Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Enhver grundig sundhedsundersøgelse af en hund, vil indbefatte at dyrlægen tager sit stetoskop frem og lytter til hunden. Gennem stetoskopet kan dyrlægen både lytte til hjertet og til lungerne, og høre om alt lyder som det skal.

En af de ting dyrlægen kan finde, når stetoskopet placeres over hjertet, er hjertemislyde, og sådanne mislyde er ofte tegn på alvorlige hjertesygdomme.

Hjertets normale lyd

Et sundt og raskt hjerte, afgiver nogle bestemte og meget tydelige lyde, når det slår. Lyde som let kan høres når et stetoskop placeres hen over hjerteregionen. Disse lyde beskrives typisk som ”lup” og ”dup”. Hvert ”lup” og hvert ”dup” skal være klare og velafgrænsede, så der mellem de to toner, ikke høres andet.

De almindelige hjertetoner opstår i forbindelse med hjertets pumpearbejde. Når hjertet slår, sker det ved at det skiftevis trækker sig sammen og slapper af. I forbindelse med hjerte sammentrækning og afslapning, er der nogle hjerteklapper, der lukker og åbner, for at sikre at blodet løber den rigtige vej rundt i kroppen. Når disse klapper lukkes, dannes der noget turbulens i blodet, som skaber hjertetonerne.

Når hjertet ikke lyder som det skal

Hos nogle hunde kan man høre mere end de velafgrænsede ”lup” og ”dup”, typisk som mere eller mindre tydelige suselyde. Disse lyde opstår som følge af unormale forhold i hjertet, eller unormale forhold i de store kar tæt på hjertet, og giver unormal turbulens i blodet, når hjertet slår.

Når dyrlægen hører en mislyd, vil han eller hun graduere mislyden, alt efter hvor tydeligt lyden høres. Mislyde gradueres fra et til seks, hvor et er den mildeste og seks er den kraftigste.

Når dyrlægen lytter på hjertet, vil han eller hun placere stetoskopet forskellige steder på begge sider af brystkassen. Det gøres blandt andet forbi visse mislyde høres tydeligst visse steder, afhængigt af, hvor i hjertet lyden dannes. Derudover høres nogle mislyde i hjertets sammentrækningsfase, og nogle i hjertets afslapningsfase. Ud fra placering af mislyden, og hvornår i hjertes sammentrækning og afslapningscyklus, den høres, kan dyrlægen i nogle tilfælde komme med et bud på årsagen til mislyden, men vil sjældent kunne stille en sikker diagnose. Ofte vil det være nødvendigt med yderlige undersøgelser, for at bestemme hvad der er galt.

Årsager til mislyde

Mislyde skyldes oftest sygdomme i hjertet. Hos enkelte unge, veltrænede eller drægtige hunde, kan man nogle gange høre mislyde, uden at finde sygdom i hjertet. Her skyldes lydende formentligt turbulens, der dannes fordi hjertet slår meget kraftfuldt.

Flere forskellige tilstande i hjertet kan give mislyde, og blandt de mere almindelige er fejl eller betændelse i hjerteklapperne, svækkelse af hjertevæggen (dilateret cardiomyopati), fejl i hjertets vægge eller tumorer. Ikke alle hjertesygdomme vil forårsage en mislyd.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har problemer med hjertet, bør du altid kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Verdens højeste hund er død

29-01-2021 09:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Grand danoisen, Freddy, er død i en alder af otte år. Ejeren beskriver ham ikke bare som verdens højeste hund, men også hunden med verdens største hjerte

Jarnved advarer hundeejere efter næsten fatal fejl

16-08-2018 13:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere

Portosystemisk shunt

19-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Portosystemisk shunt er en leversygdom, der oftest giver problemer hos helt unge hunde

Hund efterladt bundet til et træ

09-01-2013 11:58, af Maja Golles
I weekenden blev en schæfer fundet efterladt bundet til et træ i skoven

Lad ikke din hund slikke dig i ansigtet – det kan være farligt!

11-07-2016 08:47, af Kasper Larsson
Der er mange måder at vise kærlighed på – hunde viser den gerne ved at slikke sin ejer i ansigtet, og det skal man passe på med! Det kan i værste fald betyde et langt hospitalsophold

Mand og hund over bord

01-05-2013 06:24, af Maja Golles
I weekenden kæntrede en kano, så både mand og hund røg over bord

Thor siger nej tak til dyrlægen

03-03-2016 14:57, af Tine Luther
På Facebook har flere end 21.000 personer klikket på ”synes godt om” Dyreværnets video af en stor hund, der ikke har lyst at følge med dyrlægen. Se den sjove video via linket i denne nyhed.

Udseendet betyder mere, end vi tror

30-06-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom du måske vil påstå det modsatte, så betyder udseendet noget, både når du dater, og når du vælger hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.