Servicehund har ændret Tinnas liv

13-09-2019 12:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

27-årige Tinna Rasmussens liv er præget af hendes store psykiske problemer. Siden hun for halvandet år siden fik servicehunden Stella, har problemerne fyldt mindre i hendes liv

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Du har måske set dem før. Tinna og Stella. Indtil i sidste uge var de med i TV2-programmet Landmand søger kærlighed, hvor Tinna Rasmussen håbede på at vinde den unge landmand Martins hjerte. Sådan skulle det dog ikke gå, men alligevel er det en sejr for den 27-årige kvinde fra Horsens, at hun kunne deltage i programmet. Hendes liv har nemlig ikke været helt let.

 

Den svære psyke
I store dele af sin barndom blev hun mobbet. Folkeskolen var et helvede, det samme gjaldt efterskoletiden og tiden på landbrugsskole.

Den megen mobning satte sig som dybe sår i den unge kvindes sind, der blev sværere og sværere at håndtere. Hun udviklede svær social angst og havde store problemer med at overtale sig selv til at gå ud ad døren. Hun blev angst for lukkede rum, hun begyndte at skære i sig selv, og størstedelen af tiden sad hun under sit skrivebord for ikke at skulle forholde sig til for meget.

– Jeg var virkelig syg dengang. Jeg var meget selvmordstruet og på et tidspunkt blev det rendte jeg rundt ude på togskinnerne men blev heldigvis stoppet. Jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling flere gange, og jeg var generelt bare rigtig selvdestruktiv, fortæller hun.

Hun fik også hallucinationer. Hun så larver krybe under sin hud, edderkoppefyldte vægge og hun så jorden gå under foran sig.

Tinna Rasmussen er i dag diagnosticeret med seks forskellige typer skizofreni, hvilket også hedder udifferentieret skizofreni, men det er ikke til at mærke, når man sidder over for hende i hendes lejlighed i Horsens. Hun er glad og smilende. Hun fortæller åbent om de store problemer, hun har haft med at være sig selv.

 

Copyright Ridehesten.comFoto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard NielsenStella
Grunden til, hun i dag kan tale om åbent om det, vimser rundt på gulvet i lejligheden. Grunden hedder Stella, og Stella er Tinnas servicehund, som hun fandt hos kennel Hottie Tots i Nykøbing Mors.
– Jeg så et engelsk program om servicehunde, og så undersøgte jeg, om det også fandtes i Danmark. Det gjorde det, og jeg søgte om at få en, og jeg blev heldigvis godkendt, fortæller hun.
Stella er en chinese crested på godt halvandet år, som Tinna har haft siden den var hvalp. Stella er stadig i gang med at blive oplært som servicehund, og det forventes, at hun består i løbet af efteråret.
Denne dag er også startet med en omgang træning af samarbejdet mellem Tinna og Stella. Sammen med træneren Maja B. Bruus fra Trinitas har de været i MaxiZoo, hvor Stella og Tinna har gået rundt mellem de mange fristelser for hunden, og de lidt for fremmede mennesker for Tinna.
Træningen varer cirka et kvarter, så kan Tinna ikke mere. Hun skal ud og have frisk luft.
Inden hun fik Stella, havde et besøg i MaxiZoo været utænkeligt. Hendes liv har tydeligt ændret sig.
– Før turde jeg ikke tage bussen, fordi jeg var bange for, at folk talte om mig. Jeg turde ikke tage ned og handle, hvilket betød, at jeg ofte gik i lang tid uden at spise, fortæller hun.

 

Uskyldig lykkespreder
Siden Stella er kommet ind i Tinnas liv, har Tinna ikke haft nogen selvmordsforsøg. Hun er stoppet med at skære i sig selv. Hun har halveret sine dage under skrivebordet, og hun er blevet mere social.

– Jeg har stadig selvmordstanker, men jeg har ikke nogen forsøg. Nu tænker jeg på, at jeg har Stella, og hvad skal der blive af hende, hvis jeg ikke er her, lyder det fra Tinna Rasmussen.

