Råd fra dyrlægen: Sådan undgår din hund kuldeskader i vintertiden

26-01-2022 09:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den kolde vintertid, hvor mange må vænne sig til kølige gåture, når familiens firbenede medlemmer skal luftes, har meldt sin ankomst. Hvis ikke man som hundeejer er ekstra opmærksom i denne tid, kan de lave temperaturer resultere i ømme poter og i værste fald mere alvorlige kuldeskader

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Årets koldeste måneder er over os, og motivationen til at bevæge sig ud i den friske luft kan være svær at søge frem. Som hundeejer er du dog nødt til at komme afsted på gåture, så hunden kan blive stimuleret og få brugt en masse energi.

- Også om vinteren har hunden behov for fysisk aktivitet for at føle sig godt tilpas og mindske chancen for overvægt. Mange har desværre tendens til at lufte hunden mindre i vinterhalvåret, men langt de fleste racer har behov for omkring to timers aktivitet om dagen, hvor en frisk gåtur er en rigtig god idé, lyder det fra Sanne Ross, der er chefdyrlæge ved AniCura Dyrehospitaler.

Ifølge Sanne Ross er der imidlertid flere ting, hundeejere bør være opmærksomme på om vinteren, så hundene ikke kommer galt afsted i de kølige måneder.

 

Vær opmærksom ved lave temperaturer

Vores firbenede venner kan også fryse, og særligt for de mindste racer kan vinterkulden være hård. Ved lave temperaturer er der risiko for kuldeskader hos hunde, og det er normalt hundens ører, poter, haletip og snude, der rammes først. Mens nogle racer er fremavlet til at udholde de lave temperaturer, eksempelvis slædehunde, er andre racer samt unge, ældre og små hunde nødt til at få hjælp til at klare kulden.

- Det er individuelt fra hund til hund, hvor lave temperaturer den enkelte kan klare. Der er større risiko for kuldeskader, hvis hunden ikke bevæger sig nok udendørs og dermed vænner sig til kulden. Derfor er det vigtigt at holde blodcirkulationen i gang og aktivere hunden mest muligt. Derudover kan et stykke tøj eller et dækken gøre underværker for hunden om vinteren – særligt for de mindre eller tyndpelsede racer, siger Sanne Ross.

I værste fald kan en kombination af kulde, vind og fugt over en periode få hundens små blodkar til at trække sig sammen, og vævet kan fryse til, så der dannes iskrystaller, hvilket kan ødelægge cellernes struktur og føre til vævsdød. Ud over lokale kuldeskader kan hunden også rammes af generel nedkøling, og det er altid en god idé at opsøge dyrlæge, hvis hunden pludselig ændrer adfærd i kulden.

 

Vejsalt kan give smerter i poterne

Vejsalt er effektivt mod is- og sneglatte veje, men for hundepoter kan salt være årsag til smerter og skader. Det er derfor en god idé at smøre poterne med beskyttende voks eller potesalve for at forhindre, at sne og salt sætter sig fast i poterne. Når du kommer hjem fra gåturen, kan du med fordel skylle hundens poter med lunkent vand og tørre forsigtigt efter med et håndklæde. Vejsalt kan også give hudproblemer på mave og brystkasse for de lave hunde, og det er ifølge Sanne Ross derfor vigtigt at holde øje med hundens hud i de udsatte områder.

Læs også

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Vejsalt er smertefuldt for poterne

10-12-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen

Mild vinter giver flere flåter: Sådan holder du kæledyrene fri

10-04-2022 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med en lun januar efterfulgt af en fugtig februar har den danske vinter skabt perfekte vilkår for flåterne. Sådan holder du dine kæledyr fri for blodsugerne.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde