Problemer med råt foder

15-01-2018 09:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning viser, at det populære bone and raw food til hunde kan give store problemer for dyrene. Foderet kan nemlig indeholde e. colibakterier, listeria og salmonella. Det skriver Jyllands Posten. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Vi kender det jo godt. Vi vil gerne det allerbedste for vores kæledyr, og derfor vil vi også gerne fodre dem med det foder, der er bedst for dem.

En af de fodertrends, der er opstået som et resultat af den gode vilje, er det såkaldte bone and raw food eller Biologically Appropiate Raw Food (BARF). Filosofien bag foderet er, at det er den slags foder vilde hunde og ulve spiser. Derfor, mener BARF-folk, at den slags foder er bedst for hundene, da de gennem millioner af års evolution har udviklet sig til at spise dette.

Nyt hollandsk studie sætter dog et kraftigt spørgsmålstegn ved BARF’s lyksaligheder. Studiet viser nemlig, at diæterne kan være smittet med både bakterier og parasitter, hvilket kan være skadeligt for både hund og ejer.

I studiet blev 35 forskellige produkter analyseret. I otte produkter fandt man e. coli bakterier, i 15 fandt man listerie og i syv produkter blev der fundet salmonella.

— Katte og hunde, der spiser råt kød, har også større chance for at blive inficeret med antibiotikaresistente bakterier end dyr, der f.eks. spiser tørfoder. Det kan udgøre en alvorlig risiko for både dyre- og folkesundhed, siger Paul Overgaauw fra Utrecht Universitet til The Independant.

I Jyllands Posten har professor i Interne Medicin for Familiedyr på Københavns Universitet, Charlotte Reinhard Bjørnvad tidligere kritiseret det rå foder.

— Jeg vil ikke engang anbefale, at man varmebehandler foderet, og så lader dyret spise det. For det løser ikke problemet med, at det ernæringsmæssigt er ubalanceret, sagde hun dengang til avisen. 

Læs også

Hunde skal spise råt som ulve

22-01-2018 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år

5 gode råd til at få din hund ned i vægt

18-11-2017 10:14, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau

Må min hund spise broccoli?

04-08-2017 13:32, af Anne Ekenberg

Hvis man laver en søgning på ”hund + broccoli” får man et hav af svar, for der er næsten lige så mange meninger, som der er søgesresultater. Og svaret er da også lidt blandet. Broccoli indeholder nemlig giftstoffet isothiocyanat. Så kan vores hunde egentlig tåle broccoli?

STOR JULEKONKURRENCE: Vind med en ven - uge 2

11-12-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk kan vi nu stolt præsentere denne julekonkurrence med flotte præmier fra Arion, Dogcoach, Tholo, Simbas Foder og Hundekroen

 

Hundeejere er dårlige til at afmåle foderet

04-05-2021 12:06, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie viser at hundeejere er dårlige til at afmåle den rigtige mængde af foder til deres hund – og det kan ende i underernæring eller overvægt

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Må min hund spise porre?

09-08-2017 17:56, af Anne Ekenberg

Forstil dig følgende: Du har en rest porresuppe til overs og overvejer, om du skal tilbyde din hund en skål. Porre er jo en sund grøntsag for os mennesker, så hvorfor skulle det ikke også være det for vores hunde.

Må min hund spise peberfrugt?

25-07-2017 09:39, af Anne Ekenberg

Rød, gul, grøn – som et trafiklys lyser de op i maden. Rå eller stegte smager de godt – de røde og gule peberfrugter er mine favoritter, da sukkerindholdet er lidt højere end i de grønne peberfrugter. Sukker… Vi elsker det, og mange hunde er også glade for det. Men er peberfrugter nu godt for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.