Et år varer 12 måneder. En vinter i Lapland varer fire måneder. De seneste år har Lapland oplevet en stigende interesse fra turister for at komme med på slædehundeture om vinteren i den finske del af området.
At interessen kun er der i vintermånederne, er et stort problem, da lokale slædehundeførere ikke kan hente en årsløn på de fire måneder. Derfor oplever man, at flere og flere mennesker inde fra landet drager mod Lapland i vintermånederne for at tjene en skilling som hundeslædeførere.
Mange af hundene bliver hentet ind fra Sydeuropa, og her lever flere af dem en kummerlig tilværelse. Ifølge CNN er standarden for hundevelfærden i mange tilfælde lav, og så bliver hundene også aflivet, når de når pensionsalderen på cirka otte år.
Man skønner, at cirka 4000 slædehunde arbejder i turistindustrien i dag, og at slædehundene er blevet den foretrukne aktivitet for turister i Lapland. I 2016 var den meste populære aktivitet at køre på snescooter.
Anna McCormack, som driver Hetta Huskies - en NGO, der arbejder for velfærd blandt hundene, har dog et godt råd til turister, som kommer til Lapland for at prøve en tur med slædehundene.
– Spørg til, om de har et skema. De seriøse kenneler har nemlig et skema, hvor arbejdstider, hviletider, alder og helbred er beskrevet, siger hun og fortsætter:
– Turisterne kommer i en meget kort periode af året omkring jul og nytår indtil februar. Men hundene lever 12 måneder om året. Det er afgørende, at besøgende kommer på forskellige tidspunkter af året. De vil få meget bedre ture, fordi de vil være i mindre grupper, og hundene kan arbejde normalt. Det vil gøre det muligt for kenneler at overleve økonomisk.
Den grønlandske slædehund har i årtusinder været en uundværlig del af den grønlandske kultur, men i dag er racen truet. Projektet QIMMEQHealth arbejder for at studere og forbedre hundenes sundhed samt at sikre dem en fremtid.
Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.
For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.
For anden dag i træk blev BIS-vinderen i Roskilde fundet i gruppe fem, da den store alaskan malamute Falgreens Autumn Storm tog sejren lørdag
En vild tag-fat mellem to alaskan malamute endte galt, da en due pludselig landede foran dem. Hunden Vega fik brud på hoften, men efter lang tids genoptræning er den igen klar til at trække slæden
En voldsom bilulykke søndag medførte, at en 12 uger gammel alaskan malamute hvalp stak af, og den er stadig ikke fundet
Den otte år gamle alaskan malamute North reddede i weekenden sin ejers liv, da han var faldet under en vandretur i de kroatiske bjerge
I disse dage er der hingstekåring i Herning Messecenter. Det er dog ikke kun heste, der er til arrangementet. Et spand alaskan malamute skal nemlig spille en særlig rolle i gallashowet
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet