Blinde Winnies vilde hundeliv

29-08-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergaard har været blind det meste af sit liv. Alligevel hopper hun gang på gang ud i nye sportsgrene og udfordringer med sine hunde. Begrænsningerne skal udfordres, siger hun

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens solen stadig bagte Danmark dejlig varm, samledes tusindvis af mennesker til hundedage på Valdemars Slot på Tåsinge.

En af de mange mennesker skilte sig tydeligt ud fra mængden. Det var 36-årige Winnie Vestergaard, der til publikums store forbløffelse optrådte rutineret i hyrdning. Sagen er nemlig den, at selvom Winnie Vestergaard godt er klar over, hun skiller sig ud, kan hun ikke se det. Hun er nemlig blind.

På trods af handicappet styrede hun sin hund Data, mens den styrede fårene i indhegningen. Det var et imponerende syn. Selv er hun dog ikke voldsomt imponeret.

– Jeg fik rigtig mange positive tilkendegivelser efter hyrdningen, men faktisk drillede Data rigtig meget. Han kunne ikke helt finde ud af, at der var så mange tilskuere, så det er noget, vi har trænet på siden, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Altid hund
Øjnene har stort set hele livet været et problem for Winnie Vestergaard. De begyndte at svigte fra 0 til fem år, og stadig ved man ikke, hvad der skete dengang. Derfra gik det kun en vej med synet, og da Winnie blev 19, var hun stærkt svagtseende. Da hun blev 24, fik hun sin første førerhund. På det tidspunkt var der kun lyssansen tilbage, og sådan er det også i dag, selvom hun bilder sig ind, at hun kan se lidt.

– For eksempel kan jeg godt se, at der står et bord her. Jeg kan se omridset af det, siger hun og tager fat i bordkanten.

– Problemet er bare, at hvis man flyttede bordet, ville jeg stadig kunne se det her, indrømmer hun og griner.

Lige siden hun som lille trissede rundt i det jyske barndomshjem har hun haft hund. Kun i de fem år, hun studerede til dyrepasser, har hun holdt pause som hundeejer.

– Jeg kan ganske enkelt ikke undvære dem, siger hun, mens hun aer en af sine hvide schweiziske hyrdehunde, som hos hende hedder hvide schæfere.

Selvom, der er mange hunde omkring hende, kan hun sagtens kende forskel på dem.

– Jeg kan høre forskel på, hvordan de gør, og hvordan de går. Derudover har jeg også forskellige halsbånd på dem, men det er mest for andres skyld, så de kan kende forskel på dem. Nogle gange kan jeg godt finde på at bytte om på halsbåndene bare for at drille de andre, erkender hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Sporten
Winnie Vestergaard startede på sit første hundehold, da hun var 14. Siden har hun dyrket både agility, rally og spor, og nu altså også hyrdning. Det er ikke alle sportsgrenene, der er gået lige godt.

– Jeg må indrømme, at agility blev en lille smule farligt for mig i længden, når jeg ikke kunne se forhindringerne, griner hun.

Hyrdningen kom hun i gang med ved et tilfælde, da en træner sagde, at hendes hvide hunde godt kunne hyrde, men det krævede meget arbejde, og det ville være svært.

– Ja jeg ville jo vise ham, at han tog fejl. Derfor gik jeg i gang med at hyrde i blinde med mine hunde, og det er faktisk gået godt. En af grundene til, jeg godt kan lide at hyrde er, at det er hundens egne instinkter, man dyrker, mens man i andre sportsgrene går ind og lærer hunden noget, som måske ikke ligger naturligt til den, siger hun.

Hyrdning er stadig en forholdsvis lille sport i Danmark. Hvert andet år bliver der holdt en konkurrence hos Winnie Vestergaards træner, ellers foregår de fleste konkurrencer i Holland og Tyskland. Og det er faktisk ikke ret nemt at arrangere en konkurrence.

– Det er rigtig svært at låne får til konkurrencer, og jeg tror det skyldes uvidenhed. Ejerne af fårene er sikkert bange for, de kommer til skade, men vi passer jo rigtig godt på dem. Jeg har ikke oplevet, at et får er blevet skadet til en konkurrence, og der bliver altså også taget hensyn til dem. For eksempel får hver hund nye får, så fårene ikke bliver overbelastede, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Tilbage til hundedage
For Winnie Vestergaard er det vigtigt, at hundene har et formål. De skal ikke bare være sofahunde, men det skal de også have lov at være.

Derfor elsker hun at træne med dem, og hun er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer trods sit handicap.

– Selvfølgelig har jeg nogle begrænsninger, men de skal da prøves af og udfordres, inden jeg giver op, siger hun.

Netop nye udfordringer kommer hun også til at stå med, når der næste år er hundedage igen. Her har arrangør Lotte Höhrmann nemlig engageret den blinde hundeejer til en ganske særlig udfordring.

– Jeg har sagt ja til at lave to forhindringsbaner til biathlon. Her er det meningen, at hundeejerne skal have bind for øjnene, mens de klarer sig igennem forhindringerne, fortæller hun og afslører, at hun udover det også skal hyrde til hundedagene.

– Det er et fantastisk arrangement. Der er simpelthen ikke noget bedre end 3 dage, hvor alt handler om hunde, siger hun.

Og spørger man hende til hendes fremtid med hunde, er horisonten nærmest ikke til at få øje på selv for en normaltseende med kikkert for øjnene.

– Jeg skal have hund resten af livet. De skal begraves sammen med mig, fastslår hun

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover sporten træner Winnie Vestergaard førerhunde og en af en af hendes tæver er også godkendt som besøgshund hos Trygfondet

Læs også

Opvisningskonkurrence i Hyrdning på Store hestedag

21-03-2019 08:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er stadig længe til Store Hestedag, men de gæve arrangører kan allerede nu afsløre, at der også bliver masser at se på for hundefolket på Store Hestedag i år. Her er en af tingene

Dansk border collie blandt verdens bedste

10-11-2011 17:23, af Tine Luther
Den danske border collie Jumping Joe ejet af Erik Holmgaard blev nr. 5 ved VM i hyrdning for border collier.

Blind reddet af sin førerhund

03-10-2012 14:19, af Tine Luther
En blind aalborgenser var tæt på at blive kørt over af bus, der kørte over for rødt.

Hunde- og børnedage på Valdemar Slot

11-04-2018 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

19-21. maj er der igen hundedage på Valdemar Slot. I år præsenterer de et fantastisk flot program, som har fokus på børn og hunde

 

En god ven i nøden

28-12-2017 08:17, af Iben Thybo, veterinærsygeplejerske v. Familiedyrlægerne

De fleste af os har set eller oplevet en førerhund med sin ejer, som har et fysisk handicap, typisk i form af at være blind eller stærkt svagsynede. Men knap så mange har set en psykiatrisk servicehund – der er nemlig ikke så mange af dem – endnu

Blind labrador er terapihund

26-07-2017 22:46, af Anne Ekenberg

Harley – en 10 år gammel gul Labrador, som bor Greenville, South Carolina, blev blind på begge øjne. Alligevel elsker hun sit arbejde som terapihund på det lokale hospital.

Pludselig sygdom i nethinden

10-01-2019 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Hundedage: Action, skønhed, grin og solskin

31-05-2019 16:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag blev hundedagene på Rosenholm Slot gøet i gang. Rigtig mange mennesker valgte at lægge vejen forbi og alt tyder på en dejlig hundeweekend

Blind dreng hjælper hund

20-12-2012 14:14, af Tine Luther
En blind dreng fra Massachusetts samler penge ind til operation, der skal redde en boston terriers syn.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Opdatering: Bella er fundet

12-12-2019 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går blev hunden Bella efterlyst, da hun var løbet væk efter en trafikulykke. Nu er hun heldigvis fundet igen

Bella påkørt og forsvundet

11-12-2019 13:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag morgen kørte en bil galt ved Blenstrup. I bilen var to hunde. Den ene fik ejeren kaldt til sig, mens den anden stak af

Nathalie bidt, da hun luftede hund

09-12-2019 08:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

30. november gik Nathalie Sandra Brandt tur med sin hund i en hundeskov. Det endte dog rigtig galt

Er den mystiske norske hundesyge virkelig mystisk?

09-12-2019 12:00, af Anne Orholt og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom

Hjælp med at finde Asta

15-12-2019 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sort labrador forsvandt sidste torsdag ved Ladby/Guderup ved Næstved. Dusør gives

Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Smertefuld forsnævring i rygraden

08-12-2019 13:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Tag hunden med på hotel til nytår

11-12-2019 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For tredje år i træk kan hundeejere tage deres firbenede venner med til en helt særlig nytårsaften på Clarion Hotel Copenhagen Airport. Sidste år logrede mere end 100 hunde ind i det nye år på hotellet, og i år er de første 160 værelser allerede booket. Men der er stadig plads til flere hunde på hotellet, som tilbyder en festlig aften bag lydisolerende ruder, så også hundene kan nyde overgangen til det nye år