Men hvordan kan denne lille skabning hjælpe Tinna så meget? Der er ingen tvivl om, at den er en lykkespreder. Med dens uskyldige udseende og helt enormt gode sind, kan man ikke undgå at overgive sig til charmetrolden. Men er det nok til at gøre en så sårbar person tryg?

Svaret er nej. For uanset hvor sød og uskyldig den lille skabning ser ud, så har Stella virkelig også noget mellem sine vibrerende ører.

 

Dejlige distraheringer
En af grundene til, at Tinna klarer sig så godt lige nu, er, at hun er velmedicineret. Det er naturligvis lægerne og psykiaterne, der har ordineret den rette mængde medicin, men det er Stella, der huske Tinna på at tage medicinen.

– Hvis jeg går i seng om aftenen uden at have taget min medicin, så hiver hun mig i armen for at minde mig om, at der er noget i vores aftenrutine, vi har glemt, fortæller hun.

Udover det helt praktiske bruger Tinna også sin hund som sin kontakt til virkeligheden.

– Når jeg føler, at hele verden er ved at gå under, kigger jeg på Stella. Jeg ved jo, at hvis der virkelig var noget om det, så ville hun fornemme det. Når hun ikke reagerer, så ved jeg jo, at det bare er noget, der foregår i mit hoved, siger hun og fortsætter:

– Hun bringer også struktur i min hverdag, så jeg har noget at stå op til, og det er rigtig vigtigt for mig.

Under interviewet fiser Stella rundt i stuen, stopper op og beder på pæneste hundesprog om lige at blive klappet bare en lille smule. Selvom man måske kunne tro, det ville være stressende for Tinna, så hjælper det hende faktisk også.

– Jeg skal ikke hele tiden kæmpe for at komme væk fra mig selv. Hun beskæftiger min hjerne, så jeg har noget andet at forholde mig til. Man kan sige, at hun distraherer min hjerne og så har Stella som alle andre dyr instinkter, så hun kan opdage min angst, før den bryder ud
At Stella har ændret livet for Tinna er tydeligt og rørende. De sidste uger har de sammen kunnet sidde og se deres rejse i Landmand søger kærlighed, og det har været en sjov oplevelse.

– Jeg var lige ved at give op et par gange under udsendelsen, men folkene bag programmet var simpelthen så søde og gode, så det blev en kæmpe sejr for mig at være med i programmet så længe, som jeg var det, fortæller hun med stolthed i øjnene.  

Tinna har desuden oprettet en facebookgruppe for hende og Stella. Den kan du finde her.

Læs også

Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

Podcast: Mette Vahlun og servicehunden Agnes

08-09-2022 14:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i maj måned lagde Mette Vahlun et opslag på Facebook, hvor hun gjorde opmærksom på de problemer, der følger med at have en servicehund. Vi har talt med hende om problemerne, glæden og lysten til at oplyse 

Nu skal danskerne kende brugere af servicehundes rettigheder

02-06-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag aften var der stiftende generalforsamling på ny forening, der skal sikre brugere af servicehundes rettigheder. Disse brugere oplever nemlig rigtig mange svigt og misforståelser

Feromoner – de usynlige signaler

10-03-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression

 

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

08-06-2022 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde er bange for tordenvejr. Heldigvis kan man som ejer hjælpe sin hund med at blive fri for angsten. Nemmest er det dog, hvis man starter med at træne hunden allerede fra hvalpestadiet

Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Dyrlægeskræk

02-03-2021 08:14, af Astrid Gerd Holtet

Fem gode råd til hvordan du håndterer dyrlægeskræk hos din hund

Dyreværnet støtter begrænset brug af fyrværkeri

12-10-2023 10:44, af Anne Cecilie Sohl

Regeringen er kommet med et lovforslag om begrænsning for brugen af fyrværkeri. Hos Dyreværnet jubler de, da man på tætteste hold har oplevet den frygt dyrene har, når der bliver affyret fyrværkeri flere måneder i træk.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.