Hunden har flere spytkirtler, der ligger omkring mundhulen, og som står for hundens spytproduktion. Når kirtlerne har dannet spyttet, føres det fra kirtlerne og ud i mundhulen via nogle udførelsesgange. Sker der en skade eller en tilstopning af disse udførelsesgange, kan der dannes en sækformet spytansamling – også kaldet en spytcyste. Spytcyster dannes oftest i de spytkirtler, der ligger på undersiden af tungen eller lige bag underkæben. Der ligger også en spytkirtel under øret, men denne giver ikke så ofte problemer.
Hvorfor får hunde spytcyster?
Spytcyster er forholdsvis ualmindelige hos hunde, men alle hunde kan være uheldige og få en cyste i en af spytkirtlernes udførelsesgange. Skyldes cysten en tilstopning af udførelsesgangen, kan det for eksempel ske, hvis en spytsten dannes og sætter sig fast. Bidsår eller andre stiksår kan skade udførelsesgangene, og derefter få dem til at tilstoppe.
Symptomer på en spytcyste
Hvordan det ser ud, når en hund får en spytcyste, afhænger af hvilken udførelsesgang, der er involveret. Det kan ses som en hævelse mellem hundens hals og hoved. Hævelsen vokser ofte langsomt. Mærker man på hævelsen er den ikke varm, og den virker heller ikke øm. Er det udførelsesgangen fra spytkirtlen under tungen, kan cysten give en rød-blå hævelse ved hundens tungebånd.
Hvad kan man gøre hvis ens hund har en spytcyste?
Mistænker du at din hund har en spytcyste, bør du altid kontakte dyrlægen. Spytcyster hos hunde kræver nemlig at hunden opereres.
Dyrlægen kan stille diagnosen ved at undersøge hævelsen og ved at trække lidt sekret ud fra cysten og undersøge det nærmere. Har dyrlægen konstateret at hunden har en spytcyste, vil man typisk vælge at tømme cysten og fjerne den involverede kirtel. Oftest kommer hunden sig fuldstændig efter en spytcyste.
/Astrid Holtet, dyrlæge
En ny fotokonkurrence skal få turisterne til at se, at Lemvig kommune er en god kommune at besøge med sin hund
I aften sender DR1 Kontant, som i aftenens afsnit handler om illegal hundehandel. I programmet kommer det blandt andet frem, at den illegale handel af importerede hunde i høj grad har overtaget fra hvalpefabrikkerne
Undersøgelser af hjertets pumpefunktion hos 1-3 årige hunde kan forudsige, om hundene er i øget risiko for at dø af hjertesygdom senere i livet, viser et studie fra Københavns Universitet
Hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem er allesammen navne på en akut fugtig hudbetændelse, der kan være særdeles plagsom for hunden
BT har lavet en ganske glimrende video med spørgmål og svar om corona og hunde. Her har de sat formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, stævne, og bedt hende svare på spørgsmålene
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.