Hundens øre er opdelt i tre dele; det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Det ydre øre strækker sig fra øreflappen, ned gennem øregangen indtil trommehinden. Efter trommehinden ligger mellemøret, der er et aflukket kammer, hvor høreknoglerne befinder sig. De lydbølger der kommer ned i øregangen sætter svig i trommehinden og øreknoglerne sender bevægelsen videre til det indre øre. I det indre øre registreres lyden af en masse små nerveender.
Der kan opstå en betændelse i mellemøret, hvis der trænger bakterier eller svampe ind i hulrummet. Den mest almindelige måde de kommer ind i mellemøret på, er som følge af en spredning fra en øregangsbetændelse i det ydre øre.
En mellemørebetændelse kan kompliceres, hvis den bliver for omfattende. I sådanne tilfælde kan betændelsen sprede sig til det indre øre, eller give skader på nogle af de nerver, der løber tæt på mellemøret. Sådanne nerveskader kan blandt andet give lammelse af strukturerne omkring øjet eller ansigtsmuskulaturen.
Symptomer på mellemørebetændelse
Ved mellemørebetændelse kan man blandt andet se:
Hvad er fremtiden for en hund med mellemørebetændelse?
En mild mellemørebetændelse kan oftest behandles med medicin, og det kan nogen gange være nødvendigt at dræne indholdet ud af mellemøret. I enkelte tilfælde, hvor den medicinske behandling ikke virker, kan det være nødvendigt at operere hunden.
Mindre infektioner har ofte en forholdsvis god prognose, men har betændelsen skadet nerver eller spredt sig til det indre øre, kan der været opstået varige skader, der kan påvirke hundens livskvalitet.
For at mindske sandsynligheden for mellemørebetændelse, er det vigtigt at øregangsbetændelser opdages og behandles hurtigt, for at forhindre dem i at sprede sig til mellemøret. Har hunden rødme i øregangen, øget mængde ørevoks, eller virker øregangen øm eller kløende, kan det være tegn på en øregangsbetændelse.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Krystaller kan dannes i hundens urin, og disse krystaller kan give anledning til betændelse og irritation i blæren, de kan samles til større sten og i værste fald blokere, så hunden ikke kan komme af med sin urin – og en sådan blokering er livsfarlig
Hunde kan udvikle betændelse i et eller flere led, og med betændelse følger smerte og ubehag
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.