Små hunde hitter – men tænk dig om: Små hunde har også store behov

11-11-2020 16:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Karantæne og hjemsendelse har betydet, at flere danskere end før har anskaffet sig en ny følgesvend. Særligt mange små hunde har fundet nye hjem. Ekspert rådgiver om de små hundes særlige behov og adfærd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En våd snude og et par bløde poter er noget, som mange danskere har en svag side for. Hunden er nemlig danskernes foretrukne kæledyr. Og det har sjældent været mere udtalt end under corona-krisen. Det skriver Virbac i en pressemeddelelse.

Nye tal fra Dansk Kennel Klub viser, at i forhold til august og september sidste år, blev der registreret 26 procent flere hunde i de danske hjem, og særligt små hunde har vakt begejstring hos danskerne. En tendens der ikke overrasker adfærdskonsulent hos DKK, Lise Lotte Christensen.

– Fælles for mange af de mindre hunderacer er, at de lettere tilpasser sig ejerens liv end større racer. I en travl hverdag er de små hunde nemmere at have med på farten og kræver ikke samme plads i hjemmet, som store hunde, siger hun.

– Men alle hunde, uanset størrelse, skal både socialiseres og trænes. Der ser vi, at corona-karantæne har været en god mulighed for en god start med hunden, hvor den trygt kan tilvænnes familiens rutiner og træne alenetid i hjemmet.

En opgørelse fra Dansk Hunderegister viser, at blandt andre racerne Fransk Bulldog og Shih Tzu er højt på ønskelisten.

 

Små hunde kan også have store problemer
Når flere lader sig overtale af de små hundes udseende, overser man, at under overfladen gemmer der sig også udfordringer. Små hunde har nemlig ofte særlige krav til pleje og helbred, som kræver grundig research inden valget falder på en af dem.

Det fortæller Britt Bækbo Holm, der er dyrlæge hos veterinærvirksomheden Virbac. Hun fremhæver tre vigtige faktorer, som fremtidige hundeejere bør overveje om de er klar til at tage ansvar for, inden valget falder på en mindre hund.

Tænderne er udsat: Små hunde har ofte store tandproblemer. Flere af dem kræver forebyggende tandpleje og allerbedst tandbørstning. Et fast årligt forebyggende tandtjek hos dyrlægen hvor tandsten fjernes vil også være gode foranstaltninger. Uden forebyggelse kan hunden danne parodontose der, foruden tand- og mundsmerter, kan udvikle sig til infektion, som kan spredes gennem blodbanerne og give anledning til små betændelser andre steder i kroppen. Samme betændelse kan også sætte sig omkring tandroden og danne tandbyld, som kræver at tanden opereres ud.

Aktivering er vigtig: Små ben betyder ikke mindre aktivering af hunden. Gode gåture og leg er også vigtig for små hunde. På linje med de store hunde veksler behovet blandt de små hunderacer. Hvis hverdagen er hektisk og travl, bør man undersøge på forhånd, hvad hunden har brug for af motion og aktivering.  Uden den nødvendige aktivering går det ud over hundens fysiske og mentale velbefindende, hvilket på den lange bane skaber adfærdsproblemer.

Nuttethedsfaktoren: Det er med hjertet og følelser, at vi vælger vores næste pelsede ven. Og selvom mange af de små hunde let vinder vores hjerter, er det vigtigt at sætte sig ind i de enkelte hunderacer. Både adfærd og behov veksler i høj grad fra race til race. Derfor er det vigtigt, at både hund og ejer matcher hinandens tid og krav. Dansk Kennel Klubs portal købhund.dk er et godt sted at læse om hunderacerne forskellige baggrund og behov.

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse