Hunde skal spise råt som ulve

22-01-2018 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundefoder er blevet lidt af en varm kartoffel og netop varmen er et af de store stridspunkter. For hvad er egentlig bedst for vore firbenede venner, råt eller forarbejdet foder?

I sidste uge bragte vi nyheden om, at ny forskning viste, at raw food kunne indeholde e. colibakterier, listeria og salmonella. Derfor anbefalede forskningen, at man ikke indfører raw food til sin hund.

Der er dog ikke enighed om, hvorvidt raw food er godt eller skidt for hunden. Det kunne vi også konstatere ved at kigge ned gennem de mange kommentarer til vores historie sidste mandag.

Nu får de mange kritiske røster opbakning fra en engelsk ekspert. Vicky Marshall har skrevet bogen, The Lucky Dog Weight Loss Plan, og hun begyndte at give sine hunde raw food for ti år siden.

– Forskning har vist, at hunden vil føle sig mere mæt og være mindre tilbøjelig til at kigge på dig med bedende øjne i håb om mere mad, hvis den bliver fodret med sin naturlige kost, udtaler hun til Daily Mirror og fortsætter:

– For det første elsker hundene teksturen i den rå kost, men jeg tror også kosten kan hjælpe på problemer som for eksempel hudsygdomme, allergier og fordøjelsesproblemer.

God hygiejne
Vicky Marshall er ikke i tvivl om gevinsterne ved råt foder. Hendes egne hunde har tabt sig og opnået en sund vægt efter overgangen til den nye typer foder. Noget som mange hunde kunne trænge til, mener hun, idet hun påstår, at omkring halvdelen af de britiske hunde er overvægtige.

Kosten, som hun giver sine hunde, består af både råt kød, frugt og grøntsager. Hun mener, at størstedelen af kosten skal bestå af kød.

Hunde er nemlig, ifølge Vicky Marshall, så nært beslægtede med ulve, at deres foder først og fremmest skal består af bytte, hvilket i naturen betyder mus, kaniner, får og rådyr. Så radikalt går hun dog ikke selv til værks, idet hun fodrer hundene med oksekød, kylling, lam eller rå ben udover frugt og grøntsager.

Hun opfordrer til, at alle hundeejere, der overvejer at fodre med råt foder, holder en god hygiejne, og konsulterer en dyrlæge, hvis hunden for nyligt har gennemgået en operation eller har haft andre sundhedsmæssige problemer. 

Læs også

Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Sådan hjælper du din overvægtige hund

17-05-2025 07:39, af Cecilie Friis Amstrup

Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Her kan du regne din hunds alder ud

26-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da vi publicerede nyheden om en ny måde at regne hundens alder ud på, skabte det visse matematiske udfordringer. Her er løsningen

Millionbevilling til nyt dansk forskningscenter

02-01-2020 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Professor Peter Sandøe modtager bevilling på en million kroner. Bevillingen skal danne grundlag for etablering og første års drift af Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr. Centeret skal forske i velfærdsproblemer hos familiedyr. Det skriver dyrlægen.nu

Hundeejere er rigere, tyndere og sundere

04-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere skrevet om, at hundeejere får mere motion end folk uden hund. Studie viser, at det absolut ikke er den eneste fordel ved at have hund

Hunden kan se, når du lyver

02-08-2021 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at nogle hunde kan gennemskue, når et menneske lyver over for dem

 

Englændere cykler penge ind til forskning

26-04-2013 08:33, af Tine Luther
Den engelske organisation Animal Health Trust arrangerer for første gang et cykelmarathon. Overskuddet går til forskning i bl.a. hundesundhed.

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Hundetræning forebygger aldersrelaterede kognitive problemer hos ældre hunde

06-01-2022 08:52, af Astrid Holtet

Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.