Hvordan taler du til din hund?

19-02-2021 08:50, af Astrid Gerd Holtet

Bliver dit toneleje også lysere, når du snakker til din hund? Forskning viser, at du måske fremmer kommunikationen med din hund, når du gør det   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange mennesker ændrer, ofte ubevist, deres toneleje, når de snakker med hunde, så det kommer til at minde om det toneleje de bruger, når de snakker til helt små børn – det kan lyde fjollet, men det kan faktisk være at det er ganske fornuftigt. Et nyt amerikansk studie peger nemlig på at det kan fremme kommunikationen mellem hund og ejer.

Studier på babyer har vist, at den særlige stemmeføring, som voksne ofte tyer til, når de henvender sig til helt små børn, fornemligt fremmer babyens tilknytning til den talende voksne. På samme måde tyder tidligere forskning på, at lignende stemmeføring, kan fremme hvalpes engagement i interaktionen med mennesker. 

For bedre at forstå tonelejets betydning for den voksne hund, undersøgte holdet bag det nye studie hvordan en gruppe hunde reagerede når de blev talt til med forskellig stemmeføring. Holdet kiggede på hvor opmærksomme hundene var på personen der snakkede, og hvor interesserede de var i at bruge tid med person efterfølgende.  I første om gang undersøgte forskerne hundenes reaktion på en person, der snakkede i det hævede toneleje, og som sagde hunderelaterede sætninger – så som ”skal vi ud og gå” eller ”er du en god hund?”. Denne reaktion sammenlignede de med reaktionen fra hundene, hvis de blev talt til i et neutral toneleje og hvor sætningerne omhandlede emner, der ikke var relateret til hunde – så som ”jeg var i biografen i går” og lignende sætninger.

Holdet så her en tydelig forskel på hundenes reaktion. De var langt mere interesserede i at interagere og bruge tid sammen med det menneske, der snakkede i et højt toneleje om hunderelaterede ting, frem for det menneske, der snakkede om ikke-hunderelaterede emner i et neutralt toneleje.

For at forstå hvor meget hundene i forsøget vægtede indholdet af det der blev sagt – altså om de reagerede kraftigere på de hunde-relaterede emner – byttede holdet derefter rundt på indhold og toneleje. De så altså i anden omgang på hvordan hundene reagerede hvis de blev talt til i et neutralt toneleje, men om hunde-relaterede emner, og sammenlignede det med deres reaktion, hvis de blev talt til i et lyst toneleje om ikke-hunderelaterede emner.

I denne sammenligning fandt forskerne ingen forskel. Det var altså hverken indholdet alene eller tonelejet alene, der påvirkede hvorvidt de foretrak en person frem for en anden. Forskerne peger derfor på at det er kombinationen, der er vigtig for hundene – altså at hunde relaterer bedre til mennesker, der kommunikerer med dem om relevante eller forståelige emner i et toneleje, der minder om det babyer også responderer på, og forskerne håber blandt andet at hundeejere kan bruge disse resultater til at fremme kommunikationen – og relationen – til deres hunde.

 

Kilde:

University of York. "Who's a good boy? Why 'dog-speak' is important for bonding with your pet." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 March 2018. 

Alex Benjamin, Katie Slocombe. ‘Who’s a good boy?!’ Dogs prefer naturalistic dog-directed speech. Animal Cognition, 2018

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Hunde elsker dit babysprog

03-02-2024 08:21, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab

KONKURRENCE

13-02-2012 10:06, af Tine Luther
Nu kan du deltage i konkurrencen om Anette Røpkes nye bog "Dyrestemmer - Min kommunikation med dyr".

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

KONKURRENCE: sidste chance for at vinde ”Dyrestemmer”

26-02-2012 08:36, af Tine Luther
I morgen, mandag, er det sidste dag, du har chance for at deltage i konkurrencen om Anette Røpkes nye bog "Dyrestemmer - Min kommunikation med dyr".

Træning – skab øjenkontakt med hunden

25-12-2016 11:10, af Kasper Larsson
Øjenkontakt med din hund er et vigtigt redskab i jeres indbyrdes kommunikation og samarbejde. Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du etablerer en god øjenkontakt med din pelsede følgesvend

Snart kan du tale med din hund

17-01-2018 08:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu er videnskabsfolk ved at arbejde på en kæledyrsoversætter, som giver mennesker muligheden for at snakke med deres dyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse