Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Min første hund er en västgötaspids. Og hvad er så det for en hund, kunne man spørge: Västgötaspidsen er en drivhund (heeler). Den driver primært køer, men kan også bruges på får. Den er placeret i FCI Gruppe 5 (Spidshunde og racer af oprindelig type).  Västgötaspidsen regnes for at være en af de oprindelige svenske racer, omend det ikke er helt klart, hvordan den er beslægtet med Welsh Corgi. Det er en lille og kraftfuld, kortbenet hund. Både udseende og udtryk viser, at den er årvågen, opmærksom og aktiv.  Se i øvrigt racestandarden.  Ydermere kan man sige, at den er en nem og behagelig familiehund hos sporty mennesker, robust og kraftig, overbærende i forhold til børn og altid oplagt til leg. Den er årvågen, opmærksom og melder om gæster og alt andet usædvanligt med en kraftig gøen.

Mit første møde med racen fandt sted på et weekendophold hos en ny veninde, der i 1972 var kommet ind i min gymnasieklasse i Helsingør. Hendes forældre havde købt en ødegård lige nord for Hallandsåsen og hendes far underviste på mellemskolen i Helsingør, så de kørte sammen frem og tilbage. Her traf jeg for første gang västgötaspidsen. Min veninde havde 2 af slagsen, og de var uimodståeligt dejlige, og sov sammen med mig på det værelse, jeg havde fået tildelt. Efter en kærlig vækning om morgenen var jeg solgt til stanglakrids.

Jeg fik overtalt min mand til at tage med op og besøge veninden. Det blev i øvrigt en tradition i ferier og weekender gennem mange år. Og her faldt min mand pladask for racen. Trixie, som hunden hed, var meget snakkesalig, og han og Trixie førte lange samtaler omkring bordet ude i loen. Han beskrev hende sådan: ”set bagfra ligner hun en fransk dame, der går vrikkende ned ad gaden iført høje hæle og stram nederdel”. Der var ingen tvivl om, at skulle vi have hund skulle det være en västgötaspids.

Vi skal helt hen til december 2011 før vi med hjælp fra veninden fandt en kennel i Sverige, hvor der den 24. november var født hvalpe.

Vi besøgte kennelen og faldt straks for en lille tæve. Vi fik selv lov at vælge et navn og vi valgte at opkalde hende efter en vindrue - Pinot. Hendes fulde navn blev derfor: Lejondalens Prinsessan Pinot. (Svenskerne er rigtigt gode til at finde finurlige navne til deres hunde).

Efter nytår 2011/12 hentede vi hende hjem og vi har aldrig fortrudt. Vi har i øvrigt også en dansk opdrættet västgöta hanhund fra Kennel Clasus på Fyn – og han er om muligt lige så dejlig som Pinot.

 

 

Læs også

Fredagsquiz: Hvad ved du om västgötaspids

04-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Selvom vi er til MyDOG, skal du ikke snydes for en fredagsquiz. Denne gang med en race, man ofte støder på heroppe. Den er sød, fin og vanvittig irriterende at skulle stave til

Forskning: Hvalpehold gør hunden mere trænbar

12-04-2022 12:40, af Astrid Gerd Holtet

Studie fra Spanien viser at hunde bliver lettere at træne, hvis de deltager på et hvalpehold, samt at en række adfærdsproblemer kan forebygges med tidlig træning

Hundetyveri - igen

22-05-2013 11:09, af Maja Golles
To franske bulldogger - først en hvalp, derefter dens mor - er blevet stjålet fra Jægerspris

Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Kvinde reddede hvalp – ved at amme den!

11-02-2014 14:45, af Tine Luther
En amerikansk kvinde kunne ikke bære at se en svagelig hvalp, der ikke tog føde til sig, blive dårligere og dårligere. I desperation lagde hun den til brystet og ammede den. Hvalpen overlevede og tager nu flaske. Historien er gået verden over - og folk er forargede, rørte, forundrede... Se videoklip via denne nyhed.

Vand i hovedet hos hunde

16-11-2019 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer

Gør din kennel synlig

08-10-2012 11:25, af Simone Strandet Sørensen
Skal du være med i den årlige udgave af Opdrættervejviseren ”Vejen til din nye hvalp”? Tilmeldingen er nu åben for alle DKK-opdrættere.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.