Mennesker og den livsfarlige borrelia

23-07-2017 12:24, af Anne Ekenberg

Hvor slemt er det egentligt? Overdriver lægerne ikke faren en smule? Hvor mange bliver egentlig smittet om året? Vi prøver at besvare nogle af disse spørgsmål i dagens artikel om mennesker og borreliose.

Copyright Ridehesten.com

Hvor de sætter sig

Flåten sidder på et græsstrå i ca. 10-20 cm højde, og når rystelserne fortæller den, at en mus, en hund, et råvildt eller sågar et menneske kommer forbi, springer den frem mod ofret og griber fat med de to forreste arme. Derefter vil den vandre til et lunt sted, og på os mennesker er det typisk i lysken og armhulerne eller i haserne. Ligesom myg sprøjter den lidt spyt ned i såret, som både forhindrer blodet i at størkne, og som også virker bedøvende, og derefter graver den sig ned. Når den har suget sig mæt, slipper den sit tag og lader sig falde til jorden. Så er den klar til næste stadie eller til at lægge æg.

Gummistøvler og lange ærmer som beskyttelse

Mange af os har efterhånden taget budskabet om lange strømper eller gummistøvler samt en langærmet bluse til os, når vi færdes de steder, hvor flåterne er. Vi har også lært, at vi skal kigges efter i sømmene, når vi kommer hjem fra gåturen. Derfor slipper langt de fleste af os helskindet igennem de daglige gåture med vores hunde.

Så mange smittes årligt

Statens serumsinstitut kan ikke sige præcist, hvor mange danskere, som smittes årligt. Man skyder dog på, at over 1000 mennesker smittes. Den farlige borreliose – neuroborreliose – som angriber nervesystemet skal anmeldes til myndighederne, så her ved man, at tallet ligger på mellem 150-180 tilfælde.

De første symptomer

Borreliabakterien lever i skovflåtens tarm, og når temperaturen stiger som følge af, at flåten suger blod, vandrer bakterien til flåtens spytkirtel og overføres derefter med spyttet.

Efter ca. 24 timer er mængden af overførte bakterier stor nok til at udløse sygdommen. De første faresignaler er en rød plamage, som vokser frem efter 1-4 uger. I takt med at den vokser, opstår et blegt område i midten, hvor flåten oprindelig bed sig fast. I sjældne tilfælde opstår disse ringe andre steder på kroppen end der, hvor flåten bed, og der kan endda opstå flere af dem. Samtidig kan man opleve influenzalignende symptomer: træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Neuroborreliose

– Var den sygdom, Mimi Jakobsen fik. Sygdommen rammer ca. hver 10. smittede og lammer ansigtnerverne. Den starter som smerter i nakken og ryggen – typisk mellem skulderbladene – og man skal selvfølgelig søge læge omgående, da sygdommen kan gå hen og blive varig.

Ssi.dk, netdoktor.dk, skovflaat.dk

Læs også

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet