Tusindvis af mærker med hunde på

25-08-2021 11:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

K.K. Jensen døde natten til søndag. For at mindes ham udgiver vi denne artikel fra november 2020, som handler om hans store interesse for frimærker. KK har siden 1992 samlet på frimærker med hunde på. Det er blevet til næsten 5000 frimærker fra hele verden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

På en stille villavej i Ringe bor K.K. Jensen og hans hustru Hanne Laine. I kennelklubkredse er han nok mest kendt for at styre generalforsamlinger og for sin lange og tro tjeneste i disciplinærnævnet. Derudover er han et af de få æresmedlemmer i Dansk Kennel Klub. Hanne Laine er en velanskrevet allround-dommer ved hundeudstillinger.

Men denne lidt grå onsdag skal det hverken handle om disciplinærsager eller eksteriørbedømmelser.

Egentlig hedder han Karl Kristian Jensen, men alle kalder ham K.K. også hans hustru.

De hunde, vi skal snakke om, kommer heller ikke hoppende os i møde, som det ellers ofte sker, når der skal laves interviews til dette magasin.

K.K.’s hunde er nemlig sirligt sat ind i 14 røde ringbind i plast på kontoret. På ryggen af hvert bind står anført, hvilke forbogstaver mappen indeholder på samme måde som de leksika, der fyldte halve og hele reolhylder, inden internettet bredte sig ud over verden.

 

Juni 1992

K.K. Jensen viser reolen med de 14 røde ringbind, der er fyldt med frimærker fra hele verden med hunde på.

– Frimærkerne er delt op efter, hvilket land de stammer fra, og bogstaverne viser, hvilke lande man kan finde frimærker fra i pågældende mappe, fortæller K.K.

Vi tager hver et par mapper med ind i stuen. Vægten afslører, at ringbindene ikke bare indeholder et enkelt frimærke eller to.

– Det er noget tid siden, jeg sidst har talt dem, men dengang var der mellem 4000 og 5000, så jeg ved, at der er næsten 5000 frimærker, som alle har hunde på i mapperne, siger han.

Den imponerende samling er vokset støt siden de første frimærker, som K.K. Jensen købte i juni måned 1992.

– Hanne var dommer på en udstilling i Namur i Belgien. Jeg gik og kiggede på stande og stødte på en stand, som blandt andet havde frimærker. Her fandt jeg fire frimærker med de fire belgiske nationalracer. De var simpelthen så kønne, siger han og bladrer op i mappen med bogstaverne B til C, finder Belgien og viser de fire første frimærker frem.

– Da jeg kom hjem med dem, begyndte jeg at kigge mig omkring for, hvad der ellers fandtes af hundefrimærker, fortsætter han.

I den første tid samlede han også på frimærker med ræve, ulve og hunde fra tegneserier, men det fik hurtigt en ende.

– I starten var det alt, der bare smagte lidt af hund. Men da jeg fandt ud af, hvor mange hundefrimærker, der findes, droppede jeg ræve, ulve og tegneserier, som alligevel mest var frimærker med Pluto, lyder det fra K.K. Jensen.

I dag rummer samlingen frimærker fra stort set hele verden. Faktisk mangler han kun mærker fra fem lande i hele verden, Guatemala, Nigeria, Gabon, Cameroun og Sudan.

 

Samlingen tog fart

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da K.K. Jensen og Hanne Laine igen betrådte dansk jord efter turen til Belgien, havde ingen af dem nok forestillet sig, at denne tur skulle blive startskuddet til så stor en samling af frimærker med hunde på.

Men hjemme på Fyn begyndte K.K. at undersøge, hvor han kunne finde flere frimærker med hunde. Det ledte ham til en frimærkehandler i Odense.

– Kriteriet er jo, at der blot skal være en hund på frimærket. Derfor er det lidt af et detektivarbejde at finde de frimærker, hvor der kan skjule sig en hund på, fortæller han og viser med sin frimærkelup en lille hund på et frimærke med en kvinde.

Derfor var det også et stort arbejde at trawle gennem den odenseanske frimærkehandels mange mærker for at finde dem med hund på.

I samme periode kom han i kontakt med opdrætter af newfoundlænder, Erling Larsen, som også samlede på frimærker med hunde. – Erling havde en stor samling med mange sjældne mærker. Jeg fik lov at købe hans dubletter, og da han desværre afgik ved døden, købte jeg hele hans samling, og den var dyr, lyder det fra K.K. Jensen, som dog ikke vil afsløre prisen.

Siden stiftede han bekendtskab med Nordfrim, som udsender et blad om frimærker en gang om måneden. Her kan man abonnere på forskellige motiver, og det overrasker nok ikke, at K.K. Jensen abonnerer på motiver med hunde.

 

Det store netværk

Ønsker man en samling af lige så høj kvalitet som K.K. Jensens, er det ikke nok at gå i butikker, kigge i blade og undersøge internettet. Det handler også om at have venner og bekendte, som gerne vil hjælpe.

Naturligvis fylder siderne med danske frimærker mest i ringbindene, ikke mindst fordi både Grønland og Færøerne tælles med heri, men et andet land, der fylder godt, er Japan, og det er der en ganske særlig grund til.

– Jeg har været næstformand for en dansk japansk venskabsforening i 25 år. Herigennem har jeg fået en god veninde i Japan, som sender mig alt det, hun kan finde af japanske frimærker med hunde på, og det er frimærker, jeg aldrig ville have kunnet skaffe på andre måder, fastslår han.

