Tusindvis af mærker med hunde på

25-08-2021 11:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

K.K. Jensen døde natten til søndag. For at mindes ham udgiver vi denne artikel fra november 2020, som handler om hans store interesse for frimærker. KK har siden 1992 samlet på frimærker med hunde på. Det er blevet til næsten 5000 frimærker fra hele verden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

På en stille villavej i Ringe bor K.K. Jensen og hans hustru Hanne Laine. I kennelklubkredse er han nok mest kendt for at styre generalforsamlinger og for sin lange og tro tjeneste i disciplinærnævnet. Derudover er han et af de få æresmedlemmer i Dansk Kennel Klub. Hanne Laine er en velanskrevet allround-dommer ved hundeudstillinger.

Men denne lidt grå onsdag skal det hverken handle om disciplinærsager eller eksteriørbedømmelser.

Egentlig hedder han Karl Kristian Jensen, men alle kalder ham K.K. også hans hustru.

De hunde, vi skal snakke om, kommer heller ikke hoppende os i møde, som det ellers ofte sker, når der skal laves interviews til dette magasin.

K.K.’s hunde er nemlig sirligt sat ind i 14 røde ringbind i plast på kontoret. På ryggen af hvert bind står anført, hvilke forbogstaver mappen indeholder på samme måde som de leksika, der fyldte halve og hele reolhylder, inden internettet bredte sig ud over verden.

 

Juni 1992

K.K. Jensen viser reolen med de 14 røde ringbind, der er fyldt med frimærker fra hele verden med hunde på.

– Frimærkerne er delt op efter, hvilket land de stammer fra, og bogstaverne viser, hvilke lande man kan finde frimærker fra i pågældende mappe, fortæller K.K.

Vi tager hver et par mapper med ind i stuen. Vægten afslører, at ringbindene ikke bare indeholder et enkelt frimærke eller to.

– Det er noget tid siden, jeg sidst har talt dem, men dengang var der mellem 4000 og 5000, så jeg ved, at der er næsten 5000 frimærker, som alle har hunde på i mapperne, siger han.

Den imponerende samling er vokset støt siden de første frimærker, som K.K. Jensen købte i juni måned 1992.

– Hanne var dommer på en udstilling i Namur i Belgien. Jeg gik og kiggede på stande og stødte på en stand, som blandt andet havde frimærker. Her fandt jeg fire frimærker med de fire belgiske nationalracer. De var simpelthen så kønne, siger han og bladrer op i mappen med bogstaverne B til C, finder Belgien og viser de fire første frimærker frem.

– Da jeg kom hjem med dem, begyndte jeg at kigge mig omkring for, hvad der ellers fandtes af hundefrimærker, fortsætter han.

I den første tid samlede han også på frimærker med ræve, ulve og hunde fra tegneserier, men det fik hurtigt en ende.

– I starten var det alt, der bare smagte lidt af hund. Men da jeg fandt ud af, hvor mange hundefrimærker, der findes, droppede jeg ræve, ulve og tegneserier, som alligevel mest var frimærker med Pluto, lyder det fra K.K. Jensen.

I dag rummer samlingen frimærker fra stort set hele verden. Faktisk mangler han kun mærker fra fem lande i hele verden, Guatemala, Nigeria, Gabon, Cameroun og Sudan.

 

Samlingen tog fart

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da K.K. Jensen og Hanne Laine igen betrådte dansk jord efter turen til Belgien, havde ingen af dem nok forestillet sig, at denne tur skulle blive startskuddet til så stor en samling af frimærker med hunde på.

Men hjemme på Fyn begyndte K.K. at undersøge, hvor han kunne finde flere frimærker med hunde. Det ledte ham til en frimærkehandler i Odense.

– Kriteriet er jo, at der blot skal være en hund på frimærket. Derfor er det lidt af et detektivarbejde at finde de frimærker, hvor der kan skjule sig en hund på, fortæller han og viser med sin frimærkelup en lille hund på et frimærke med en kvinde.

Derfor var det også et stort arbejde at trawle gennem den odenseanske frimærkehandels mange mærker for at finde dem med hund på.

I samme periode kom han i kontakt med opdrætter af newfoundlænder, Erling Larsen, som også samlede på frimærker med hunde. – Erling havde en stor samling med mange sjældne mærker. Jeg fik lov at købe hans dubletter, og da han desværre afgik ved døden, købte jeg hele hans samling, og den var dyr, lyder det fra K.K. Jensen, som dog ikke vil afsløre prisen.

Siden stiftede han bekendtskab med Nordfrim, som udsender et blad om frimærker en gang om måneden. Her kan man abonnere på forskellige motiver, og det overrasker nok ikke, at K.K. Jensen abonnerer på motiver med hunde.

 

Det store netværk

Ønsker man en samling af lige så høj kvalitet som K.K. Jensens, er det ikke nok at gå i butikker, kigge i blade og undersøge internettet. Det handler også om at have venner og bekendte, som gerne vil hjælpe.

Naturligvis fylder siderne med danske frimærker mest i ringbindene, ikke mindst fordi både Grønland og Færøerne tælles med heri, men et andet land, der fylder godt, er Japan, og det er der en ganske særlig grund til.

– Jeg har været næstformand for en dansk japansk venskabsforening i 25 år. Herigennem har jeg fået en god veninde i Japan, som sender mig alt det, hun kan finde af japanske frimærker med hunde på, og det er frimærker, jeg aldrig ville have kunnet skaffe på andre måder, fastslår han.

I Japan er der rigtig mange frimærker med hunde på. Det skyldes ikke mindst de to hunde Taro og Jiro, som næsten opfattes som nationalhelte i Japan.

I 1958 sendte Japan en ekspedition til Antarktis, hvor de blandt andet havde 15 hunde med, der blev brugt som slædehunde. Ekspeditionen måtte dog evakueres og valgte at efterlade hundene. Meningen var, at der få dage senere skulle ankomme et nyt redningshold, hvorfor hundene var blevet efterladt bundet med en lille smule mad.

Dårligt vejr gjorde, at redningsholdet ikke kunne komme frem, og man var derfor sikker på, at alle hundene var døde. Et år senere ankom en ny japansk ekspedition til området. Her fandt man syv døde hunde, mens seks hunde var forsvundet, og til alles overraskelse fandt man to hunde, der havde overlevet. Det var hundene Taro og Jiro.

Derudover har han også haft stor glæde af opdrætterne af bedlington terrier, Jørgen og Birgit Wohlfahrt, som i en årrække udstillede i Monaco, hvor der hvert år siden 1967 er blevet udgivet et hundefrimærke i forbindelse med deres internationale udstilling i april-maj. Det mærke har de hvert år haft med hjem til K.K., og han har naturligvis anskaffet sig alle frimærkerne siden 1967, og det specielle ved disse mærker er, at der hvert år er en ny hunderace på.

– Der er rigtig mange, der har hjulpet mig gennem tiden, og derfor hjælper jeg også gladelig nye samlere i gang ved at tilbyde dem nogle af mine dubletter og ved at give gode råd til, hvor og hvordan de finder frimærkerne, siger han.

 

En time i geografi

Gennem interviewet vokser bunken af røde ringbind på spisebordet. K.K. Jensen bladrer begejstret i mapperne, hvor de mange frimærker også åbner for flere gode historier, om hvordan han har skaffet dem.

Men det er ikke kun de gode fortællinger og de smukke motiver på frimærkerne, der fylder samtalen over bordet.

For mens han rutineret bladrer gennem mapperne, ser man lande og områder, man aldrig har hørt om.

For eksempel er Storbritannien delt op i alle de 54 uafhængige stater, som Commonwealth består af, og det stiller i den grad krav til hukommelsen fra folkeskolens geografiundervisning.

Men K.K. springer ikke over, hvor gærdet er lavest. For til hvert enkelt land i alle ringbindene er der en lille introtekst, hvor man blandt andet kan se, hvor landet ligger, hvilken valuta de bruger, antal indbyggere og meget mere.

Men verden er jo ikke stationær, og det giver nogle udfordringer for K.K.

– Jeg har især brugt meget tid på Rusland, som jo i gamle dage var Sovjetunionen, men nu er Rusland og en masse delstater. Jeg har endnu ikke fra alle delstaterne, men jeg har jo frimærker fra det gamle Sovjetunionen, og derfor er området dækket ind, siger han.

K.K. Jensen bruger ikke længere så meget tid på samlingen, som han tidligere har gjort. Nu bliver det mest til at bladre det månedlige katalog fra Nordfrim igennem for at se, om der er frimærker, han endnu ikke har. Men fra tid til anden kommer samlingen frem på bordet, og så går der nemt en formiddag med at sidde og studere de mange frimærker fra hele verden.

– Jeg håber selvfølgelig på at få samlingen gjort fuldstændig med mærker fra de sidste fem lande, men ellers er jeg også meget tilfreds med min samling. Jeg ved ikke, om det er den største samling af frimærker med hunde, men jeg har ikke selv hørt om nogen, der var større, siger han.

Æret være K.K's minde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læs også

K.K. er afgået ved døden

23-08-2021 19:20, af Jørgen Hindse

KK Jensen er død natten til søndag 

Guido Schäfer ville have boxer med hjem

14-08-2022 13:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den tyske allrounddommer faldt søndag pladask for en 14 uger gammel boxer, der efter sigende har taget dommerne med storm hele weekenden

Hvordan er det at blive bidt af en hund

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet

 

Til minde om Poul Ørnemark

19-07-2023 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I juni måned døde Poul Ørnemark. I den forbindelse udgiver vi denne artikel om den dygtige dommer. En artikel, der er trykt i februarnummeret af HUNDEN fra 2021. Her mødte vi Poul til en snak i forbindelse med, at han netop havde modtaget titlen som DKK's første æresdommer

Hundetopmøde i København

15-09-2021 15:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ingen anden dyreart fås i så mange forskellige udgaver: Pelset eller nøgen. Krøllet eller glat. Hurtig eller langsom. Fra 2 kilo til 100 kilo. Og du kan møde dem alle; 3.500 forskellige hunde af 300 forskellige racer - til hundemesse i Ballerup Idrætsby den 18. og 19. september – stadig med coronasikkerheden i højsædet 

I morgen er der ENDELIG udstilling igen

17-06-2021 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag morgen klokken 9.30 bliver de første hunde bedømt i udstillingsringene i Vejen. Endelig er det blevet udstillingstid igen

Se billederne: Nordisk i ring 8

24-06-2023 12:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ring 8 er i den grad nordisk denne lørdag, hvor de mange dansk/svenske gårdhunde bliver vist frem

Her finder du racerne lørdag

18-06-2022 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det blevet lørdag i Vejen. Her er en oversigt over, hvor du finder de forskellige racer

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund