Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jan Buk

Før du udvider hundeflokken, bør din første hund være stort set, som du havde drømt om. De uvaner, den har, skal du kunne klare i dobbelt dosis. Det er bedst, hvis din første hund er mentalt moden og uden unghunde-uvaner eller anden problemadfærd, hvilket som regel er fra 3 år og op opefter. Du skal have et godt forbillede, der trives med andre hunde og mennesker og er tryg i nye miljøer – særligt hvis dit nye familiemedlem er en hvalp. Hvis du vil have to hunde, er det som tommelfingerregel bedst at have en han og en tæve sammen. Det er fra naturens side en harmonisk kombination, da der ikke vil opstå intern seksuel konkurrence. Det vil ofte være mindre sandsynligt, at der opstår gnidninger hundene imellem, hvis den ene eller begge bliver neutraliseret, eller du har pasningsmulighed ved løbetider. Næst efter han/tæve-kombinationen, er han/han-kombinationen at foretrække. Der vil sikkert gå rigeligt med ”mandehørm” i den med to knægte under samme tag. Især når de bliver ældre, vil de kunne udvikle et herligt venskab, hvor de følger hinanden i tykt og tyndt. At have to tæver sammen kan også fungere rigtig godt. Hvis der er nogle år imellem dem, kan man opleve, at de udvikler et skønt mor/datter/veninde-forhold, hvor begge virkelig nyder at være sammen. Hvis tæverne på et tidspunkt kommer op at slås, er der dog en væsentlig mindre sandsynlighed for, at de kan trives sammen efter at have haft uenigheder.

 

EN HVALP ELLER TO?
Når man først sidder og kigger på et kuld hvalpe, kan man hurtigt blive fristet til at tage en ekstra med hjem. Men du bør overveje nøje, hvad der er årsagen til, at du ønsker to hvalpe frem for en. Er du erfaren hundeejer, kan der uden tvivl være mange fordele for både dig og hvalpene. De vil følges ad i deres mentale og fysiske udvikling. Det kan være svært at skulle tilrettelægge et liv efter en ung og en gammel hund med forskelligt motionsbehov, så du må gå ”gamle” og ”unge” ture. Med to hvalpe på samme alder og udviklingstrin vil de som regel kunne lege sammen, etablere ens søvnmønster og opleve verden med samme intensitet og aktivitetsniveau. Men ulemper er der bestemt også. Tid og penge. Alle udgifterne bliver fordoblet plus den tid, du skal bruge på hvalpene. At vælge to hvalpe er ikke et alternativ til at spare tid på socialisering. Du skal være forberedt på, at hver hvalp kræver det samme, som hvis den var alene, da du skal have begge hvalpe ud hver for sig, men også sammen. Ofte vil hvalpe fra samme kuld knytte et særligt tæt bånd til hinanden i stedet for at knytte sig til dig, hvilket vil gøre jeres træning og fremtid sammen mere udfordrende for dig, da du skal arbejde mere for at få en relation. Tænk dig godt om, inden du ”dobler op”.

 

AF DE RETTE ÅRSAGER
Hvis du åbner dit hjem og hjerte for endnu en hund, bør det altid være af de rette årsager. Nogle vælger hund nummer to, hvis de har en hund, der ikke kan være alene hjemme, er overenergisk eller er for meget alene hjemme. Tro ikke, at disse problemer løses ved anskaffelsen af hund nummer to. Nedenfor har jeg listet nogle årsager op, som er velkendte hos hundeejere, der overvejer hund nummer to. Disse årsager ender som oftest med to problemhunde.

  • Din nuværende hund er meget energisk, og du føler, en ekstra hund vil give din hund en legekammerat, der kan tage toppen af aktiviteten.
  • Din hund er meget alene hjemme, og du mener, at en ekstra hund vil være godt selskab for den.
  • Du overvejer at tage to hvalpe fra samme kuld.
  • Din hund udviser en adfærd, som ikke er hensigtsmæssig for dig. Du tror, at en ny hund vil kunne løse dette problem (f.eks. alene hjemme-problemer eller angst).

 

Alderen har stor betydning, og det er som regel lettest at bringe to hunde sammen, hvis parret består af en hvalp og en voksen hund. Det vil være mest optimalt at vente, til den hund, du har nu, er ca. tre år gammel, før du inviterer en ny hvalp indenfor. På den måde sikrer du, at du har et godt forbillede for den nye hvalp, når din nuværende hund er udvokset og velfungerende.
Har du en hund af meget ældre dato, bør du overveje at vente med at få en ny. Som regel er det for meget for en gammel hund på 12-14 år at skulle leve sine sidste dage med en energisk og aktiv hvalp hængende i ørerne. Så må du hellere vente, til pladsen er ledig efter nogle år.

 

DOBBELT OP PÅ GLÆDEN
Når det er sagt, kan jeg varmt anbefale at have to hunde sammen. De har utrolig meget glæde af hinanden, hvis de kan lide hinanden. Turene i skoven bliver mere aktive. Der er mere at holde styr på, men sandelig også mere at opleve. Det er skønt at se sine to hunde løbe gennem skoven og lege med hundevennerne – en hundedynamik, som næsten ikke kan beskrives, men som skal opleves. To hunde tør mere sammen. Den ene kan være et godt forbillede i én situation, hvor rollerne kan være byttet om dagen efter. Du får dobbelt op på hyggekontoen og dobbelt op på oplevelserne ude og hjemme. Hvis du har en hund, der er velafbalanceret, moden og velopdragen, og du føler, at du har den nødvendige tid til det, kan du jo gå i gang med at undersøge mulighederne. Hvem ved? Det kan være, det går så godt, at det en dag udvikler sig fra to hunde til tre.

 

SÅ SKAL DER HILSES
Når du skal introducere to kommende samboende hunde til hinanden, bør det ske udenfor på et neutralt sted ikke langt fra, hvor du bor. Når hundene har hilst på hinanden, kan I gå samlet hjem til huset. Brug lidt tid i haven først, inden I går ind i huset sammen. Sørg for at holde legepauser, hvis hundene har svært ved at falde til ro. Hvis alt går vel med din almindelige alene hjemme-træning, vil du efter et par uger kunne lade hundene være alene hjemme sammen. Introducerer du en hvalp, bør du have hundene delt op i de første par uger, da hvalpen kan have svært ved at lade den voksne være i fred. Der kan hurtigt opstå konflikter, og i værste tilfælde kan hvalpen blive skadet af den voksne hund. Hvalpen kan enten være i en indendørs hvalpegård/et aflukke, eller de to kan være i hver deres rum opdelt med et babygitter, så de kan se hinanden. Når de skal til at være alene hjemme i samme rum, så husk at fjerne tyggeben eller andet, de kan skændes over, når du er væk.

 

DU KAN KØBE RETRIEVERBOGEN HER

Info

Hvis du anskaffer dig mere end én hund, er det godt at have følgende i baghovedet:

• Hver hund skal behandles som et individ.

• Brug tid med hundene hver for sig. Det betyder alt lige fra træning og gåture til leg, hyggestunder og problemløsninger.

• Vær sikker på, at du har kvalitetstid med hver hund.

• Lær dem at være alene hjemme hver for sig, og træn dem i at være adskilt i huset og komme ud hver for sig.

• Nogle par vælger at få to hunde, så man har en hver, men hvis du vil have en hund, der samarbejder med flere i familien, skal hele familien være involveret i hverdagen med hver hund. Forsøg at skifte mellem, hvem der har med hvilken hund at gøre til hverdag, så det ikke bliver ”din hund” og ”min hund”.

Læs også

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Populære hundenavne i 2022

07-02-2023 14:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022

KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.