentral: På telefon 1812. De kan give råd og vejledning og i nogle tilfælde også hjælpe med at få dyret tilset.
  • Politiet: På telefon 114. Politiet kan undersøge sagen og tage de nødvendige efterforskningsskridt.

Husk: Det er vigtigt at dokumentere dine mistanker, hvis det er muligt, for eksempel ved at tage billeder eller videooptagelser.

Er du hvalpekøber?
Politiet får mange henvendelser fra personer, som har indgået køb af hvalpe og efterfølgende har fortrudt. Både på grund af moralske skrupler, men også fordi de mener, at de ikke har fået det, de har betalt for. Nogle har købt hunde, som efterfølgende har vist sig at være syge med store dyrlægeregninger til følge. Enkelte hvalpe er aflivet efter anbefaling af dyrlæger, uden det er lykkedes at få erstatning. Mange er gået forgæves, når de har forsøgt at få sælgeren til at påtage sig et ansvar.  

Ved henvendelse til politiet oplever mange at blive skuffede, idet en handel mellem to private parter ikke er en sag, som politiet behandler. 

Politikommissær Henrik Jensen har en appel til kommende hvalpekøbere: 

– Mange gode råd er givet til hvalpekøbere i gennem tiden: Orienter dig på internettet og læs grundigt igennem, hvad de forskellige danske dyreorganisationer og hundeorganisationer skriver om gode råd til købere, inden du anskaffer sig ny hund eller hvalp. Og frem for alt: Vær skeptisk. Vi har eksempler på, at sælgerne kører hvalpene hen i et andet hjem, hvor de så vises frem under mere ordentlige forhold. 

 

Læs også

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Politihund skal ikke aflives

26-11-2022 09:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det får ikke konsekvenser for den politihund, der mandag aften bed en kvinde, der var blevet væk. Tidligere har Nordjyllands Politi fortalt, at hunden i værste fald kunne risikere aflivning, men efter undersøgelser af handlingsforløbet bliver dette ikke tilfældet

Nordjyllands Politi: Hold hunden i snor

07-01-2022 13:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag blev en jagthund angrebet af en ulv vest for Svenstrup. Politiet opfordrer hundeluftere til at holde hunden i snor

Genkender du denne hund?

30-10-2023 20:37, af Anne Cecilie Sohl

Syd- og Sønderjyllands Politi har fundet en tæve på Sønderborgvej i Tumbøl i Aabenraa Kommune.

Dansk Dyreværn Aarhus er reddet

20-08-2021 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Dyreværn Århus bliver en del af Dyrenes Beskyttelse og kan dermed fortsætte med at redde efterladte og nødstedte kæledyr i Aarhus. 46 ud af 47 stemmeberettigede på gårsdagens ekstraordinære generalforsamling stemte for fusionen. 

Dyrenes Beskyttelse guider: 5 forholdsregler i sommervarmen

12-06-2023 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommervarmen ligger over Danmark og uanset hvilket kæledyr du har, er det vigtigt at tage ekstra hensyn når temperaturen stiger. Alt lige fra skygge til et badebassin kan hjælpe dyrene med at holde de høje temperaturer ud

50.000 kroner i bøde for grov dyremishandling

05-06-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde fra Vissenbjerg på Fyn er dømt for at have behandlet dyr groft uansvarligt

Politi efterlyser ejer af shar pei blandinger

30-01-2024 13:59, af Anne Cecilie Sohl

Sydøstjyllands Politi efterlyser ejeren af to hunde fundet i Grindsted den 29. januar 2024.

Indbrudstyve nedlagt af tjenestehund

08-10-2016 14:10, af Kasper Larsson
Det er underholdende læsning når Nordsjællands Politi beretter om tjenestehunden Pingo, der nedlægger indbrudstyve som det passer ham

Politianmeldt: Gipote vildleder forbrugere

30-04-2020 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Virksomheden Petimo, der står bag Gipote.dk er sammen med tre andre webbutikker politianmeldt af forbrugerombudsmanden for at vildlede om abonnementer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?