Ligesom mennesker, har hunden to sæt tænder – et sæt mælketænder og et sæt voksentænder. Mælketænderne, hvoraf der normalt er 28, vokser frem, når hvalpen er omkring 3 uger gammel. Ved fire til seks måneders alderen skiftes de ud og bliver erstattet af 42 nye blivende tænder.
Hos nogle hunde sker det, at de blivende tænder ender med ikke at sidde lige og pænt i kæben, når de er vokset frem. Når tænderne ikke sidder som de skal, kaldes det for tandstillingsfejl.
Hvorfor får hunde tandstillingsfejl
Der kan være flere årsager til at en hund udvikler tandstillingsfejl. Nogle hunde er genetisk disponeret for det, og tandstillingsfejl ses blandt andet ofte i racer med meget korte snuder, hvor kæbens anatomi er væsentlig anderledes end andre hunderacers.
Stillingsfejl kan også opstå, hvis hunden ikke taber sine mælketænder. Sidder mælketænderne fortsat i kæben, når de blivende tænder skal vokse frem, kan de presse de blivende tænder ud i uheldige positioner.
Derudover kan tandstillingsfejl også ses som følge af slag eller brud på kæben i hundens vækstfase.
Symptomer på tandstillingsfejl
Har hunden tandstillingsfejl, vil det oftest kunne ses ved at kigge hunden i munden. Derudover kan fejlene medføre at hundens ansigt ser asymmetrisk ud, at den har over eller underbid, eller at hunden ikke kan lukke munden helt. Tandstillingsfejl kan også medføre en øget ophobning af plak, og dermed en øget risiko for tandsten. Hos sådanne hunde kan man ofte opleve at tandstenene medfører at hunden udvikler en dårligt lugtende ånde.
Fremtiden for en hund med tandstillingsfejl
Tandstillingsfejl kan altså give problemer i form af øget risiko for tandsten og dermed også en øget risiko for udviklingen af paradontose – en sygdom, hvor tænderne mister deres fæste i kæben og bliver løse. Derudover kan tænder, der sidder forkert, eksempelvis trykke op i ganen, eller andre steder i mundhulen, hvilket kan være forbundet med udtalt smerte.
Opdages fejlene mens hunden stadig vokser, er det nogle gange muligt at korrigere fejlene, og hjælpe hunden til at få en normal tandstilling.
I nogle tilfælde kan tandstillingsfejl være af mindre betydning og ikke give nævneværdige problemer. Ofte vil fejlene dog betyde at der skal være ekstra fokus på tandhygiejne, og i mange tilfælde kan fejlene medføre, at hunden løbende har brug for at få renset tænder hos dyrlægen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at trække en eller flere fejlstillede tænder ud, hvis de giver hunden for mange problemer.
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges
Otte ud af ti hunde har problemer med tænderne. Det er et stort tal, og mange opdager ikke, at deres hund har ondt i tænderne
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet