Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

25-12-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

 

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og det er for mange danskere forbundet med festlige stunder og ikke mindst flot fyrværkeri. Men for hunde kan nytårsaften og dagene op til være en skræmmende og ubehagelig tid, da de firbenede er langt mere følsomme over for høje og ukendte lyde. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund mellem jul og nytår, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura:

- Der er ikke længe til, at danskerne igen må affyre fyrværkeri, og derfor bør hundeejere holde særligt øje med sit kæledyr den kommende tid. Nogle hunde har nemlig en tilbøjelighed til at blive meget angste, når de høje fyrværkeribrag lyder, hvilket i mange tilfælde vil vise sig ved, at hunden begynder at gø, blive urolig, savle, gemme sig eller ryste, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler i Danmark, Hanne Friis, der kommer med tre råd til at forebygge nytårsangst hos hunde.

 

1. Forebyggende lydtræning

For at gøre nytårsaften til en bedre og mindre stressende oplevelse for din hund er det en god idé at lydtræne, så hunden vænner til nytårets larm. Det er dog væsentligt at starte flere dage forinden nytårsbragene finder sted, lyder det fra Hanne Friis:

-  Det kan være en god forberedelse til nytårsaften, hvis hunden i forvejen er vant til forskellige oplevelser og lyde i hverdagen. Derfor kan det også være en fordel eksempelvis at gå en tur med sin hund i forskellige miljøer med larm, afspille diverse fyrværkerivideoer fra YouTube eller eksperimentere med at tabe ting på gulvet, som kan give en høj lyd. I den forbindelse er det dog vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på hundens reaktion og sørger for at skrue gradvist op og ned for lydene alt efter, hvordan hunden reagerer. 

 

2. Skab tryghed i hjemmet

På selve nytårsaften er det vigtigt at sørge for at indrette hjemmet, så der bliver skabt et område, der kan fungere som en form for sikkerhedszone, hvor hunden kan søge hen for at få tryghed, mens det buldrer og brager udenfor:

- Hvis man har mulighed for det, vil jeg anbefale at indrette et mørkt rum i hjemmet, hvor ruderne bliver dækket til med gardiner, som kan skærme for både lys og lyd, så hunden kan søge herind og finde tryghed og ro om aftenen. Derudover kan radio eller musik være en god måde at distrahere hunden fra nytårsraketterne, siger Hanne Friis.

 

3. Overvej beroligende medicin

Hvis din hund tidligere har været meget utryg og angst ved nytårsaften, kan det være en stor hjælp at henvende sig til sin dyrlæge, der kan rådgive om, hvilke muligheder der findes i forhold til beroligende medicin:

- I nogle tilfælde kan hunde være så angste for fyrværkeri, at det er nødvendigt med beroligende medicin. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at medicinen kun udskrives på recept, hvorfor man allerede før jul bør booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at finde den rette medicin og dosering. I den forbindelse er det væsentligt at understrege, at man på igen måde selv må eksperimentere med at give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, da det kan have en helt anden alvorlig effekt, slutter Hanne Friis.

Læs også

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde