Vand i hovedet hos hunde

16-11-2019 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerne ligger badet i en væske, kaldet hjernevæsken, inde i kraniet. Denne væske dannes i nogle særlige hulrum midt inde i hjernen, også kaldet hjerneventriklerne. Når hjernevæsken er dannet i hjerneventriklerne, flyder den - via et særligt kanalsystem - ud til hjernens overflade, hvorefter den bliver optaget af blodårerne

I nogle særlige tilfælde kan der komme for meget hjernevæske i hundens hjerne, og så siges det at hunden har vand i hovedet. På fagsprog hedder tilstanden hydrocephalus.

Vand i hovedet hos hunde kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer, så som betændelse eller blødning i hjernen. Når væsken i hjernen ophobes, vil trykket det danner påvirke hjernevævet. Tilstanden er mest almindelig hos små hunderacer.

Symptomer på vand i hovedet hos hunde

Sygdommen, der oftest ses hos hvalpe, giver blandt andet symptomer som:

  • Hunden virker trist eller nedstemt
  • Hunden har koordineringsproblemer
  • Hunden bliver blind
  • Hundens kranie ændrer facon
  • Hunden udvikler kramper eller krampelignende anfald

Fremtiden for en hund med vand i hovedet

Det er muligt at forsøge at mindske trykket i hjernen hos hunde med vand i hovedet, og behandlingen vil til dels afhænge af årsagen til den ophobede væske (hvis årsagen kan findes). Trykket på hjernevævet kan dog have givet vedvarende skade, og i sådanne tilfælde vil aflivning ofte være det mest humane valg.

Mistænker du at din hund har vand i hovedet, bør du altid kontakte din dyrlæge. 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Fra HUNDEN: Ven med en hund – når børn og hunde bliver venner for livet

27-06-2025 06:42, af Karina Green Damsgaard

Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Lighunde har fantastiske evner – også i vand

15-10-2015 12:26, af Tine Luther
Hunde kan trænes til at finde lig, legemsdele eller blot spor efter disse på land eller i vand – og de er rigtig dygtige til at løse disse svære opgaver.

Reklamehunden er fundet

27-02-2018 14:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I dag har vi fået tilsendt et billede, som vi ikke kunne stå for. Årsagen er vel indlysende

Bliv klar til hvalp

18-01-2018 15:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det handler om at være forberedt, når man bringer en lille hvalp ind i familien. Derfor er der nogle ting, som er gode at have styr på, før man henter hvalpen

Du kan stadig nå at deltage

07-01-2013 11:18, af Simone Strandet Sørensen
Du har stadig mulighed for at deltage i Agrias konkurrence, som blandt andet kan sikre en heldig hvalp dens første års forsikring.

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Ejerløs hund aflivet

16-08-2019 18:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter forgæves at have forsøgt at finde ejeren til en hvalp, der blev indleveret på Dyrehospital, valgte politiet, at den skulle aflives 

Hver fjerde hund i England erhverves for tidligt

10-08-2020 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom i Danmark skal en hvalp i England være otte uger, før man må skille den fra dens mor. Ny undersøgelse viser dog, at rigtig mange omgår den regel

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?