Når Helen Riis og hendes kæreste Michael pakker deres rygsække og spænder hundesnorene fast, er det ikke til en kort tur rundt om kvarteret. Det er starten på en rejse gennem Norges dramatiske fjelde og uberørte natur sammen med deres firbenede følgesvende.
Med autocamper og hundesnor ind i hjertet af Norges natur
Helen og Michael tager flere gange årligt på lange, udfordrende vandreture i Norges varierede og rå fjelde med sine hunde. Her oplever de både fysisk udfordring og en særlig samhørighed i et landskab fyldt med sneklædte toppe, frodige dale og rislende fjeld- og gletsjerfloder. Turene er ikke kun en pause fra hverdagen, men også en måde at komme tættere på naturen og hendes hunde. Når de rejser med autocamper, giver det en frihed til at overnatte på fjeldtoppe, midt i skove eller ved spejlblanke fjorde, langt fra byens larm.
Et paradis for vandrere og hunde
Norge har for længst vundet Helens hjerte. Med sine dybe fjorde, snedækkede fjeldtoppe og klare floder er landet som skabt til eventyrlystne sjæle og deres hunde. De endeløse vidder og varierede landskaber tilbyder nye udfordringer hver dag. Én dag kan de krydse en lavtliggende dal fyldt med blomstrende enge, og den næste vandre op på fjeldet, hvor sneen stadig dækker stien.
– Der er noget helt særligt ved at stå på toppen af et fjeld og se ud over landskabet. Det føles både fredeligt og storslået. En gang sad vi deroppe og så en flok rensdyr gå gennem sneen, og det var bare magisk, fortæller Helen.
Hårdt terræn kræver forberedelse
En typisk vandretur kan tage op til 10-12 timer og byder på alt fra opmærkede vandreruter, bakket terræn med løse sten og bare, rå fjelde til vandløb og broer over store gletsjerfloder. Det stiller store krav til hundenes udholdenhed og styrke. Helen træner derfor sine hunde grundigt, så de er i stand til at klare den fysiske belastning. Hun arbejder selv professionelt med fysioterapi, genoptræning og fysisk behandling af hunde, så derfor besidder hund den viden og erfaring til selv at behandle, vedligeholde og udforme træningsplaner for hundene.
– Selv på korte distancer kan det tage lang tid, fordi terrænet er så krævende. Og hundene bruger endnu flere kræfter end os, fordi de er mindre og skal klatre over mange forhindringer, siger Helen.
Når stigningerne er stejle, og underlaget skifter mellem glatte sten og mudrede skråninger, er det vigtigt, at både hun og hundene kan bevæge sig sikkert og effektivt. Derfor er god planlægning, passende pauser og realistisk rutevalg altafgørende.
God ernæring og væskebalance
For at klare de lange og krævende ture er god ernæring og væske helt afgørende. Helen bruger produktet HydroBoost som et supplement, især på varme dage eller lange stræk. Hun sørger også for, at hundene får energirigt foder og små måltider undervejs, så de har den nødvendige energi til at gennemføre dagens udfordringer.
– Der er mange naturlige vandkilder i fjeldene, men det er ikke altid nok. Derfor giver jeg dem HydroBoost ved behov, forklarer hun.
Kombinationen af god forberedelse, tilstrækkelig væske og energitæt kost betyder, at hundene kan præstere i timevis uden at blive udmattede. Det er vigtigt for hende, at hundene trives undervejs – ikke kun overlever turene.
Sikkerhed og udstyr er afgørende
Helen er omhyggelig med planlægningen og sørger for, at hundene har det rette udstyr. Det gælder både gode seler, potesko til skarpe fjeldområder og regndækkener ved dårligt vejr. Hun tilpasser udstyret alt efter turens sværhedsgrad og vejrudsigten.
– På en tur sidste år fik en af mine hunde en rift i poten på grund af de skarpe sten. Siden da har jeg altid haft potesko med, ligesom førstehjælpspakke, som jeg altid har med, også kom til sin ret der, siger Helen.
Det er også vigtigt for hende at have styr på ruten og mobilforbindelsen. Hun foretrækker stier, der er markeret af Den Norske Turistforening, da de giver tryghed, når man færdes i vildmarken.
Et særligt bånd
Helen oplever, at de fælles oplevelser i naturen styrker båndet til hendes hunde. Sammen kæmper de sig gennem stigninger, nyder stilheden på toppen og finder tryghed i hinandens selskab. Når man tilbringer mange dage i træk uden andet selskab end sin kæreste og sine hunde, lærer man virkelig deres behov, styrker og svagheder at kende. Det giver en forståelse og et nærvær, som er svært at opnå i den travle hverdag.
– Det giver os en enorm samhørighed. Michael og jeg deler ikke bare en tur, men en oplevelse, der sætter sig i både kroppen og hjertet. Jeg husker særligt en nat, hvor vi alle sov i telt på fjeldet. Det var virkelig koldt, men vi lå tæt sammen i soveposerne. Dagen efter gik vi i solskin hele vejen ned. Det var en uforglemmelig tur.
Og der er ingen tvivl: Helen, Michael og hundene vender tilbage til fjeldene igen og igen. For i Norges rå og smukke natur finder de noget, man ikke kan købe for penge – frihed, nærvær og eventyr.
Fremover vil vi hver fredag offentliggøre en quiz om en bestemt race af hunde. Fakta om hundene er taget fra Dansk Kennelklubs hjemmeside og burde derfor være ret præcise. Denne uge handler quizzen om beaglen
27.000 pund. Det var prisen for border collien Kim på en auktion og hermed er Kim blevet verdens dyreste hyrdehund
Da Lea Nor anskaffede sig en border collie var planen, at de skulle konkurrere sammen. Kiddo var dog en helt anden slags hund, og det har sat spor i Lea Nor
I går efterlyste vi beaglen Hilda, som var forsvundet fra sit hjem. Nu er der gode nyheder
I næste uge udkommer det nye nummer af Magasinet HUNDEN. Det fejrer vi på hunden.dk ved at lancere vores nye podcast
To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.