I Japan er der rigtig mange frimærker med hunde på. Det skyldes ikke mindst de to hunde Taro og Jiro, som næsten opfattes som nationalhelte i Japan.

I 1958 sendte Japan en ekspedition til Antarktis, hvor de blandt andet havde 15 hunde med, der blev brugt som slædehunde. Ekspeditionen måtte dog evakueres og valgte at efterlade hundene. Meningen var, at der få dage senere skulle ankomme et nyt redningshold, hvorfor hundene var blevet efterladt bundet med en lille smule mad.

Dårligt vejr gjorde, at redningsholdet ikke kunne komme frem, og man var derfor sikker på, at alle hundene var døde. Et år senere ankom en ny japansk ekspedition til området. Her fandt man syv døde hunde, mens seks hunde var forsvundet, og til alles overraskelse fandt man to hunde, der havde overlevet. Det var hundene Taro og Jiro.

Derudover har han også haft stor glæde af opdrætterne af bedlington terrier, Jørgen og Birgit Wohlfahrt, som i en årrække udstillede i Monaco, hvor der hvert år siden 1967 er blevet udgivet et hundefrimærke i forbindelse med deres internationale udstilling i april-maj. Det mærke har de hvert år haft med hjem til K.K., og han har naturligvis anskaffet sig alle frimærkerne siden 1967, og det specielle ved disse mærker er, at der hvert år er en ny hunderace på.

– Der er rigtig mange, der har hjulpet mig gennem tiden, og derfor hjælper jeg også gladelig nye samlere i gang ved at tilbyde dem nogle af mine dubletter og ved at give gode råd til, hvor og hvordan de finder frimærkerne, siger han.

 

En time i geografi

Gennem interviewet vokser bunken af røde ringbind på spisebordet. K.K. Jensen bladrer begejstret i mapperne, hvor de mange frimærker også åbner for flere gode historier, om hvordan han har skaffet dem.

Men det er ikke kun de gode fortællinger og de smukke motiver på frimærkerne, der fylder samtalen over bordet.

For mens han rutineret bladrer gennem mapperne, ser man lande og områder, man aldrig har hørt om.

For eksempel er Storbritannien delt op i alle de 54 uafhængige stater, som Commonwealth består af, og det stiller i den grad krav til hukommelsen fra folkeskolens geografiundervisning.

Men K.K. springer ikke over, hvor gærdet er lavest. For til hvert enkelt land i alle ringbindene er der en lille introtekst, hvor man blandt andet kan se, hvor landet ligger, hvilken valuta de bruger, antal indbyggere og meget mere.

Men verden er jo ikke stationær, og det giver nogle udfordringer for K.K.

– Jeg har især brugt meget tid på Rusland, som jo i gamle dage var Sovjetunionen, men nu er Rusland og en masse delstater. Jeg har endnu ikke fra alle delstaterne, men jeg har jo frimærker fra det gamle Sovjetunionen, og derfor er området dækket ind, siger han.

K.K. Jensen bruger ikke længere så meget tid på samlingen, som han tidligere har gjort. Nu bliver det mest til at bladre det månedlige katalog fra Nordfrim igennem for at se, om der er frimærker, han endnu ikke har. Men fra tid til anden kommer samlingen frem på bordet, og så går der nemt en formiddag med at sidde og studere de mange frimærker fra hele verden.

– Jeg håber selvfølgelig på at få samlingen gjort fuldstændig med mærker fra de sidste fem lande, men ellers er jeg også meget tilfreds med min samling. Jeg ved ikke, om det er den største samling af frimærker med hunde, men jeg har ikke selv hørt om nogen, der var større, siger han.

Æret være K.K's minde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læs også

K.K. er afgået ved døden

23-08-2021 19:20, af Jørgen Hindse

KK Jensen er død natten til søndag 

Hvordan er det at blive bidt af en hund

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet

 

Benny Boesen: En ring sluttes

30-09-2022 13:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Benny Boesen har netop været på banen i forsvarsarbejde med Kongeskoven's Skater. Begge gjorde det godt i dette, der er den dygtige hunds sidste konkurrence

Mynder på DKK Ringsted

06-03-2023 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der var lagt op til en marathon lure coursing træning med 70 løb, da mynderne afholdt deres første aktivitet på DKK’s nye hundeaktivitetscenter i Ringsted i weekenden

Tilmeld dig Dansk Kennel Klubs julekalender

29-11-2014 14:38, af Tine Luther
I december er det atter julekalendertid - og således også på dkk.dk

All-in på logrende kærlighed i Herning

11-11-2022 10:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend den 12.-13. november afvikler Dansk Kennel Klub årets sidste hundeudstilling, ”Winter Wonder Show”, i Messecenter Herning. Den prestigefyldte Winter Wonder Show er dog ikke bare årets sidste, men også årets største udstilling med knap 7.500 hunde tilmeldt. Det er altså et sandt hundemekka og med rigelig mulighed for alle hundeelskere og hundeinteresserede at få en overdosis af pelset, logrende kærlighed

DKK aflyser første udstilling i 2021

24-11-2020 10:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Drømmen om et almindeligt udstillingsår i 2021 er allerede brast. Udstillingen i Fredericia er aflyst

DKK svarer på dine spørgsmål

23-01-2019 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ved medlemsmøderne før jul kunne DKK’s medlemmer stille spørgsmål til ledelsen. Nu svarer ledelsen via videoer. Se dem her

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage