Kulde og sne: Skal hunden have overtøj på?

12-01-2021 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mængden af pels og ikke mindst underuld og hundens race er afgørende for, hvordan den klarer kulden. En hund med tynd pels eller uden underuld skal måske have hjælp til at holde varmen med overtøj. Hvis din hund opfører sig normalt, selvom der ligger sne, hopper rundt og vil lege, er det et godt tegn. Men hold øje med, om hunden begynder at bevæge sig anderledes i sneen og vise tegn på, at den synes, det er ubehageligt at gå i

Copyright Ridehesten.com
Foto:Shutterstock

 

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

Januar og februar er årets koldeste måneder i Danmark. Kulden kalder på varme vinterstøvler og vanter, men om vores kæledyr også skal klædes på til årstiden er et omdiskuteret emne, som kan dele vandene mellem hundeejere. Det skriver Agria i en pressemeddelelse.

 

Pelsen afgør behovet

Ifølge dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring er der stor forskel på, om man taler om en lille og tyndpelset dansk-svensk gårdhund, en mellemstor langpelset jagthund som f.eks. en setter uden underpels, eller om man taler om en cocker spaniel eller en labrador, der begge har en tykkere og isolerende underpels.

– Alle hunde er forskellige, og derfor er behovet for overtøj ikke ens. Man kan fristes til at tro, at små hunde, grundet deres lille størrelse, vil fryse mere end andre hunde, men sådan hænger det ikke sammen. Det afgørende, som bestemmer, om hunden kan holde varmen eller ej, er hundens pelstykkelse og underuld. Herudover har hundens alder og sundhedstilstand også en betydning, siger Mogens Brix.

Han tilføjer samtidig, at hunde generelt ikke kan generere mere varme ved at indtage mere foder. Skal hundeejerne gøre en forskel for deres firbenede venner i vinterkulden, må de give hundene et varmt sæt tøj. Det er altså ikke et spørgsmål om mode for hundeejeren, men et reelt behov for ekstra isolering.

– Man kan tydeligt se på hunden, hvis den fryser. Bevæger den sig frit på gåturen eller ryster den? Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, tyder det på, at den er kold, siger Mogens Brix.

Bliver hunden alvorligt nedkølet, er den mere modtagelig overfor sygdomme på samme måde som mennesker. De kan blive forkølede og svækkede. Kropsdele, der stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde, er mest udsat for kulden. I de helt grelle tilfælde kan de få skader på poter, snude og ører.

 

Seks hunderacer uden underuld

Hunde, der ikke bærer på et tykt lag underuld, er mindre modstandsdygtige overfor kulde sammenlignet med andre hunde. Ejer du en af hundene på listen, skal du være ekstra opmærksom på beklædning:

 

  1. Korthåret hønsehund
  2. Granddanois
  3. Korthåret gravhund
  4. Korthåret chihuahua
  5. Staffordshire bull terrier
  6. Dansk-svensk gårdhund

 

Det skal være i hundens klædeskab

Der er mange forskellige muligheder for hundebeklædning. Når du kigger efter overtøjet, skal du tage højde for hundens pelstype og de gældende vejrforhold. Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, giver to overordnede råd til hunde-garderoben.

  1. De helt små hunderacer og hundehvalpe skal bære en heldragt, som når helt ned om benene. De større hunde kan nøjes med et dækken, som isolerer ryg og mave. Særligt ældre hunde, som kan lide af gigt eller andre slidsygdomme, vil have stor glæde af et lunt dækken, som kan beskytte mod ledstivhed og smerter. Til sidst bør brugshunde (f.eks. jagthunde), efter ekstrem aktivitet i våde omgivelser, have et vandsugende og varmende dækken for at undgå at blive afkølet i jagtpauserne.
  2. Små sko eller vinterstøvler kan også være en god idé, særligt når der er saltet på vejene. Skyl også hundens poter fri for salt og isklumper, når I er hjemvendt fra gåturen.

Udover at overtøjet skærmer for kulde og vind, dækker det også for skidt, snavs og sne, som særligt langhårede hunde slæber med sig efter en gåtur. Overtøjet er derfor til stor gavn for hundeejere, der kan spare flere timer på pelspleje efterfølgende. 

 

Hunde frøs ikke for 100 år siden

Man kan undre sig over, at hunde før i tiden har levet i bedste velgående uden menneskers indblanding, og nu opstår det pludselige behov for hjemmestrikkede rullekraver i ministørrelse. Dyrlæge Mogens Brix fortæller, at forklaringen skal findes i vores avl af hunde.

– Vores kæledyr er vant til at opholde sig indendørs i varme stuer, og derfor er deres pels ikke udviklet til at modstå den bidende kulde, ligesom deres forfædre, ulvene. Vi har avlet hundene til at udvikle sig på en bestemt måde, og derfor er hundenes behov for overtøj menneskeskabt, siger Mogens Brix og fortsætter:

– Dertil kommer at vi i dag importerer hunde fra alle verdenshjørner, hvor dyrene ofte lever under andre klimaforhold. F.eks. stammer mange af vores hunde fra varme lande, og de hunde kan ikke pludselig gro sig en underuld tilpasset Danmarks kolde vejr. Derfor kan vi være nødt til at hjælpe dem lidt på vej med en lille hundefrakke.

 

Læs også

Hjælp Dyreværnet med at hjælpe

27-02-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kulden er hård. Især for dem, der ikke har noget sted at sove. På flere herberg og varmestuer er hunde ikke tilladt. Derfor har dyreværnet valgt at tilbyde logi til hjemløses hunde

Her er verdens bedste læseres vinterhunde

28-02-2018 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag satte vi gang i en lille leg, hvor man kunne dele et billede af sin hund i vintertøj. Der kom hele 33 billeder og to film i tråden. Se billederne her

Råd fra dyrlægen: Sådan undgår din hund kuldeskader i vintertiden

26-01-2022 09:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den kolde vintertid, hvor mange må vænne sig til kølige gåture, når familiens firbenede medlemmer skal luftes, har meldt sin ankomst. Hvis ikke man som hundeejer er ekstra opmærksom i denne tid, kan de lave temperaturer resultere i ømme poter og i værste fald mere alvorlige kuldeskader

Video: Hund elsker at kælke

08-01-2018 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En video af en hund er gået viralt de sidste dage. Det er der ikke noget nyt i, men denne australian shepherd har et ganske særligt talent, som vækker genkendelse her i de kolde vintermåneder

Vejsalt er smertefuldt for poterne

10-12-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen

Disse forårsplanter skal din hund passe på

03-02-2017 13:35, af Kasper Larsson
Med den milde vinter og foråret ventende lige om hjørnet, er det ikke for sent at blive klogere på, hvilke planter din hund skal holde sig fra

Kolde morgener venter i februar: Hjælp hunden godt gennem vinteren

06-02-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Få dyrlægens råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem vinteren

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.