Idiopatisk vestibulær syndrom hos hunde

01-09-2019 12:44, af Astrid Gerd Holtet

Idiopatisk vestibulær syndrom er en tilstand, der påvirker hundens balance – tilstand kan udvikle sig hurtigt og symptomerne kan være voldsomme og ligne en hjerneblødning  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens balance styres af ligevægtsorganet i det indre øre. Her opfanges rotationer og bevægelser, som derefter sendes videre som nerveimpulser til en bestemt del af hjernen kaldet vestibulum. Her bruger hjernen informationerne fra ligevægtsorganet til at sørge for at hunden kan holde balancen. Ligevægtsorganet kaldes også for det vestibulære system, og tilstanden vestibulær syndrom dækker over en række sygdomme, der påvirker hundens balance.

Hvorfor får hunden problemer med balancen?

Hvorfor hunde udvikler Idiopatisk vestibulær syndrom ved man ikke rigtigt. Det er især ældre hunde, der rammes af problemet. Symptomerne kommer hurtigt – ofte indenfor få timer og topper indenfor et til to døgn. De kan virke voldsomme og det kan være en skræmmende oplevelse, hvis ens hund rammes.

Symptomer på Idiopatisk vestibulær syndrom:

Blandt de mest almindelige symptomer kan nævnes:

  • Hunden begynder pludselig at falde
  • Hunden holder hovedet skævt
  • Hundens øjne begynder at flakke fra side til side
  • Hunden begynder at valke
  • Hunden virker til at have kvalme og mister appetitten
  • Hunden kaster op
  • Hunden bevæger sig i cirkler

Hvad er fremtiden for en hund med Idiopatisk vestibulær syndrom?

Symptomerne kan virke voldsomme, men ofte aftager de igen, og mange hunde kommer sig helt indenfor et par uger. Behandlingsmulighederne er få, men hunden kan hjælpes med en støttende behandling, som eksempelvis kvalmestillende medicin, indtil symptomerne forsvinder. Selvom årsagen ikke kendes og behandlingsmulighederne er begrænsede, er det vigtigt at hunden undersøges grundigt, hvis den udviser symptomerne. Symptomerne kan også ses ved en lang række andre behandlingskrævende lidelser, som derfor skal udelukkes.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

Følg med: Hvem er verdens klogeste hund

25-11-2020 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Genious dog challenge er en onlinekonkurrence, hvor man vil finde verdens mest intelligente hund. Mærkeligt nok er ingen danske hunde med i konkurrencen

Gab smitter fra menneske til hund

13-07-2012 08:22, af Maja Golles
Har du bemærket dét med din hund? Menneskers gab smitter også hunde

Flåtsæsonen er lige om hjørnet

15-03-2014 08:37, af Tine Luther
Ifølge en ny undersøgelse foretaget for Merial Norden A/S blandt 1.512 danskere med hund finder langt størstedelen af de danske hundeejere (88 pct.) flåter på deres hund. Sidste år fandt danskerne i gennemsnit 11 flåter på deres hund, og 17 pct. af de danske hundeejere finder ugentligt flåter på hunden i flåtsæsonen, der varer, fra frosten slutter, til den igen sætter ind.

Vi keder os…gemte godbidder

02-08-2017 06:27, af Anne Ekenberg

Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…

En veteran-hund trækker sig tilbage

06-11-2016 14:04, af Kasper Larsson
I dag i Herning blev den mest prøvede hund i dansk rally-historie pensioneret

Hund reddede sin ejers liv

06-03-2014 13:37, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer kan takke sin firebenede ven for, at han er i live i dag. Han lå og sov, da hans varmeapparat ved en fejl udledte dødelige mængder kulilte og gas.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse