Hunde får også tandpine

10-05-2021 14:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tandpine er et problem for mange, men det er ikke kun mennesker, som kender til den dunkende fornemmelse i mundens indre. Hunde får også ondt i tænderne, men da de ikke kan tale, må hundeejeren være ekstra opmærksom på området. Slip for dyre tandlægebesøg med seks råd til god mundhygiejne hos hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det hamrer, dunker og banker. Vi kender alle sammen den ubehagelige følelse af tandpine, når bakterierne har taget overhånd. Men mange glemmer, at dyrene kan være plagede af tandpine på samme måde, som vi mennesker kan. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Op mod 85 procent af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Tandsten er ikke i sig selv en sygdom, men det kan føre til lidelser, som hunden kan blive meget syg af, hvis ejeren ikke agerer på advarselstegnene i tide.

– Hunden kan udvikle tandkødsbetændelse og tabe en eller flere tænder. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til dyrets indre organer, og her bliver det alvorligt, forklarer Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Skulle det ske, vil bakterierne typisk brede sig til hundens hjerteklapper, nyrer og lunger og skabe funktionsforstyrrelser. Befinder hunden sig først i sådan en tilstand, vil sygdommen næsten være umulig at behandle.

Børst hundens tænder
Hundeejere kan undgå en dyr tandlægeregning og en række ubehagelige skrækscenarier om fremtidige sygdomme ved simpel rengøring af hundens mund.

– Hundeejerens indsats er afgørende for, om tandbørstningen lykkes. Jo tidligere man vænner sin hund til tandbørstning, jo bedre. Man gør både sig selv og hunden en stor tjeneste ved at starte stille og roligt, allerede mens hunden er hvalp, da det så vil blive nemmere at gøre i fremtiden, og man forebygger sygdomme, siger Mogens Brix, dyrlæge i Agria Dyreforsikring. Her giver han hundeejere seks råd til god mundhygiejne hos deres hund.

  1. Sørg for at give hunden tyggeben og hårdt foder, der kan modvirke tandsten. Hunden må ikke få slik og søde sager.
  2. Start med at træne tandbørstningen i korte perioder og ros din hund, når den samarbejder.
  3. Brug en passende blød tandbørste og tandpasta fremstillet til dyr. Alternativt kan man pudse plak af hundens tænder med en Petosan Oral Cleaner - en slags “sok” til fingeren. Den hitter mere end tandbørsten hos nogle hunde.
  4. Har hunden en tendens til at få betændt tandkød, mundhulebetændelse eller øget plakdannelse, kan hundeejeren anvende mundgelé i stedet for tandpasta. Det må kun anvendes et par gange om ugen.
  5. Hold støttende om dyrets næseryg og løft læben. Børst i første omgang i rolige cirkelbevægelser på en enkelt tand. Efterhånden som hunden vænner sig til det, kan man børste flere tænder.
  6. Når hunden er blevet vant til tandbørstningen, kan man begynde at børste tændernes inderside.

 

 

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Militærhund fik guldtand

14-11-2019 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag skulle dyrlæge Torben Lindbjerg sætte en guldkrone på en af forsvarets hunde. Her kan du se, hvordan det gik

Soldater træner førstehjælp på robothunde

13-11-2020 16:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeførere i Forsvaret skal fremover træne i førstehjælp til hunde på fire nyindkøbte robothunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet