Mange mennesker ændrer, ofte ubevist, deres toneleje, når de snakker med hunde, så det kommer til at minde om det toneleje de bruger, når de snakker til helt små børn – det kan lyde fjollet, men det kan faktisk være at det er ganske fornuftigt. Et nyt amerikansk studie peger nemlig på at det kan fremme kommunikationen mellem hund og ejer.
Studier på babyer har vist, at den særlige stemmeføring, som voksne ofte tyer til, når de henvender sig til helt små børn, fornemligt fremmer babyens tilknytning til den talende voksne. På samme måde tyder tidligere forskning på, at lignende stemmeføring, kan fremme hvalpes engagement i interaktionen med mennesker.
For bedre at forstå tonelejets betydning for den voksne hund, undersøgte holdet bag det nye studie hvordan en gruppe hunde reagerede når de blev talt til med forskellig stemmeføring. Holdet kiggede på hvor opmærksomme hundene var på personen der snakkede, og hvor interesserede de var i at bruge tid med person efterfølgende. I første om gang undersøgte forskerne hundenes reaktion på en person, der snakkede i det hævede toneleje, og som sagde hunderelaterede sætninger – så som ”skal vi ud og gå” eller ”er du en god hund?”. Denne reaktion sammenlignede de med reaktionen fra hundene, hvis de blev talt til i et neutral toneleje og hvor sætningerne omhandlede emner, der ikke var relateret til hunde – så som ”jeg var i biografen i går” og lignende sætninger.
Holdet så her en tydelig forskel på hundenes reaktion. De var langt mere interesserede i at interagere og bruge tid sammen med det menneske, der snakkede i et højt toneleje om hunderelaterede ting, frem for det menneske, der snakkede om ikke-hunderelaterede emner i et neutralt toneleje.
For at forstå hvor meget hundene i forsøget vægtede indholdet af det der blev sagt – altså om de reagerede kraftigere på de hunde-relaterede emner – byttede holdet derefter rundt på indhold og toneleje. De så altså i anden omgang på hvordan hundene reagerede hvis de blev talt til i et neutralt toneleje, men om hunde-relaterede emner, og sammenlignede det med deres reaktion, hvis de blev talt til i et lyst toneleje om ikke-hunderelaterede emner.
I denne sammenligning fandt forskerne ingen forskel. Det var altså hverken indholdet alene eller tonelejet alene, der påvirkede hvorvidt de foretrak en person frem for en anden. Forskerne peger derfor på at det er kombinationen, der er vigtig for hundene – altså at hunde relaterer bedre til mennesker, der kommunikerer med dem om relevante eller forståelige emner i et toneleje, der minder om det babyer også responderer på, og forskerne håber blandt andet at hundeejere kan bruge disse resultater til at fremme kommunikationen – og relationen – til deres hunde.
Kilde:
University of York. "Who's a good boy? Why 'dog-speak' is important for bonding with your pet." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 March 2018.
Alex Benjamin, Katie Slocombe. ‘Who’s a good boy?!’ Dogs prefer naturalistic dog-directed speech. Animal Cognition, 2018
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab.
Netop nu er videnskabsfolk ved at arbejde på en kæledyrsoversætter, som giver mennesker muligheden for at snakke med deres dyr
Gitte kommunikerer telepatisk med sine hunde. Det har blandt andet hjulpet hende til at præstere bedre i udstillingsringen. Læs hendes blogindlæg her
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.