Hvorfor fælder hunde?

24-07-2022 10:30, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De fleste hunderacer fælder – nogle hunde fælder lidt hele tiden, mens fældningen hos andre er mere årstidsbestemt. Hos disse hunde topper mængden af pels der falder af, i foråret og efteråret. Fældningen sker, da håret ikke kan leve for evigt og de derfor jævnligt skal udskiftes og fornys. Hos nogle racer, ser man også en tydelig forskel i tykkelsen af hundens sommer- og vinterpels, hvor den tynde sommerpels udskiftes med en varmere og tættere vinterpels, når temperaturen begynder at falde.

God pelspleje begrænser problemet

Fældning er en naturlig og uundgåelig proces, som man som hundeejer må lære at leve med. Der er dog lidt man kan gøre for at begrænse problemet. Ved god pelspleje og daglig strigling – især i perioder hvor hunden fælder meget – kan man fjerne de løse hår fra pelsen inden de spredes i hele huset, og dermed begrænse hvor meget hår hunden smider indenfor.

Fælder din hund meget?

Der er stor forskel på hvor meget hunde fælder og det afhænger til dels af deres genetik – således ser man, at nogle hunderacer smider store mængder af pels, mens andre kun fælder ganske lidt eller slet ikke.

Øget fældning kan dog også ses ved eksempelvis stress, allergi eller hormonelle ubalancer. I sådanne tilfælde vil man også ofte se en dårlig pelskvalitet og en tynd pels – nogle gange med skallede områder.

Derudover kan hundens pelskvalitet og fældning også påvirkes af hvilket foder den får. Gennem foderet får hunden de byggesten, den skal bruge til opbygge og vedligeholde kroppen, og herunder også pelsen. En mangel i eksempelvis vigtige proteiner, fedtsyrer og vitaminer, kan påvirke hundens pels. Fælder din hund meget, og har den eventuelt også en mat og tynd pels, er det derfor en god idé at få hunden undersøgt for sygdomme og få set på, om den får det den har brug for igennem sit foder.

 

 

 

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Pedigree lancerer sit hidtil bedste foder

04-09-2012 12:49, af Tine Luther
Pedigree har 40 års erfaring med udvikling af hundemad og ved via studier, at der er fire universelle behov hos hunden, som er essentielle for hundens sundhed: stærke tænder, god fordøjelse, et naturligt forsvar samt sund hud og pels. Den nye Pedigree Vital Protection hjælper til at opfylde disse behov.

Hundens dag: Masser af pels på i sommervarmen

05-06-2018 08:00, af Birte Fromberg

Vi har modtaget denne lille fine historie fra Hundens dag i Skagen fra Birte Fromberg.

Er din hunds pels tyk nok til vinteren?

24-01-2020 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Konkurrere i hundetrimning

30-04-2015 12:54, af Tine Luther
Kom og bliv klogere på pels, når eliten blandt hundefrisører fra hele verden bliver samlet i København fra 2.-3. maj 2015 for at konkurrere i hundetrimning ved Scandinavian Grooming Competition. Der vil også være forskellige stande med professionelle hundeprodukter.

Allergivenlige hunde er en myte

24-03-2025 08:41, af Cecilie Friis Amstrup

Eksperter fra Astma-Allergi Danmark afkræfter myten om allergivenlige hunderacer og forklarer, hvorfor alle hunde kan udløse allergi

Højsæson for hot spot - hunde med lang pels i risikogruppen

15-07-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hot spot er inficerede sår der dukker op i varmt og badevenligt vejr. Hunde er især udsat, der hvor pelsen er tæt - på kinder, under ører, ved hals og på lænden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet