Neutralisering øger kun risikoen for overvægt hos hanhunde

20-10-2019 09:25, af Astrid Gerd Holtet

Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver 

Copyright Ridehesten.com

Det har længe været anerkendt at neutralisering (sterilisation og kastration) kan øge hundes tendens til overvægt, men nu viser nyt dansk studie at det måske kun gælder hanhunde. 

Dansk studie undersøger risikofaktorer for overvægt

Studiet fra Københavns Universitet blev for nyligt udgivet i det videnskabelige tidsskrift Preventive Veterinary Medicine, og undersøger risikofaktorer for overvægt hos danske hunde – og studiets resultater viser en tydelig kønsforskel.

I alt blev 268 sjællandske hunde undersøgt – og hundene fordelte sig over forskellige socio-økonomiske karakteristika. Hundenes vægt blev vurderet, og ejerne blev bedt om at svare på en række spørgsmål.

Et af fokuspunkterne for studiet var betydningen af neutralisering for udviklingen af overvægt. I gruppen af hunde, der blev undersøgt, var omkring 20% af hundene overvægtige, og undersøgelsen viste at kastration hos hanhundene øgede risikoen markant for at hunden blev overvægtig. En lignende sammenhæng mellem sterilisation og overvægt blev derimod ikke fundet hos tæverne.

Motion, godbidder og ejers vægt

Studiet viste også at andre risikofaktorer også påvirkede hanhunde og tævers risiko for overvægt, herunder hundens alder og ejerens egen vægt. Både hanhunde og tæver havde en øget risiko for overvægt senere i livet, og hunde med overvægtige ejere havde ligeledes en øget risiko for at veje for meget. Hos hunde med overvægtige ejere var adgang til godbidder, når hunden slappede af, også med til at øge risikoen for overvægt. Adgang til at løbe frit i haven var derimod med til at mindske risikoen for at hunden blev for tyk.

Kilde: C.R. Bjørnvad,S. Gloor,S.S. Johansen,P. Sandøe,T.B. Lund. Neutering increases the risk of obesity in male dogs but not in bitches — A cross-sectional study of dog- and owner-related risk factors for obesity in Danish companion dogs. Preventive Veterinary Medicine. 1. oktober, 2019

 

 

 

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Hunde skal ikke spise madrester

25-12-2020 10:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskemad er den hyppigste årsag til overvægt hos kæledyr, slår eksperter fast

Kemisk kastration af hanhund i op til 12 måneder

07-10-2011 14:40, af Tine Luther
Det har været muligt kemisk at kastrere sin hanhund siden 2008. Nu er der kommet et nyt implantat, som gør det muligt at forlænge kemisk kastration fra 6 til 12 måneder.

Neutralisation? Ny vejledning til landets dyrlæger

12-01-2019 08:30, af Astrid Gerd Holtet

Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger

Hvorfor er de overflødige kilo farlige?

25-03-2021 13:05, af Astrid Gerd Holtet

Fedme er et stigende problem hos hunde, og et problem man som ejer bør tage alvorligt – for med overvægten følger mange af de samme følgesygdomme, der ses hos mennesker med for mange kilo på sidebenene 

Overvægt mindsker hundes leveår: Sådan får du hunden i gang med træningen

29-10-2019 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde lider af overvægt, og det går ud over menneskets bedste ven, som i gennemsnit lever 1,3 år mindre med de ekstra kilo på sidebenene. Det får hundeejere til at dyrke motion med hunden som aldrig før

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader