En af leverens vigtigste funktioner er at rense blodet for en lang række giftstoffer. Derudover har den, blandt andet, også en vigtig funktion i optagelsen og omsætningen af nærringstoffer. Sygdommen portosystemisk shunt er en tilstand i leveren, som oftest giver problemer hos unge hunde. De påvirkede hunde har en unormal karstruktur i og omkring leveren, der medfører at blodet kan gå uden om leverens vigtige funktioner. Det betyder blandt andet at hundens blod ikke renses tilstrækkeligt for giftstoffer, og at hunden kan have svært ved at udnytte de næringsstoffer den indtager gennem sit foder.
Portosystemisk shunt er en lidelse, som hunden kan fødes med, og symptomerne ses oftest hurtigt. Hunde kan dog også udvikle en portosystemisk shunt i forbindelse med alvorlige skader på leveren.
Symptomer på portosystemisk shunt
Hunde med portosystemisk shunt, vil udvikle en række symptomer. De kan dog være diffuse og svære at genkende. Blandt de mest almindelige symptomer er:
Symptomerne kan komme og gå, og ses især i forbindelse med indtagelse af foder – ofte et par timer efter at hunden har spist. Hunde med portosystemisk shunt er i øget risiko for at udvikle blæresten.
Fremtiden for en hund med portosystemisk shunt
Portosystemisk shunt er en alvorlig sygdom. I nogle tilfælde er det muligt at lukke for de kar, der fører blodet uden om leveren. Hunde, hvor operationen foretages og er vellykket, kan få et velfungerende liv efterfølgende.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Der findes hundeejere, som vil gøre alt for at gøre deres hunde ekstra smukke. Nogle går dog et skridt for langt. Det kan Pinellas County Animal Services i Florida bevidne
Er min hund i løbetid? Løbetiden er et andet ord for tævens brunstperiode. Vi ser nærmere på hvad der sker i ugerne omkring ægløsningen
Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt