Sådan giver du din hvalp en sund start på livet

02-08-2021 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

– Når du henter din hvalp hos opdrætteren, skal du finde ud af hvad, hvor meget og hvor ofte den er blevet fodret. Det at flytte er i sig selv en stressfaktor, og for ikke at udsætte hvalpens mave for mere stress, skal du fortsætte med at give det samme foder som opdrætteren, mens hvalpen tilpasser sig sit nye hjem. Derefter kan du langsomt gå videre til dit eget valg af hvalpemad, der fremmer hvalpens vækst, siger Steen Petersen, dyrlæge hos Royal Canin.

 

Hvalpe har et stort behov for energi og protein, men har en lille mave og umodent mave- og tarmsystem. For at sikre at hvalpen får den rigtige sammensætning af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler, skal den spise tilpasset hvalpemad. Det er centralt, at den får en hvalpediæt, der er tilpasset hundens størrelse som voksen.

 

– Små racer vokser hurtigt, og allerede i en alder af ti måneder kan de have øget deres fødselsvægt med 20 gange og nået deres voksenvægt. Meget store racer vokser derimod i længere tid. Det kan tage op til to år, før de når fuld modenhed, men i denne periode kan disse racer øge deres fødselsvægt med 100 gange. Hvalpe af store racer har således en ekstrem intensiv vækst, derfor er dette en meget følsom periode i hvalpens liv, siger Steen Petersen.

 

Vær opmærksom på hvalpens vægt

Næsten halvdelen af alle hunde i de nordiske lande lider af fedme, og grunden til dette kan opstå allerede under perioden hvor hvalpen vokser. Den mest almindelige årsag til fedme skyldes, at hunden i lang tid får for meget energi i forhold til, hvad den kommer af med.

 

 – Det er let at holde sig til godbidder som en belønning i forbindelse med træning af hvalpen uden at tænke over det. Det er vigtigt at være opmærksom på hvalpens samlede kalorieindtag, og undgå at en alt for stor andel består af godbidder. For at forhindre din hvalp i at blive overvægtig, kan du i samarbejde med din dyrlæge få hjælp ved at benytte vækstkurver tilpasset racens størrelseskategori og køn, siger Steen Petersen.

 

Indfør fodringsrutiner

Hunde holder af forudsigelige rutiner, så fodre på bestemte tidspunkter lige fra starten. Som en retningslinje har hvalpen brug for mad fire gange om dagen, indtil den er omkring fire måneder gammel, hvorefter tre måltider om dagen er passende. Fra en alder af seks måneder fungerer to måltider normalt godt, men der er naturligvis forskelle mellem individer og hvalpens forventede voksenstørrelse. Kontakt din dyrlæge, hvis du føler dig usikker.

 

Vækstkurver

Næsten halvdelen af alle hunde i de nordiske lande lider af fedme, og grundlaget for dette ligger ofte allerede i hvalpens opvækst. Samtidig finder mange hundeejere det vanskeligt at afgøre, om deres hund er overvægtig. Alle hvalpe, men især hvalpe af meget store racer, skal vejes en gang om ugen i perioden 3-10 måneder, hvor vækstraten er meget intens. For bedre at kunne overvåge hvalpens vækst kan du i samarbejde med dyrlægen få hjælp ved at bruge vækstkurver tilpasset racens størrelseskategori og køn. Vækstkurver kan downloades gratis på waltham.com.

 

Vær forsigtig med godbidder

Godbidder skal altid indregnes i hvalpens samlede mængde mad for at undgå, at den spiser for meget. Som en retningslinje bør ikke mere end 10 procent af det daglige kalorieindtag bestå af andet end hundens mad. Tilbyd godbidder på det rigtige tidspunkt af den rigtige grund. Når hvalpen trænes, bruges godbidder ofte som en belønning, men der kan du i stedet bruge en del af foderet som belønning. Der findes også alternativer med lavt kalorieindhold i forhold til de normale godbidder.

 

Undgå mad til mennesker

Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker, og hvad der er godt for os, kan forårsage maveproblemer eller endda være giftigt for hunde, såsom løg og druer. Det kan også føre til negativ opførsel som tiggeri, hvis hvalpen får rester eller fodres fra hånden.

 

Tilskynd nysgerrighed gennem berigelse af foder

I stedet for at hælde foder i en skål kan du bruge foderberigelse. Skjul stykker i forskellige dele af hjemmet, og lad hvalpen bruge næsen. På denne måde får den afløb for sine naturlige instinkter.

 

Giv hvalpemad, indtil hunden er fuldvoksen

En almindelig fejl er, at overgangen fra hvalpemad til voksenmad finder sted for tidligt. For at sikre, at hvalpen får en optimal sammensætning gennem hele vækstperioden, skal du fortsætte med hvalpemad tilpasset væksten, indtil hunden er fuldvoksen. Hvis du skifter til nyt foder, skal det indfases gradvis over en til to uger for ikke at udsætte maven for unødvendig stress

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.