Hunde får også tandpine

10-05-2021 14:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tandpine er et problem for mange, men det er ikke kun mennesker, som kender til den dunkende fornemmelse i mundens indre. Hunde får også ondt i tænderne, men da de ikke kan tale, må hundeejeren være ekstra opmærksom på området. Slip for dyre tandlægebesøg med seks råd til god mundhygiejne hos hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det hamrer, dunker og banker. Vi kender alle sammen den ubehagelige følelse af tandpine, når bakterierne har taget overhånd. Men mange glemmer, at dyrene kan være plagede af tandpine på samme måde, som vi mennesker kan. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Op mod 85 procent af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Tandsten er ikke i sig selv en sygdom, men det kan føre til lidelser, som hunden kan blive meget syg af, hvis ejeren ikke agerer på advarselstegnene i tide.

– Hunden kan udvikle tandkødsbetændelse og tabe en eller flere tænder. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til dyrets indre organer, og her bliver det alvorligt, forklarer Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Skulle det ske, vil bakterierne typisk brede sig til hundens hjerteklapper, nyrer og lunger og skabe funktionsforstyrrelser. Befinder hunden sig først i sådan en tilstand, vil sygdommen næsten være umulig at behandle.

Børst hundens tænder
Hundeejere kan undgå en dyr tandlægeregning og en række ubehagelige skrækscenarier om fremtidige sygdomme ved simpel rengøring af hundens mund.

– Hundeejerens indsats er afgørende for, om tandbørstningen lykkes. Jo tidligere man vænner sin hund til tandbørstning, jo bedre. Man gør både sig selv og hunden en stor tjeneste ved at starte stille og roligt, allerede mens hunden er hvalp, da det så vil blive nemmere at gøre i fremtiden, og man forebygger sygdomme, siger Mogens Brix, dyrlæge i Agria Dyreforsikring. Her giver han hundeejere seks råd til god mundhygiejne hos deres hund.

  1. Sørg for at give hunden tyggeben og hårdt foder, der kan modvirke tandsten. Hunden må ikke få slik og søde sager.
  2. Start med at træne tandbørstningen i korte perioder og ros din hund, når den samarbejder.
  3. Brug en passende blød tandbørste og tandpasta fremstillet til dyr. Alternativt kan man pudse plak af hundens tænder med en Petosan Oral Cleaner - en slags “sok” til fingeren. Den hitter mere end tandbørsten hos nogle hunde.
  4. Har hunden en tendens til at få betændt tandkød, mundhulebetændelse eller øget plakdannelse, kan hundeejeren anvende mundgelé i stedet for tandpasta. Det må kun anvendes et par gange om ugen.
  5. Hold støttende om dyrets næseryg og løft læben. Børst i første omgang i rolige cirkelbevægelser på en enkelt tand. Efterhånden som hunden vænner sig til det, kan man børste flere tænder.
  6. Når hunden er blevet vant til tandbørstningen, kan man begynde at børste tændernes inderside.

 

 

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Militærhund fik guldtand

14-11-2019 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag skulle dyrlæge Torben Lindbjerg sætte en guldkrone på en af forsvarets hunde. Her kan du se, hvordan det gik

Soldater træner førstehjælp på robothunde

13-11-2020 16:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeførere i Forsvaret skal fremover træne i førstehjælp til hunde på fire nyindkøbte robothunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse