Oplever du én eller flere af følgende symptomer hos din hund?
- At hunden kører bagdelen hen ad gulvet
- At hunden slikker sig omkring endetarmsåbningen
- At hunden klør sig omkring lænden og haleroden
- At hunden slikker sig på bagparten, herunder flankerne og bagbenene
- At hunden sidder skævt
Hvis ja – så kan det være den har problemer med analkirtlerne.
Hunde har to små kirtler omkring endetarmsåbningen kaldet analkirtler eller analsække. Hver kirtel har en udførelsesgang, der udmunder i slimhinden i endetarmsåbningen. De producerer et sekret, der er lysebrunt, tyndtflydende og har en kraftig lugt.
Normalt tømmes sækkene løbende idet en lille smule trykkes ud hver gang hunden kommer af med sin afføring. Hvis de ikke tømmes, hober sekretet sig op og analkirtlerne fyldes. I nogle tilfælde kan der gå betændelse i de fyldte analkirtler, hvilket kan være generende og smertefuldt for hunden. Fyldte analkirtler kan tømmes hos dyrlægen, og er der betændelse, kan en antibiotika behandling være nødvendigt. I tilfælde, hvor betændelsen bliver ved med at komme igen, kan det ende med at analkirtlerne fjernes ved en operation.
Jo bedre man er til at genkende symptomerne, jo hurtigere kan man opdage problemerne, og mindske de gener hunden oplever, når analkirtlerne stopper til.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund
Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick
Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.