Hvorfor fælder hunde?

24-07-2022 10:30, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De fleste hunderacer fælder – nogle hunde fælder lidt hele tiden, mens fældningen hos andre er mere årstidsbestemt. Hos disse hunde topper mængden af pels der falder af, i foråret og efteråret. Fældningen sker, da håret ikke kan leve for evigt og de derfor jævnligt skal udskiftes og fornys. Hos nogle racer, ser man også en tydelig forskel i tykkelsen af hundens sommer- og vinterpels, hvor den tynde sommerpels udskiftes med en varmere og tættere vinterpels, når temperaturen begynder at falde.

God pelspleje begrænser problemet

Fældning er en naturlig og uundgåelig proces, som man som hundeejer må lære at leve med. Der er dog lidt man kan gøre for at begrænse problemet. Ved god pelspleje og daglig strigling – især i perioder hvor hunden fælder meget – kan man fjerne de løse hår fra pelsen inden de spredes i hele huset, og dermed begrænse hvor meget hår hunden smider indenfor.

Fælder din hund meget?

Der er stor forskel på hvor meget hunde fælder og det afhænger til dels af deres genetik – således ser man, at nogle hunderacer smider store mængder af pels, mens andre kun fælder ganske lidt eller slet ikke.

Øget fældning kan dog også ses ved eksempelvis stress, allergi eller hormonelle ubalancer. I sådanne tilfælde vil man også ofte se en dårlig pelskvalitet og en tynd pels – nogle gange med skallede områder.

Derudover kan hundens pelskvalitet og fældning også påvirkes af hvilket foder den får. Gennem foderet får hunden de byggesten, den skal bruge til opbygge og vedligeholde kroppen, og herunder også pelsen. En mangel i eksempelvis vigtige proteiner, fedtsyrer og vitaminer, kan påvirke hundens pels. Fælder din hund meget, og har den eventuelt også en mat og tynd pels, er det derfor en god idé at få hunden undersøgt for sygdomme og få set på, om den får det den har brug for igennem sit foder.

 

 

 

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Forebyg HD med den rigtige kost

17-06-2012 08:22, af Tine Luther
De fleste ved, at en velafbalanceret kost giver hvalpen klare øjne, blank pels og masser af energi til leg og læring. Men ikke alle ved, at den også forebygger ”vokseværk” – invaliderende lidelser som hofteledsdysplasi.

Allergivenlige hunde er en myte

24-03-2025 08:41, af Cecilie Friis Amstrup

Eksperter fra Astma-Allergi Danmark afkræfter myten om allergivenlige hunderacer og forklarer, hvorfor alle hunde kan udløse allergi

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Pels eller ikke pels

18-09-2021 11:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

A Star Is Born er en Xoloitzcuintle Standard på to og et halvt år. På trods af den lave alder, er hun allerede både dansk og svensk champion og i Store Ring i eftermiddag

Hvis en hund blev statsminister?

12-07-2016 13:00, af Kasper Larsson
Ja, hvordan vil Danmark se ud, hvis en hund blev vores nye statsminister? Ville det være til det bedre, hvis vores næste statsminister havde pels, fire ben og et halsbånd?

HUNDEN I FOKUS: En lykkepille i pels

25-08-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden den 28. og 29. august får menneskets bedste ven, hunden, lov til at tage sine flinke mennesker med til årets hunde-event på Vilhelmsborg syd for Aarhus. I stedet for hestevrinsk vil det nationale hestesportscenter fyldes af kække bjæf, logrende haler og glade smil, når Dansk Kennel Klub afholder HUND I FOKUS med udsigt til hundekunster, danmarksmesterskaber, masser af hunde-hygge og inspiration til køb af – den rigtige – hund

Hunde, høj musik og højt humør i Herning

31-10-2019 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende weekend, den 2. og 3. november, afholdes årets sidste hundeudstilling. Knap 8.000 hunde af 289 forskellige racer vil lægge poterne forbi Messecenter Hernings store haller og giver dig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund og fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste