Hunde skal spise råt som ulve

22-01-2018 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundefoder er blevet lidt af en varm kartoffel og netop varmen er et af de store stridspunkter. For hvad er egentlig bedst for vore firbenede venner, råt eller forarbejdet foder?

I sidste uge bragte vi nyheden om, at ny forskning viste, at raw food kunne indeholde e. colibakterier, listeria og salmonella. Derfor anbefalede forskningen, at man ikke indfører raw food til sin hund.

Der er dog ikke enighed om, hvorvidt raw food er godt eller skidt for hunden. Det kunne vi også konstatere ved at kigge ned gennem de mange kommentarer til vores historie sidste mandag.

Nu får de mange kritiske røster opbakning fra en engelsk ekspert. Vicky Marshall har skrevet bogen, The Lucky Dog Weight Loss Plan, og hun begyndte at give sine hunde raw food for ti år siden.

– Forskning har vist, at hunden vil føle sig mere mæt og være mindre tilbøjelig til at kigge på dig med bedende øjne i håb om mere mad, hvis den bliver fodret med sin naturlige kost, udtaler hun til Daily Mirror og fortsætter:

– For det første elsker hundene teksturen i den rå kost, men jeg tror også kosten kan hjælpe på problemer som for eksempel hudsygdomme, allergier og fordøjelsesproblemer.

God hygiejne
Vicky Marshall er ikke i tvivl om gevinsterne ved råt foder. Hendes egne hunde har tabt sig og opnået en sund vægt efter overgangen til den nye typer foder. Noget som mange hunde kunne trænge til, mener hun, idet hun påstår, at omkring halvdelen af de britiske hunde er overvægtige.

Kosten, som hun giver sine hunde, består af både råt kød, frugt og grøntsager. Hun mener, at størstedelen af kosten skal bestå af kød.

Hunde er nemlig, ifølge Vicky Marshall, så nært beslægtede med ulve, at deres foder først og fremmest skal består af bytte, hvilket i naturen betyder mus, kaniner, får og rådyr. Så radikalt går hun dog ikke selv til værks, idet hun fodrer hundene med oksekød, kylling, lam eller rå ben udover frugt og grøntsager.

Hun opfordrer til, at alle hundeejere, der overvejer at fodre med råt foder, holder en god hygiejne, og konsulterer en dyrlæge, hvis hunden for nyligt har gennemgået en operation eller har haft andre sundhedsmæssige problemer. 

Læs også

Kan min hund få allergi?

15-06-2025 07:58, af Cecilie Friis Amstrup

Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.

Sådan hjælper du din overvægtige hund

17-05-2025 07:39, af Cecilie Friis Amstrup

Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Ny forskning fortæller om hundens forhold til ejeren

08-10-2013 12:40, af Tine Luther
Amerikanske hjernescanninger viser, at hunde kan skatte sin ejer lige så højt, som den skatter mad.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Heste og hunde forstår hinandens legesprog

23-04-2020 08:02, af Merete Haahr

Forståelsen for leg mellem forskellige arter har hidtil fokuseret på samspillet mellem domesticerede dyr, som hunde og mennesker, men nu har forskere fra Italien gjort nogle banebrydende fund, som åbner op for en helt ny forståelse af vores universelle legesprog

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Jes Dorph? Hans Pilgaard? Hvad ser hunde i fjernsynet

13-03-2019 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er, ligesom mennesker, glade tv-kiggere, men hvad får hundene egentlig ud af at kigge på skærmene i huset? Det har forsker kigget på

Er en allergivenlig hund egentlig allergivenlig?

20-07-2011 09:09, af Signe Wiese
Ny forskning fra USA viser, at allergivenlige hunde producerer lige så mange allergener som almindelige hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En euforisk weekend i mudder, motion og hundekærlighed

20-06-2025 06:23, af Julie Valentin Møland

K9Biathlon For Alle forvandlede Ledreborg Slot til Danmarks mest logrende festivalplads.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Vejen: Glad engelsk setter skrev historie

21-06-2025 20:39, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

Vejen: Blændende borzoi viste vejen frem på første udstillingsdag

20-06-2025 20:04, af Cecilie Friis Amstrup

Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag. 

Vejen: Unge talenter strålede i sommervarmen

21-06-2025 19:44, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.