Flåtbåren lidelse spreder sig fra Bornholm

29-08-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Den sjældne viriussygdom Tick-borne encephalitis, der forkortes TBE, giver en livstruende hjernebetændelse, og behandlingsmulighederne er begrænsede

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I lang tid har Bornholm været det eneste sted i Danmark, hvor virussen, der er årsag til sygdommen Tick-born encephalitis, har været at finde. Den seneste tid er sygdommen dog også dukket op udenfor øen.

Hvad er Tick-born encephalitis?

Tick-born encephalitis, der på dansk også kaldes for flåtbåren hjernebetændelse, er en forholdsvis sjælden sygdom, der smitter via flåter, og som en gang imellem ses hos danske hunde. Virussen, der rammer hundens hjerne, lever i flåten og overføres til hunden via flåtens spyt, når den bider sig fast. Hunde kan smittes med virussen uden at udvikle tydelige symptomer, men nogle gange giver den anledning til alvorlig og livstruende sygdom.

Symptomer på Tick-born encephalitis

Når en hund har Tick-born encephalitis, kan den udvikle en lang række symptomer. Blandt de mest almindelige er:

  • Hunden får høj feber
  • Hunden virker sløv og utilpas
  • Hunden spiser ikke så meget som den plejer
  • Hunden kan miste bevidstheden
  • Hunden kan gå i krampe
  • Hunden kan udvikle lammelser

Fremtiden for en hund med Tick-born encephalitis

Der findes ingen egentlig helbredende behandling mod sygdommen, og hundens krop skal selv nedkæmpe infektionen. Tick-born encephalitis kan hurtigt udvikle sig til at være livstruende, men det er muligt at forsøge at hjælpe hunden igennem sygdommen med støttende behandling som blandt andet febernedsættende, beroligende og krampedæmpende medicin, samt væske og ro. Klarer hunden sig igennem sygdommen, vil påvirkningen af hjernen ofte medføre at et længere genoptræningsforløb er nødvendigt. Det er muligt at forebygge sygdommen ved at give hunden flåtmiddel, der forhindrer flåterne i at bide sig fast.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Hjerneblødninger hos hunde

18-11-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Kender du symptomerne på en hjerneblødning hos hunde? Vi ser nærmere på hvad sker ved en hjerneblødning og hvad du skal holde øje med

Fakta om borrelia

22-07-2017 12:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte Hunden.dk en artikel om utøjsmidlet Bravecto. Denne artikel affødte en masse gode spørgsmål, og ét af dem gik på, hvorfor vi oplever så store problemer med flåter og borrelia. Hvorfor det er så meget oppe i tiden.

2020 bliver et stort flåtår

03-05-2020 10:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåterne har ikke bare været tidligt på færde i år, der kommer også ekstra mange af dem på grund af den våde vinter. Derfor skal man som hundeejer være opmærksom

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Hunde aflivet på grund af hjernebetændelse

16-09-2011 14:27, af Tine Luther
To østjyske hunde er aflivet grundet den flåtbårne hjernebetændelse TBE.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse